Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Situl Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași într-o nouă înfățișare

Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași se prezintă pe internet cu o nouă versiune a sitului www.itrc.ro, începând cu luna septembrie 2009. Pr. dr. Ștefan Lupu prezintă succint noua înfățișare.

Internavigo, ergo sum

Dragi vizitatori, vă spunem din inimă bine ați venit pe situl www.itrc.ro.

Pe acest site aveți posibilitatea să aflați mai multe despre Institutul Teologic Romano-Catolic (Seminarul Mare Diecezan) din Iași, atât despre cei care astăzi sunt prezenți și muncesc aici (preoți, seminariști, surori), cât și despre cei care ne-au precedat în munca de formare a viitorilor preoți.

A fost nevoie de ceva timp și muncă pentru a aduce situl în forma actuală, dar sperăm ca efortul nostru să fie pe măsura așteptărilor dumneavoastră. Oricum orice sugestie este binevenită. Le mulțumim și tuturor acelora care au lucrat la realizarea lui.

Ce puteți găsi pe situl nostru?

Alma Mater Iassiensis, așa este Seminarul pentru toți cei care au absolvit această instituție: o mamă plină de viață și iubitoare, care i-a născut și format pe fiii ei la sfânta Preoție. În această secțiune pot fi găsite informații despre istoria Seminarului Mare Diecezan din Iași, despre episcopii Diecezei de Iași și rectorii Seminarului, despre alumnii care au fost admiși în Seminar și despre promoțiile care au absolvit Seminarul. De asemenea, sunt prezentate portretele biografice ale ex-alumnilor care, de-a lungul timpului, s-au remarcat prin personalitatea lor și prin contribuția la dezvoltarea vieții Bisericii locale și universale. În vederea stabilirii unor legături mai strânse de comunicare și informare între ex-alumni am introdus rubricile evenimente, calendar evenimente, noutăți și galerie foto.

Comunitatea academică privește structura actuală a Seminarului Mare Diecezan din Iași, unde candidații la sfânta Preoție se formează pe plan uman, intelectual, spiritual și pastoral. Aici pot fi găsite informații despre conducerea și profesorii Seminarului, despre studenții înscriși în anul academic 2009-2010, programa de studiu și lucrările de licență elaborate de studenții anului VI, în vederea obținerii gradului academic de licență, respectiv bacalaureat în teologie. Tot în această secțiune pot fi găsite informații despre condițiile admiterii la Seminar, regulamentele care jalonează formarea sacerdotală, evenimentele și calendarul evenimentelor, secretariat și galerie foto.

Centre de cercetare este secțiunea dedicată centrelor de cercetare ce funcționează în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași: biblic-liturgic, istorie bisericească și ecumenic.

Biblioteca oferă linkul direct la situl unde pot fi consultate on-line cele aproximativ 45.000 de volume ale bibliotecii Institutului.

Editura Sapientia oferă, de asemenea, accesul la situl unde pot fi găsite informații despre publicațiile Editurii "Sapientia" ce funcționează în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic.

Bloguri este secțiunea dedicată profesorilor din Institut care doresc să-și împărtășească astfel rodul propriilor cercetări.

Prietenii Seminarului cuprinde informații și oferă un spațiu de întâlnire pentru binefăcătorii Seminarului, dar și pentru toți aceia care, într-un mod sau altul, sprijină activitatea de formare a viitorilor preoți.

Turul Seminarului este o secțiune unde cei ce nu au vizitat încă Seminarul pot descoperi câteva dintre valorile aflate sub acoperișul Institutului.

Ultimele două secțiuni, Resurse și, respectiv, Contact, completează situl nostru. Aici vă oferim posibilitatea de a accesa direct adresa unei instituții bisericești sau a unei biblioteci, precum și un formular prin care puteți comunica cu reprezentanți ai Institutului Teologic Romano-Catolic.

Ad quid, pentru ce tot acest efort informatic pentru o instituție care se ocupă mai mult de "cele veșnice" decât de "cele virtuale"?

Specificul epocii moderne și al modernității, în general, este definit de afirmația lui Descartes: cogito, ergo sum, expresie a dorinței omului de a orândui totul după regulile rațiunii. La sfârșitul acestei epoci și începutul epocii așa-numite postmoderne, rațiunea slabă sau slăbită a omului lasă locul afectivității sau bunului-plac. Omul nu mai vrea să organizeze Universul după criteriile rațiunii sale, ci dorește să plutească în spațiile infinite ale Universului asemenea unui turist: entuziast, curios, dar fără obligația de a-și asuma propria responsabilitate, fără conștiința că are ceva de făcut, ci doar de văzut. Și cum orice dorință trebuie să aibă și instrumente pentru a fi satisfăcută, s-a născut Internetul, instrumentul cel mai la îndemână pentru a împlini dorința omului postmodern de a vedea toate. Deviza lui este de acum: Internavigo, ergo sum (navighez - sunt activ - pe Internet, deci exist).

Misiunea Bisericii, în general, și a preotului, în special, este să-i ducă omului de azi, acolo unde se află el, vestea cea bună, evanghelia. Dacă din ce în ce mai mulți contemporani ai noștri "navighează" pe Internet, Biserica și preotul trebuie să-i caute acolo și să le ofere cuvântul vieții. Acest lucru încercăm să-l facem și noi! În tăcere și cu mijloacele noastre modeste, vrem să spunem că Dumnezeu este pretutindeni: "în cer, pe pământ" și... chiar în Internet, mereu aproape de om, mereu chemându-l la legătura de iubire și comuniune cu el.

Un al doilea motiv ce ne determină la această acțiune mediatică pornește de la constatarea că publicitatea a devenit astăzi calea "normală" pentru a-ți face cunoscută existența, valorile, viziunile, idealurile etc. "Bunum est diffusivum sui" ("Binele se răspândește de la sine" - Sfântul Toma de Aquino, Summa theologiae, I, q. 5 a. 4, ad 2).) se spunea înainte; astăzi, am fi tentați să spunem că binele are nevoie de publicitate pentru a se face cunoscut și iubit. Oricum, în imensitatea Universului informatic, răul dă impresia că a inundat și scurtcircuitat căile normale de transmitere a valorilor. Slujitori ai evangheliei, constructori ai civilizației vieții și a iubirii, conștienți de ambiguitatea mijloacelor informatice, încercăm să fim "sare" și "lumină" a lumii chiar și pe Internet.

Pr. dr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat