Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Funeraliile pr. Petru Mareș

Pr. Petru Mareș, care a trecut la Domnul joi, 17 septembrie 2009, a fost condus pe ultimul drum luni, 21 septembrie.

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Sfântul Anton" din Faraoani, în care au fost prezenți o mare mulțime de credincioși din satul natal al părintelui decedat, din parohiile învecinate și din localitățile unde a slujit: Bacău, Valea Seacă etc. Liturghia, care a început la ora 10.30, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. În prezbiteriu au stat: pr. Iosif Mareș, frate al preotului răposat, majoritatea colegilor dintre cei 12 care mai sunt în viață, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, și pr. Vasile Rediu, decan de Traian. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, și preoți din Arhidieceza de București.

Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare, cu covoare pe garduri și icoane la porți. Biserica era arhiplină: călugări și călugărițe, oaspeți din Italia și din Austria, credincioși, unii îmbrăcați în costume naționale, oficialități. Cei aproape 175 de preoți au înconjurat sicriul părintelui Mareș, care era în fața altarului. În jurul sicriului erau flori și multe coroane.

După cuvântul de salut al episcopului diecezei, pr. Isidor Dâscă a dat citire biografiei pr. Petru Mareș, moment urmat de cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului.

Predicatorul, PS Anton Coșa, a pornit de la un text din evanghelie: "Să nu se tulbure inima voastră, credeți în Dumnezeu, credeți și în mine". "Aceste cuvinte, a subliniat predicatorul, vin să ne întărească în credință și pe noi, cei care participăm la acest moment, la înmormântarea acestui urmaș al apostolilor". Apoi, PS Coșa a spus că cei care l-au cunoscut pe părintele Mareș au descoperit în el o imagine vie a lui Cristos, pe fața lui strălucea mereu bucuria. În biserică sunt persoane care, într-un fel sau altul, au fost legate de persoana părintelui răposat: credincioși din Parohia Bacău centru, comunitatea unde a lucrat 15 ani, credincioși din satul natal pe care l-a iubit foarte mult. A fost un confrate vrednic, exemplu, pentru mulți, a fost călăuză. Experiența de boală și suferință pe care a trăit-o în ultima vreme l-a apropiat și mai mult de Dumnezeu. Prin tot ce a făcut, a dat mărturie despre Dumnezeu. Va rămâne ca un mare luptător pentru cauza lui Cristos. În final, predicatorul a subliniat că părintele decedat a putut să spună la fel ca apostolul Paul: "Am luptat lupta cea bună, mi-am păstrat credința". Este ca un fel de testament pe care ni-l lasă. El ne poate motiva și pe noi, cei de azi, în propria luptă până vom ajunge la capăt.

La Ofertoriu, corul Parohiei Faraoani a intonat cântarea "În mâinile lui am pus viața mea, el singur este stânca mea", cuvinte care exprimă o caracteristică a vieții părintelui răposat.

PS Petru Gherghel, în cuvântul de final, a arătat că părintele Mareș a ales să fie lângă Cristos de la început până la sfârșit. A făcut sacrificii mari pentru a apăra Biserica și libertatea religioasă. A precizat că, în anul 2001, când a descoperit boala și a trebuit să meargă la operație, a lăsat un testament pe care apoi l-a reînnoit. A dat apoi citire câtorva cuvinte din testament: "Cuvânt final. Am acceptat voința Mântuitorului Isus. Am pregătit acest moment cât a fost posibil. Cred că milostivirea lui Dumnezeu mă va însoți și mă va întări până la capăt. Aș dori ca la înmormântare să fie o atmosferă senină, când trupul meu va fi pus la locul unde voi aștepta învierea. La bună revedere". Acest cuvinte, a subliniat episcopul, sunt ca un gând, ca o chemare: să nu uităm să fim ucenicii lui Cristos, urmându-l până la cruce. Când suferința a crescut, pr. Petru a mărit bucuria de a-l sluji pe Cristos. Cei care l-au întâlnit, au putut vedea fața preotului care a ales să slujească cu bucurie. A fost caracterizat de disponibilitate și mulțumire în drumul său de credință. Pr. Mareș este un îndemn la curaj, pentru că prin suferință și jertfă nu se pierde nimic, ci se câștigă. Episcopul a transmis în final gândul de comuniune al cardinalului Fiorenzo Angelini (președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari).

PS Cornel Damian a adus salutul și comuniunea în rugăciune a ÎPS Ioan Robu, precum și sentimentele lui de recunoștință pentru munca părintelui Mareș în formarea preoților care slujesc în Arhidieceza de București.

Pr. Ioan Fărcaș a transmis omagiul și recunoștința Bisericii Române Unite cu Roma, subliniind că părintele Mareș a fost la Blaj, ținând exerciți spirituale la studenți și la călugărițe. "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că l-am cunoscut și l-am avut ca expresie a bucuriei, căci, așa cum spune sfântul Augustin, Tristețea este gândul la mine, bucuria este gândul la tine", a încheiat părintele protopop.

În final, părintele Iosif Mareș a mulțumit tuturor, precizând că trebuie să fim plini de recunoștință că l-am avut printre noi, pentru că Dumnezeu l-a oferit ca un cadou Bisericii sale și satului Faraoani. Vocea lui a reușit să pătrundă în multe suflete.

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Petru Mareș a fost purtat în procesiune spre cimitirul comun al satelor Faraoani și Valea Mare. Impresionantă era procesiunea care se întindea pe aproape un kilometru. Sicriul a fost așezat în cimitirul care are cea mai veche biserică din dieceză, cu hramul Sfântul Martin. Aici părintele așteaptă învierea de apoi.

* * *

Pr. Petru Mareș s-a născut în anul 1940. A fost sfințit preot în anul 1965. A slujit la Focșani, Oituz, Iugani, Bârlad, Valea Seacă, spiritual în Seminarul din Iași, în Seminarul mic și la Liceul Catolic din Bacău, director național a Operelor Misionare Pontificale, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași.

A luat poziție în vremurile grele împotriva regimului ateu. A scris în revistele din Italia și a vorbit la Radio Europa liberă despre nedreptățile din țară și despre îngrădirea libertății religioase.

A predat la Iași, Cluj, Roman și Bacău (Facultatea de Teologie Didactică, Seminarul mic). A ținut conferințe, exerciții spirituale, misiuni și a predicat. A fost responsabil coordonator al Comisiei Diecezane pentru Cler, membru al Consiliului Prezbiteral.

S-a preocupat de presa catolică. A publicat în "Lumina creștinului". A scris câteva cărți: Meditații din Faptele Apostolilor (1997). Ce sfinți sărbătorim mâine? Lunile ianuarie-aprilie, iulie și decembrie; Un răspuns la chemare (2003, o carte despre pr. Rafael Friedrich); a tradus enciclica Fiedei donum a lui Pius al XII-lea.

A fost un simpatizant al Ordinului Carmelit. A făcut parte din Comisia pentru Cauza de Canonizare a Veronicăi Antal. A scris în ziarele din Bacău, a participat la emisiuni de televiziune și a prezentat la Vatican, în anul 1997, icoana Maicii Domnului din stema orașului Bacău.

În anul 2005, împreună cu colegii săi, a sărbătorit 40 de ani de slujire în via Domnului. Cu această ocazie, a scos o broșură dedicată acestui aniversar.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 septembrie: Faraoani: Funeraliile pr. Petru Mareș

* * *

Bacău: Liturghie cu requiem pentru pr. Petru Mareș

Reflecție: Părintele Mareș - un preot al credinței și al autenticității

A trecut la Domnul pr. Petru Mareș


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat