Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Cursuri de formare pentru preoți (seria a II-a). Impresii

S-a încheiat cea de-a doua serie a cursurilor de formare pentru preoți, desfășurate la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în perioada 14-18 septembrie 2009. Au ținut conferințe: pr. Wilhelm Dancă, pr. Alois Bulai, pr. Lucian Farcaș, pr. Ștefan Lupu, pr. Cristinel Fodor, pr. Eduard Coșa, ÎPS Ioan Robu. Subiectele conferințelor filozofice, biblice, morale, dogmatice, spirituale sau pastorale au intrat în tema generală: "Preotul, vestitor al Cuvântului, ministru al sacramentelor, conducător spiritual al credincioșilor, în slujirea noii evanghelizări", fiind împărțite în trei, după cum arată și tema inspirată dintr-un document al Congregației pentru Cler (1999): slujirea cuvântului, administrarea sacramentelor, păstorirea credincioșilor.

Conferințele părinților profesori i-au făcut pe cei 72 de preoți prezenți să-și reamintească de principiile care stau la baza slujirii lor. În fiecare după-amiază au fost discuții asupra temelor de dimineață, întrebări, mărturii, schimb de experiență pastorală între preoți, dar și între părinții diecezani și cei franciscani implicați în pastorație... Rugăciunea în comun, Liturghia, adorația și Rozariul au întregit programul acestor zile.

Și în această serie întâlnirea a fost, în Anul Sfintei Preoții, o ocazie de întărire și de reînnoire interioară, de "descoperire a farmecului vocației", de reaprindere a entuziasmului de la început, după cum spune apostolul: "Îți reamintesc să reaprinzi darul lui Dumnezeu care este în tine" (2Tim 1,6).

Sfântul Ioan Maria Vianney a stat în centru atenției ca un model de preot după inima lui Isus, care a slujit, s-a rugat și i-a iubit mult pe credincioșii încredințați lui. Viața lui a fost un semn care i-a îndreptat pe oameni spre Domnul. Cuvintele lui au răsunat în inima participanților: "Un păstor, un păstor după inima lui Dumnezeu, este cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu o poate da unei parohii și unul dintre darurile cele mai de preț ale milostivirii divine".

Având în vedere că seriile au fost constituite în ordinea cronologică a promoțiilor, la Seminar s-au revăzut preoții care odinioară au studiat în seminar aproape în același timp. Astfel, colegii de odinioară au depănat amintiri și au rememorat momentele frumoase petrecute cu ani în urmă în Seminar. De asemenea, toți au apreciat ospitalitatea gazdelor, precum și condițiile create în Seminar pentru desfășurarea cursurilor.

Cursurile de formare au constituit și o reîntâlnire cu episcopii care i-au hirotonit pe preoți sau sub a căror păstorire sunt: PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu. Colaborarea și comuniunea cu episcopul, cu credincioșii și între preoți, precum și problema fidelității în preoție și a preoților care au abandonat misiunea sau sunt în criză au fost subiecte care au trezit un mare interes. Episcopii i-au ascultat pe preoți și au răspuns la întrebările lor.

Cursurile i-au motivat pe cei mai mulți să ducă lupta cea bună pentru sfințirea vieții, să fie păstori, după modelul lui Isus, păstorul cel bun, crainici autentici ai lui Cristos în slujirea oamenilor de astăzi. A fost reținut îndemnul încurajator și plin de speranță de la finalul conferinței unuia dintre profesori (pr. Cristinel Fodor): "Suntem norocoși să trăim în acest timp în care par să se prăbușească toate valorile, îndeosebi cele religioase, atât în poporul creștin, cât și în noi, preoții și călugării, aproape ca o contralovitură. Toate se prăbușesc astăzi? Nu. Dacă vrem, acestea sunt zorile care-l vestesc pe Cel Înviat".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii

La finalul întâlnirii au fost culese câteva gânduri. Tuturor li s-a pus întrebarea: "Ce v-a impresionat mai mult în aceste zile?". Câțiva au răspuns:

  • În exercitarea misiunii preoțești în parohie, slujitorul altarului se susține prin formarea și zidirea credincioșilor. Preotul se desăvârșește zidind pe credincioșii încredințați. Respectul față de preot izvorăște din slujirea umilă a cuvântului. (Pr. Serafim Romila)
     

  • "Întoarce-te la prima dragoste" spune Cartea Apocalipsului. 1) Aceste zile m-au dus înapoi cu 21 de ani și am retrăit momentele de har care, alături de familia din sat și de imaginea preotului tot din sat, au colaborat la formarea preotului din mine. 2) Prezența și cuvântul episcopilor au reaprins entuziasmul din primii ani ai preoției. (Pr. Ștefan Socaciu)
     

  • Au fost zile de relaxare și în același timp de reînnoire sufletească și trupească, de trăire a preoției în comuniune cu ceilalți preoți din dieceză. (Pr. Marcel Moraru)
     

  • 1) O nouă modalitate de a înțelege omul, ținând cont de contextul actual în care trăim, o frază pe care o cunoșteam, dar mă bucur că s-a insistat pe acest lucru. 2) Invitația de a fi prieteni și frați împreună cu episcopii și cu ceilalți preoți, ținând cont de pericolele ce ne pasc atunci când ne izolăm. Unitatea cu Cristos, confrații și credincioșii. (Pr. Francisc Fărcășel)
     

  • În criza prin care trece lumea de azi, papa invită întreaga Biserică la rugăciune pentru a redescoperi drumul spre Dumnezeu. În primul rând, preoții sunt chemați să-și descopere propria vocație pentru ca, prin sfințenia vieții lor, să devină adevărate călăuze după exemplul sfinților care sunt "adevărații interpreți ai Scripturii". (Pr. Iosif Răchiteanu)
     

  • 1) Totul a fost frumos și impresionant. Temele prezentate la conferințe de părinții profesori au fost frumoase și benefice pentru formarea noastră. 2) Ceea ce nu pot uita și mi-aș dori să fac, sper din toată inima, în continuare că nimeni nu poate cere dacă nu dă, nimeni nu va putea pretinde dacă nu va demonstra, nimeni nu va putea vorbi până nu va face. (Pr. Daniel Ghitiu)
     

  • 1) Să conștientizăm valoarea, frumusețea și rolul unic și special pe care îl are preoția (preotul) de a fi mijlocul (mijlocitorul) eficace spre sfințirea și mântuirea poporului lui Dumnezeu. 2) Să (simțim) trăim bucuria de a fi preot în sensul de a colabora cu Cristos, ca împărăția sa să se instaureze pe pământ. 3) De a trăi din plin comuniunea preoțească. 4) Să ne îmbogățim sufletește cu experiența pe care ne-au relatat-o diferiți preoți. 5) Să fim la înălțimea vocației noastre de preoți așa cum dorește Cristos și Biserica. (Pr. Laurențiu Cucuteanu)
     

  • Cea mai frumoasă întâlnire colegială din ultimii 20 de ani în care am simțit că nu sunt singur și că toți lucrăm și ne pregătim permanent pentru a face față tuturor provocărilor. (Pr. Inocențiu Arcana)
     

  • 1) În urma acestor cursuri, pe lângă gândurile frumoase, trăirea în seminar pentru câteva zile a reînviorat în mine tot ce am învățat în seminar și chiar în sfânta preoție. 2) Gândul cel mai frumos a fost că preotul trebuie să fie un semn viu care să conducă spre Cristos. Preotul prin care trebuie văzut Dumnezeu. 3) Viața de preot este extraordinar de frumoasă dacă este trăită după voința lui Dumnezeu, împreună cu Isus. (Pr. Carmil Farțade)
     

  • În aceste zile de formare prin conferințele pregătite de ordin filozofic, exegetic, moral, spiritual și pastoral, am reușit să reevaluez cele două pelerinaje pe care le-am făcut la Ars. Rugăciunea făcută împreună, împărtășirea propriilor experiențe personale și pastorale au dat o culoare vie și frumoasă nu numai zilelor de formare, ci și vieții pastorale care continuă cu un nou elan. (Pr. Iacob Stolnicu)
     

  • 1) După exemplul sfântului Ioan Vianney să-l lăsăm pe Isus să trăiască în noi. 2) Construim comuniunea prin moartea eu-lui. M-a impresionat exemplul dat de pr. Cristinel Fodor despre preotul tânăr de la Cluj (pr. Orban Laszlo) care a murit în anul 2008 pentru a salva un student de la înec. (Pr. Iosif Dămătăr)
     

  • Fără doar și poate cel mai mult m-a impresionat cuvântul ÎPS Ioan Robu care a punctat realități concrete, vorbind de la inimă la inimă și făcând diferența între teorie și practică, ceea ce de altfel așteptam cu toții. Comuniunea nu se realizează în lucruri științifice, traduse din autori străini, ci în adaptarea principiilor de bază și a legilor la mentalitatea contextului nostru de viață. Astăzi e nevoie de modele viabile și nu de "teoreticieni" care să se întreacă în noutatea limbajului sau în "deșertăciune". Mărturia vieții venea de sus în jos, iar acum fiecare așteaptă de la celălalt! Și totuși, competiția rămâne mereu deschisă! (Pr. Iosif Gîrleanu)
     

  • Un gând care mă îndeamnă să dau mărturie: că aceste zile au fost zile de har. Comuniunea la toate actele comune, deschiderea și interesul pentru a trăi cât mai bine darul preoției. Am rămas impresionat de conferințele și mărturiile preoților, care sincer m-au întărit spiritual și cultural. Mă simt obligat să dau mărturie de ceea ce am primit. (Pr. Gabriel Dancă, OFMConv)
     

  • Am primit o mare încurajare pentru dăruirea mea ca preot asemenea sfântului Ioan Maria Vianney. (Pr. Isidor Mârț)
     

  • Așa cum preoții din Vechiul Testament și-au unit glasurile (trompetele) și au reușit dărâmarea zidurile Ierihonului, la fel și noi trebuie să ne înălțăm glasurile, să înconjurăm cetatea lumii de azi pentru a reuși dărâmarea zidurilor păgâne ridicate de societate în fața lui Dumnezeu și a sacrului. (Pr. Robert Gașpal)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-18 septembrie: Iași (ITRC): A doua serie de cursuri de formare a preoților

* * *

Iași (ITRC): A doua serie de cursuri de formare permanentă a preoților

"Frații inelului"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat