Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Cinci ani de prezență misionară a Diecezei de Iași

La împlinirea a cinci ani de prezența misionară a Diecezei de Iași în Ecuador, în Arhidieceza de Guayaquil, părintele Bartolomeu Blaj, aflat acolo ca misionar din partea Diecezei de Iași, a trimis o scrisoare al cărei text îl redăm în întregime.

*

Multe salutări din Ecuador și binecuvântări din partea Domnului nostru Isus Cristos.

Sunt cinci ani de când Dieceza de Iași își face simțită prezența misionară în Ecuador, în Arhidieceza de Guayaquil.

Când vorbim de misiuni, gândurile multora merg imediat la Africa, la copiii abandonați, la lumea care moare de foame, la mizerie, la boli. Astfel înțelegeam și eu misiunea.

Însă misiunea înseamnă mai mult decât atât: este să-l faci cunoscut și să-l dai oamenilor pe Cristos fiind un exemplu de urmat; să ajuți la menținerea și creșterea credinței acelora care deja l-au primit și-l cunosc pe Cristos în parohii imense unde preotul ajunge o data pe lună sau o dată pe an, să-i însoțești și să-i ajuți în drumul spre mântuire, să fii prezent în mijlocul lor când au nevoie de tine, să-i ajuți să-și apere credința în fața valurilor de atacuri din partea ateismului și a sectelor.

Prezența Diecezei de Iași în Ecuador, în această țară de misiuni, s-a făcut printr-un preot, cel care vă scrie aceste rânduri, un umil slujitor al lui Cristos, de acum cinci ani în urmă. Am venit, însoțit de pr. Petru Răchiteanu, la invitația unui preot austriac, pr. Helmut, prieten de-al Preasfințitului Petru Gherghel. După o mică experiență de trei luni am revenit acasă și m-am decis să încep această muncă în Ecuador, însă a trebuit să mă întorc singur, întrucât clima nu i-a fost favorabilă părintelui Petru, care i-a afectat mult sănătății sale.

După o perioadă de nouă luni petrecute în parohia unde activa pr. Helmut, episcopul locului a decis să mă pună să administrez o parohie abandonată total, fără infrastructura de bază și cu multe probleme, unde preoții nu însemnau nimic, unde lumea era atacată de secte și de indiferență, de droguri și prostituție, de alcoolism și boli incurabile precum SIDA, la un nivel destul de ridicat.

A urmat un timp, cred, dintre cele mai importante din viață, când a trebuit să mă confrunt cu toate aceste aspecte mai sus prezentate și cu mult mai multe, precum singurătatea, inundațiile, prezența gândacilor, șobolanilor, greierilor, broaștelor și a multor alte animale care formau "arca lui Noe" în casă unde locuiam, incendiul care mi-a distrus centrul pastoral pe care recent îl remodelasem, indiferența oamenilor. Erau momente când nu aveam cu cine să vorbesc, când nu venea ajutorul de nicăieri și aproape decis să arunc toate și să mă întorc în țară.

Însă Domnul are planurile sale și el știe când cineva are nevoie de el și, într-adevăr, a fost prezent tot acest timp și m-a ajutat să merg înainte. Niciodată nu m-a abandonat.

Acum, după cinci ani, uitându-mă la ceea ce a făcut Domnul prin mine, mă umple de bucurie și satisfacție.

Parohia Palestina a crescut mult, satele ne așteaptă cu bucurie când mergem să le vizităm, o parohie bine organizată pastoral cu copii și tineri, adulți și bătrâni care cu entuziasmul și dăruirea lor ajută la instaurarea împărăției lui Dumnezeu în viața și în comunitatea lor. Mai mult de 2000 de botezuri, peste 1000 de copii care au primit prima sfântă Împărtășanie și sfântul Mir, o biserică și o casă nouă care la 21 noiembrie vor fi sfințite (unde sunteți invitați) și una dintre comunitățile cele mai active din toată zonă. Toate acestea au fost posibile mulțumită lui Dumnezeu, a dăruirii preotului și a oamenilor, a încrederii care mi-a fost dată, a ajutorului care, încet-încet, a început să apără din partea comunității și din alte părți.

Bucuria a fost mare când, după tragicul incendiu de la centrul pastoral, provocat de un trăsnet în timpul nopții, am primit vizita făcută de pr. Claudiu Iștoc și pr. Florin Spătariu, apoi anul următor vizita făcută de pr. Anton Dancă și pr. Alois Moraru, iar în această lună septembrie de Preasfințitul Aurel Percă, pr. Isidor Dâscă, pr. Claudiu Iștoc. Toate aceste vizite au fost momente cheie pentru misiunea de aici. Ce bucurie din partea întregii parohii și a toate satelor aceste vizite, cu prima sfântă Împărtășanie, botezuri, hramuri în diferite sate ale parohiei.

Culminarea acestei superbe misiuni din parohia noastră, Parohia Palestina, va avea loc la 21 noiembrie 2009 când vom consacra și sfinți biserica și casa parohială, iar de pe 22 noiembrie, împreună cu pr. Ioan Blaj, ne vom muta într-o parohie nouă, "Sfânta Lucia", așa cum a decis episcopul locului. O parohie mult mai mare.

Aș dori ca, prin acest mesaj, să-mi exprim mulțumirea față de acele persoane care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit în această misiune, tuturor acelora care s-au rugat și se roagă pentru mine, acelora care m-au sprijinit cu fonduri economice, precum și familiei mele, fraților și surorilor mele, episcopilor Petru și Aurel, pr. Petru Sescu, pr. Alois Fechet, Centrul Misionar Diecezan, pr. Lucian Farcaș, pr. Anton Dancă, pr. Marcel Blaj și comunitatea din Iugani, pr. Alois Moraru și comunitatea din "Fericitul Ieremia" Roman, pr. Francisc Fărcășel și comunitatea din Bunul Păstor" Roman, pr. Ștefan Vacaru și comunității natale Barticești, pr. Pavel Chelaru și AMIM Tomești, pr. Moraru... și AMIM Scheia, pr. Pavel Balint și comunitatea din Bad Deutsch Altenburg, pr. Isidor Dâscă și comunității "Sf. Nicolae" Bacău, fam. Demeter din Iași, prelatului Albert Holenstein, pr. Mihai Enășel, pr. Ștefan Babiaș, pr. Toma Encuță, pr. Florin Farcaș, pr. Cristian Anghel, pr. Marius Ciobanu, pr. Mățău și comunitatea română din Londra, doamnei Anna Federspiel din Feldkirch și tuturor acelora care, într-o formă sau alta, m-au ajutat.

Domnul să vă răsplătească, să vă binecuvânteze și să vă însoțească mereu. Mulțumesc mult.

Secerișul este încă destul de mare și vast și noi putem să lucrăm în via Domnului. Spiritul misionar este semănat în viață noastră încă de la Botez. Să-l lăsăm să crească și să lucreze în noi, iar prin sprijinul acordat misiunilor și misionarilor participăm direct la această operă magnifică a lui Isus.

Al dumneavoastră,
slujitor umil al lui Cristos,

Pr. Bartolomeu Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-14 septembrie: Vizita în Ecuador a PS Aurel Percă la preoții misionari originari din Dieceza de Iași


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat