Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica și statul la douăzeci de ani de la căderea Zidului din Berlin

Adunarea Plenară a Președinților Conferințelor Episcopale Europene

Între 1-4 octombrie 2009, președinții Conferințelor Episcopale din Europa se vor aduna la Paris în Adunare Plenară asupra temei "Biserica și statul, douăzeci de ani după căderea Zidului din Berlin".

Evenimentul care se va desfășura la la Maison de la Conférence des évêques de France la invitația cardinalului André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris și președinte al Episcopilor francezi, va prezenta rezultatele unei cercetări promovate de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

Cercetarea, amintește comunicatul de la CCEE trimis agenției Zenit, are ca scop "să definească diferitele modele și soluții juridice adoptate de fiecare stat european pentru a încadra din punct de vedere juridic Biserica catolică în propria țară și a reglementa raporturile cu ea și structurile sale, îndeosebi pastorale, sociale și educative".

Obiectivul este de a ajuta să se răspundă la diferite întrebări: "care este încadrarea Bisericii catolice în statele europene? Care sunt legile și concordatele abrogate până acum? Cum sunt subvenționate instituțiile europene (școli, spitale...) de utilitate publică? Cum influențează diferitele acte, tratate și acorduri adoptate la instituțiile europene în contextul local? Și care sunt aspectele comunitare ale religiei?".

Partea a doua a lucrărilor plenarei se va concentra în schimb asupra serviciului CCEE adus Bisericii din Europa prin prezentarea activităților diferitelor comisii ale organismului: CEEM (Comisia Episcopală Europeană pentru Media), Comisia "Migrații", Comisia "Cateheză, școală și universitate", Slujirea Europeană pentru Vocații (EVS) și Comisia "Ambient".

Apoi va fi dedicată o parte a lucrărilor temei colaborării dintre CCEE și alte organisme continentale, cum ar fi Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM) și Consiliul Episcopal Latinoamerican (CELAM).

Cât privește activitățile CCEE în domeniul dialogului ecumenic, va fi prezentat programul celui de-al doilea Forum catolic-ortodox, care se va desfășura la Rodi (Grecia) între 23-27 noiembrie 2009 cu tema "Relația Biserică și stat". În afară de asta, președinții vor fi informați despre activitățile desfășurate în decursul anului împreună cu Conferința Bisericilor Europene (KEK).

Zilele de lucrări vor fi ritmate de momente de rugăciune și de celebrări euharistice. La întâlnire vor participa și, pentru Sfântul Scaun, cardinalul Giovanni Battista Re, prefect al Congregației pentru Episcopi, Mons. Dominique Mamberti, secretar pentru Raporturile cu Statele din Secretariatul de Stat, Mons. André Dupuy, nunțiu apostolic la Uniunea Europeană, Mons. Aldo Giordano, observator permanent la Consiliul Europei.

La Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) aparțin ca membri actualele 33 de Conferințe Episcopale prezente în Europa, reprezentate de drept de către președinții lor, de arhiepiscopii de Luxemburg și din Principatul de Monaco și de episcopul de Chișinău (Moldova). Consiliul este prezidat de cardinalul Péter Erd?, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei; vicepreședinți sunt cardinalul Josip Bozani?, arhiepiscop de Zagreb, și cardinalul Jean-Pierre Ricard, arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul general al CCEE este P. Duarte da Cunha. Sediul secretariatului este la St. Gallen (Elveția).

(După Zenit, 22 septembrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat