Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Cursuri de formare pentru preoți (seria a III-a). Impresii

S-a încheiat cea de-a treia serie a cursurilor de formare pentru preoți, desfășurate, în perioada 11-25 septembrie 2009, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. La finalul întâlnirii au fost culese câteva gânduri. Tuturor li s-a pus întrebarea: "Ce v-a impresionat mai mult în aceste zile?". Câțiva au răspuns:

  • Minunată a fost atmosfera acestor zile. Ne-am adunat persoane diferite, dar animate de un singur gând comun: binele poporului lui Dumnezeu. Facem parte din familia preoților lui Cristos. Într-un cadru liniștit, plin de amintiri (seminarul), s-a reușit crearea acestei atmosfere de comuniune și fraternitate în toate momentele acestor zile: rugăciune, conferințe, sfânta Liturghie, discuții, masă... Împreună am găsit rezolvarea unor probleme apărute în pastorație, dar și noi idei de a face mai bine cunoscut cuvântul lui Dumnezeu. Mulțumesc pentru aceste zile de creștere și de har. (Pr. Gabriel Trișcă)
     

  • După atmosfera de comuniune trăită împreună cu ceilalți confrați întru sfânta Preoție, gândul cel mai frumos care mi-a rămas întipărit în minte este următorul: "Predicați, predicați, predicați... și dacă e nevoie folosiți-vă și de cuvinte!" Lumea de astăzi nu mai vrea predicatori, ci mărturisitori. Și, dacă îi ascultă pe cei care predică, îi ascultă tocmai pentru că sunt mărturisitori. (Pr. Ștefan Bortă)
     

  • Am retrăit prima mea zi în drumul preoției. Chemarea, formarea și trăirea preoției mele. E frumoasă misiunea pe care am primit-o și pe care am acceptat-o cu inima deschisă. Ce bine te simți între preoții tineri! Sunt joviali, plini de viață, nu sunt plictisiți și iubesc ceea ce fac. (Pr. Francisc Matieș)
     

  • Ei bine, s-a simțit o armonie în cuvânt a relatorilor cu diverse ornamente a exemplelor trăite în viața de preot. Preotul este crucea vie a lui Cristos, altarul de jertfă; trăind cu toată viața (ființa) sa darul preoției. Preotul are nevoie de rugăciune (personală, comunitară) și, prin rugăciune, alături de sfânta Maria, să se sfințească și să sfințească și pe alții. (Pr. Iulian Claudiu Petrea)
     

  • Participând la aceste cursuri de formare permanentă pentru preoți, am reținut imaginea preotului care se străduiește să se identifice cât mai mult cu Cristos, adică se fie un răstignit viu, al cărui mandat este acela al slujirii. În calitate de vestitor al cuvântului, de ministru al sacramentelor și de conducător spiritual al credincioșilor, cred că fiecărui preot i se potrivește străduința de a-l "reprezenta" pe Isus Cristos în fața lumii de astăzi. (Pr. Emanuel Imbrea)
     

  • 1) Omul nu se poate ierta singur, pentru că iertarea este darul lui Dumnezeu. 2) Identitatea preotului (creștinului) se întărește și se conturează respectând tradiția moștenită de la cei care au fost. 3) La o înmormântare cortegiul condus de doi preoți se îndrepta spre cimitir. Pe drumul spre cimitir unul dintre preoți a observat un moș care nu cânta. "Moșule, cântă!", răsună poruncitor glasul preotului. Moșul tace. "Moșule, cântă!", spune preotul mai apăsat. Moșul se apucă de cântat și după cinci minute preotul își dă seama că acesta era total afon. După zece minute preotul nu mai rezistă și-i spune colegului: "Frate greu l-am pornit, dar acum cine îl mai oprește?!". (Pr. Ciprian Tiba)
     

  • Preotul are o misiune sacră: aceea de a celebra iubirea inimii lui Isus. Fie ca aceste zile sfinte să lumineze conștiința mea și a celorlalți preoți participanți pentru a fi cu adevărat mesageri ai cuvântului divin, celebranți sinceri ai sacramentelor și păstori iubitori ai credincioșilor care-l caută cu adevărat pe Cristos în persoana preotului. (Pr. Marius Dumea)
     

  • Am terminat seminarul în anul 1996. Cu diferite ocazii am mai trecut pe la Seminar. În aceste zile am avut ocazia să ne amintim de anii petrecuți aici, dar și de perioada care a trecut de când ne aflăm în via Domnului ca lucrători. Zilele petrecute aici ne vor ajuta în misiunea pe care o avem de îndeplinit în continuare. (Pr. Augustin Benchea)
     

  • Pentru mine a fost un moment în care m-am întrebat cât de corectă este direcția în care mă îndrept, o revizuire a vieții mele, a faptelor și a modului de gândire. (Pr. Marian Dascălu)
     

  • Am înțeles în aceste zile că noi, preoții, rămânem o forță și o energie de care are nevoie Biserica și de aceea e nevoie să fim uniți și să ne iubim unii pe alții. Dacă urmăm această cale, vom rămâne credibili în mesajul pe care îl propunem. (Pr. Marian Benchea)
     

  • Unul dintre colegii mei, pe care nu-l mai văzusem de multă vreme, prin ceea ce mi-a povestit din activitatea sa în Republica Moldova, mi-a trezit un sentiment de admirație deosebită. (Pr. Bogdan Catană)
     

  • În aceste zile ne-am reamintit că nu suntem singuri, că problemele și bucuriile cu care ne întâlnim în pastorație se întâlnesc și ceilalți preoți. Și am mai descoperit că împreună putem face mai mult decât ne-am strădui să facem singuri, pentru că preoții formează o familie. (Pr. Adrian Blăjuță)
     

  • Trebuie să cred mai profund în "misterul" sfintei preoții, că trebuie să-i permit mai mult, mai concret lui Isus să fie prin mine preot, slujitor. Să-mi amintesc mereu de aceste lucruri privind la Maria, alături de ea, prin mijlocirea ei. Redescopăr, reînnoiesc aceste zile adevărata spiritualitate mariană care este "disponibilitate, slujire, mijlocire". (Pr. Iulian Butnaru)
     

  • Să fiu preot indiferent de situații, probleme, descurajări etc. Să slujesc, să iubesc, să mă jertfesc. (Pr. Marcelin Chelaru)
     

  • Aceste zile au fost o reîmprospătare a comuniunii între, noi preoții. Am primit noi motivații și încurajare pentru activitatea mea pastorală și socială. Doresc să lucrez mai mult pentru a regăsi în munca mea zilnică de preot constatarea și îndemnul papei Paul al VI-lea: "Lumea de azi îi ascultă pe martori decât pe învățători. Sau îi ascultă pe învățători în măsura în care sunt martori". Sunt convins că o bună comuniune între noi, preoții, aduce un rod mai bogat și în comunitățile unde slujim. (Pr. Egidiu Condac)
     

  • Imaginea preotului se poate realiza concret doar în umbra crucii, atât în aspect subiectiv cât și obiectiv. Aspectul subiectiv este reprezentat de calitățile și lupta preotului de a fi asemenea lui Cristos în mijlocul credincioșilor, iar aspectul obiectiv este prezența concretă a preotului Cristos în preotul particular din comunitatea parohială. Tensiunea și viața preotului în suferința lui Cristos se descoperă pe sine și îl descoperă pe Cristos altora. (Pr. Daniel Budău)
     

  • Nu putem să-l iubim pe Dumnezeu decât împreună. Preoția este un dar primit și oferit cu iubire. Cu cât vom sluji mai mult, vom demonstra prin cuvânt și faptă că Dumnezeu este prezent în mijlocul nostru. (Pr. Gabriel Enășcuț)
     

  • Fiind preot al Bisericii Catolice (deci nu doar al Diecezei de Iași), m-am bucurat mult că aceste zile au dat ocazia de a ne lărgi orizonturile, de a "regla" pulsul nostru pastoral și, de ce nu, de a încerca să mărim inima noastră de preot chemat să iubească propria turmă cu iubire "mai mare" după principiul slujirii lansat de Cristos. Îi mulțumim Domnului pentru "simțul eclezial" și pentru noul suflu prezbiteral indus de Duhul Sfânt. (Pr. Eduard Patrașcu)
     

  • Plecând de la ceea ce învață sfântul Ioan Maria Vianney despre Preoție, ca fiind "iubirea inimii preasfinte a lui Isus", pot spune că în aceste zile trăite împreună cu confrații preoți, am redescoperit că iubirea lui Isus este mereu alături de mine în momentele de bucurie, dar mai ales în momentele de suferință. Mulțumesc din inimă pentru tot! (Pr. Lucian Adam)
     

  • Formăm împreună, mai tineri sau mai bătrâni, cu mai multe sau mai puține calități și defecte, o singură familie preoțească, ce împarte aceleași bucurii, griji, probleme și tristeți. (Pr. Ioan Balan)
     

  • Descoperirea rațiunii de "fraternitate sacerdotală" și accentul ce s-a pus pe această sintagmă m-a făcut să cred că într-adevăr darul preoției trebuie trăit într-o astfel de mentalitate. (Pr. Dumitru Patraș, OFMConv.)
     

  • Dorința noastră, a preoților tineri, de a fi mai uniți între noi, pentru a ne ajuta reciproc în diferite ocazii și totodată conștientizarea faptului că viitorul lumii, pastorația credincioșilor va fi din ce în ce mai grea. (Pr. Adrian Bulai)
     

  • Preotul, fiind un "alter Christus", trăiește în acest timp al secolului al XXI-lea ca unul care slujește, având ca hrană zilnică Euharistia și rugăciunea. Privind la sfânta Fecioară Maria, mama preotului, învățăm această slujire și totală disponibilitate la planul lui Dumnezeu. (Pr. Daniel Anton Lucaci)
     

  • Pe mine m-a impresionat mai ales o imagine a preotului ce s-a pus în discuție în aceste zile, aceea a preotului ca trimis și vestitor al cuvântului. Preotul este un păstor bun în măsura în care îl transmite și îl comunică pe Dumnezeu oamenilor, în măsura în care evanghelizează prin cuvânt și faptă. Trebuie să fie omul dialogului și al comuniunii. Are o misiune mare și nobilă, iar primul anunț pe care îl are de proclamat este acesta: "Omul este iubit de Dumnezeu!". (Pr. Emil Robu)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-25 septembrie: Iași (ITRC): A treia serie de cursuri de formare a preoților


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat