Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Primul hram al românilor catolici

În ziua de duminică, 27 septembrie 2009, credința puternică, costumele populare tradiționale românești, emoțiile, cântecele dedicate sfinților arhangheli, preoții prezenți la sfânta Liturghie și prezența autorităților civile au fost câteva dintre semnele care au arătat orașului Ladispoli (Italia) cum știe comunitatea romano-catolică din România să-și cinstească sfinții lor patroni: sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael.

Chiar dacă în Biserica Catolică sfinții arhangheli sunt pomeniți la 29 septembrie, această sărbătoare s-a anticipat duminică pentru a favoriza prezența câtor mai mulți credincioși la primul hram al acestei comunități.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului a început la ora 9.00, în biserica "San Giovanni Battista", celebrare care a fost prezidată de pr. Iacovici Isidor (paroh pentru românii catolici din Roma), la care au concelebrat pr. Adrian Chili (paroh al comunității), pr. Toni Mihăiță Cântaciu și pr. Mihail Farcaș (veniți pentru studii la Roma), pr. Giuseppe Colaci (paroh la biserica "Sacro Cuore di Gesu" din Ladispoli) și pr. diacon Enzo Crialesi (responsabil cu emigranții din dieceză), iar la spovezi au împărțit iertarea divină pr. Felician Tiba (venit la studii la Roma) și pr. Adrian Dancă (care lucrează actualmente la Radio Vatican). La această celebrare au mai fost prezenți pr. Emanuele Giannone (administratorul bisericii "San Giovanni Battista"), Crescenzo Paliotta (primarul localității) și alți oaspeți din împrejurimi.

În predica sa, pr. Mihail Farcaș ne-a vorbit despre îngeri și în mod special despre sfinți arhangheli: Mihail, Gabriel și Rafael. Pentru început a dorit să ne prezinte care este rolul lor în cer și cum au intervenit ei de-a lungul timpului pentru oameni, dar în mod deosebit ne-a explicat cum sunt ei cinstiți de către credincioși și ce pot face astăzi pentru noi.

Anul aceste se împlinesc șapte ani de când părintele Adrian Dancă a celebrat pentru prima dată sfânta Liturghie pe aceste meleaguri și de atunci credincioșii catolici se adună duminică de duminică pentru a celebra ziua Domnului în limba natală. S-a putut vedea pe fețele tuturor bucuria de a avea și ei un hram, un patron sufletesc, la care să știe să alerge ori de câte ori au nevoie. Pentru mulți dintre ei poate au trecut ceva ani de când nu au mai sărbătorit hramul în comunitățile de unde provin și acum au putut să-și amintească de frumoasele obiceiuri de acasă.

Înainte de a primi binecuvântarea finală, păstorul comunității a mulțumit oaspeților prezenți (români și italieni), pentru bucuria pe care ne-au făcut-o că au participat la sărbătoare, a mulțumit corului "Sfânta Cecilia" și tuturor celor care s-au implicat într-un mod sau altul ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă. Pr. Adrian Chili, susținut de corul comunității, a transmis apoi din toată inimă tuturor celor care își sărbătoresc sfântul lor patron, dar și comunității întregi un sincer și călduros "La mulți ani!"

Imediat după celebrare, lângă Oratoriul bisericii, toți cei prezenți, români și italieni, au fost invitați la un mic rinfresco, timp în care, pe lângă faptul că ne-am mai potolit setea și foamea, am avut ocazia să mai schimbăm câteva vorbe cu oaspeții noștri și să ne simțim ca o familie în jurul păstorului lor sufletesc.

Adriana Susanu

* * *

În Ladispoli, sfânta Liturghie se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă la ora 9.00, iar cu jumătate de oră înainte de celebrare este ocazie de spovezi. Pr. Adrian Chili poate fi găsit la numărul de telefon 0039/38/06375414.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Ladispoli: Primul hram al românilor catolici


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat