Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sfințirea pietrei de temelie la noua biserică

În cartierul Șerbănești a fost așezată sâmbătă, 26 septembrie 2009, piatra de temelie a unui nou lăcaș de cult. Ceremonia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la eveniment luând parte, alături de preoți, oficialități locale și credincioși de ambele confesiuni.

Parohia Romano-Catolică "Sf. Nicolae" din Bacău, prin părintele decan Isidor Dâscă, a demarat la începutul lunii august lucrările la un nou lăcaș de cult. Acesta va fi înălțat pe str. Theodor Neculuță și va avea hramul "Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria". Arhitect al noii biserici, ce va avea o lungime de 20 m și o lățime de 15 m, este domnul Viorel Dorneanu. Este cea de-a patra biserică romano-catolică ridicată după 1989 în municipiul Bacău. Acestora li se adăugă bisericile și capelele aparținând diferitor case călugărești și Colegiului Catolic "Sf. Iosif".

Noul edificiu religios, ce va fi înălțat în partea de nord a orașului, va veni în sprijinul a câteva sute de familii catolice, care în prezent au de străbătut o distanță considerabilă până la biserica din centru, de care și aparțin. Se estimează ca în toamna următoare lucrările să fie terminate, iar noul lăcaș să fie dat în funcțiune.

Sâmbătă, 26 septembrie 2009, Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de un număr mare de preoți și credincioși, precum și de oficialități locale, a sfințit piatra de temelie a noii biserici. Evenimentul este un motiv de mare bucurie și sărbătoare: o nouă biserică, un nou lăcaș de cult. Având biserica mai aproape de ei, credincioșii pot participa mai des la sfintele slujbe.

Piatra de temelie îl simbolizează pe Cristos, piatra unghiulară pe care trebuie să se construiască orice edificiu pentru a fi trainic și rezistent. El însuși ne spune: "Așadar, oricine ascultă cuvintele mele și le împlinește va fi asemenea bărbatului înțelept care și-a construit casa pe stâncă. A căzut ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile, au năvălit peste casa aceea, dar ea n-a căzut, pentru că fusese construită pe stâncă/piatră" (Mt 7,24-25).

Așadar, această piatră de temelie a bisericii îl simbolizează și pe creștin, pe cel ce crede în Cristos, frecventează Biserica și se apropie de Cristos, așa cum ne spune sfântul apostol Petru: "Apropiați-vă de el, piatra cea vie, aruncată de oameni, dar aleasă și prețuită de Dumnezeu. Și voi, ca niște pietre vii, sunteți zidiți într-o casă spirituală, pentru o preoție sfântă, ca să aduceți jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu prin Isus Cristos" (1Pt 2,4-5).

Aceasta este semnificația sfințirii unei pietre de temelie pentru construirea unei biserici noi. De aceea, în predica ținută, Excelența Sa Petru Gherghel a rostit, printre altele, aceste cuvinte de îmbărbătare: "Cinste vouă, care construiți altare! Cinste vouă care construiți biserici! Cinste vouă care vă jertfiți și donați bani, cărămizi... pentru a construi aceste lăcașuri sfinte!"

Mulțumiri aducem tuturor celor care au participat la această celebrare și, în mod deosebit, celor care pun o cărămidă la acest edificiu. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească și să-i binecuvânteze.

Pr. Isidor Dâscă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 septembrie: Bacău: Sfințirea pietrei de temelie la noua biserică


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat