Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Loreto: Agorà dei Giovani del Mediterraneo

Centrul "Giovanni Paolo II" din Loreto (Italia) a găzduit, în perioada 1-8 septembrie 2009, cea de-a VIII-a ediție a întâlnirii Agorà dei Giovani del Mediterraneo la care au participat peste 130 de tineri din 29 de țări diferite. Printre acestea s-a numărat și țara noastră, reprezentată de către Dieceza de Iași și Eparhia de Oradea printr-o delegație de trei tineri. Timp de o săptămână, am avut în centrul activităților noastre realitatea martiriului: Fericiți cei persecutați pentru dreptate, pentru că a lor este împărăția cerurilor.

Programul, bogat în noi experiențe, a cuprins diferite conferințe prin care să cunoaștem ce reprezintă martiriul, momente de rugăciune, mărturii, momente de destindere, pelerinaje la bazilica din Loreto și altele. Am avut ocazia să discutăm despre martirii propriei noastre țări, găsind de multe ori asemănări între țări aparent diferite. Am învățat că persecuția face parte din cruce, iar noi nu putem elimina crucea din viața noastră. Creștinii au fost martiri nu pentru că au fost uciși, ci pentru că au mărturisit credința lor.

Una dintre zile am petrecut-o la Aquila, unde i-am întâlnit pe cei afectați de cutremurul din 6 aprilie, care a distrus cea mai mare parte din oraș. Aceștia ne-au împărtășit experiențele lor și ne-au arătat cum este să-ți trăiești credința și în situațiile dificile ale vieții. Tot aici a avut loc și un meci de fotbal între echipele formate din tinerii de la Agorà și echipa gazdă.

Un alt moment important a fost pelerinajul din seara de 7 septembrie la bazilica din Loreto, o biserică măreață care găzduiește sfânta casă din Nazaret, casa unde s-a născut sfânta Fecioară Maria. Pelerinajele la această biserică au constituit momentele în care trăirea credinței noastre ajungea la intensitatea maximă. Rozariul pe care îl recitam în diferitele noastre limbi, dar conduși de aceeași dorință, răsuna pe străzile din jurul bazilicii și se înălța apoi spre Mama noastră cerească.

Am avut de asemenea și seri de cunoaștere prin intermediul a diferite jocuri sau serate dansante cum ar fi concertul Hope Music. Acestea au reușit să creeze între noi o legătură deosebită care ne-a ajutat mai apoi să ne deschidem unii față de ceilalți, să lucrăm împreună, să ne bucurăm împreună.

În aceste zile am avut și ocazia să ne folosim de imaginația și talanții noștri. Împărțiți fiind în trei grupe, fiecare am pregătit un moment prin care să prezentăm importanța vieții lui Maximilian Kolbe.

În următoarele patru zile, 8-12 septembrie, fiecare țară a fost trimisă într-o altă dieceză a Italiei. Noi le-am petrecut în Dieceza de Imola, sub forma unui schimb de experiență, unde am putut vedea un pic din realitatea de acolo, cultura, tinerii și diferitele lor activități.

A fost o săptămână de împărtășiri: de idei diferite, culturi diferite, naționalități diferite, dar cu aceleași scopuri. Am putut astfel învăța că martiriul există și în zilele noastre: că nu trebuie neapărat să mori ca să fii martir, martiriul din zilele noastre reprezintă fidelitatea în păstrarea hotărârilor pe care le-am luat pentru Dumnezeu.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-8 septembrie: Loreto: Agorà dei Giovani del Mediterraneo


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat