Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii dintr-un pelerinaj în Polonia

"Pe piețele lumii nu se cumpără gândurile noastre, din cauza vorbelor prea scumpe" (Papa Ioan Paul al II-lea)

Ne doream de foarte mult timp să ajungem în Polonia natală a marelui papă Ioan Paul al II-lea... Părea doar un vis... Prin pelerinajul coordonat în perioada 30 august - 5 septembrie 2009 de către pr. Iulian Eugen Kropp, responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje, ne-am realizat acest vis, devenit realitate, alături de ceilalți doi cucernici preoți care ne-au însoțit, cât și în grupul de pelerini în mijlocul cărora ne-am simțit ca într-o familie, mulțumindu-le pentru că, într-un fel sau altul, au contribuit cu toții la reușita acestui pelerinaj.

Ne vor rămâne în memorie sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Ludzmierz, mănăstirea și biserica de la Kalwaria Zebrzydowska, cu frumoasa icoana a Maicii Domnului, apoi Wadowice locul nașterii, al copilăriei, dar și casa memorială a papei Ioan Paul al II-lea.

Am vizitat și Auschwitz, locul care ne-a adus aminte tuturor de micimea omului și ororile comise aici, rugându-ne și pentru memoria unor martiri ai Bisericii.

Traseul nostru a inclus și celebra mină de sare de la Wieliczka, vizitată de milioane de turiști, închinându-ne aici la altarul închinat sfintei Kinga.

Apoi am ajuns și în milenara Cracovia, inima și capitala culturală a Poloniei, aici de unde episcopul Carol Wojtyla a plecat spre Cetatea Eternă, acolo unde avea să fie ales urmaș al Sfântului Petru. Nu vom uita de Lagiewniki, de catedrala în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, de biserica Divinei Milostiviri, unde se află mormântul sfintei Faustina, care atât de frumos ne-a lăsat sfânta invocație Isuse, mă încred în tine...

Cheia de boltă, punctul culminant al pelerinajului a fost cu siguranță la... Czestochowa, unde ne-am recules și ne-am rugat din toată inima la sanctuarul din incinta Mănăstirii Pauline de la Jasna Gora, în fața impresionantei icoane a Maicii Domnului.... "Madona Neagră".

Apoi, cu părere de rău, a trebuit să ne despărțim de această Polonie care, cel puțin la prima vedere, sfidează criza mondială, prin tot cea ce reprezintă, etalând civilizația, bunăstarea, bunul simț, dar mai ales credința, credință venită dintr-o istorie tumultoasă, dar întărită mai ales de fostul papă, blândul și bunul polonez care a schimbat istoria lumii.

Apropo de credință (dar nu numai), să amintim de o realitate... punctuală. Se cunoaște, Polonia este împărțită administrativ în 16 voievodate. Unul dintre aceste voievodate se numește, mai mult decât sugestiv, voievodatul Sfintei Cruci (SK). Iar la noi, acasă și... în casă, sfânta cruce este, din păcate, din ce în ce mai marginalizată. Da, acasă...

Întorcându-ne acasă, ca un corolar la sfârșitul acestui pelerinaj, am participat în basilica minor din Cacica, tot grupul de pelerini, la sfânta Liturghie, pentru a-i putea mulțumi Sfintei Treimi, sfintei Fecioare Maria de la Czestochowa și... Cacica pentru acest mare dar al pelerinajului. Din inimă, mulțumim pr. Iulian Eugen Kropp, pr. Petru Sescu și pr. Alois Moraru. Mulțumim impasibilului și simpaticului șofer, Iulian. Mulțumiri și salutări întregului grup de pelerini.

Dacă aveți timp, disponibilitatea și posibilitatea de a vizita Polonia, nu ezitați să o faceți. Mergeți în pelerinaj pentru că merită cu prisosință, iar efortul vă va fi răsplătit.

Îți mulțumim, Doamne, pentru toate darurile tale!

Fam. Maria și Gheorghe Ianău
din Parohia "Sfânta Cruce" Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 august - 5 septembrie: Pelerinaj în Polonia


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat