Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liturghie cu requiem pentru pr. Petru Mareș

Rugăciunea, lacrimile și florile sunt câteva dintre elementele care au marcat Liturghia de duminică, 20 septembrie 2009, de la ora 10.30, din biserica "Sf. Petru și Paul" - Bacău. Prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la Liturghia cu requiem pentru pr. Petru Mareș, al cărui sicriu se afla încă în biserică, au participat numeroși preoți, seminariști și credincioși.

"O pierdere pentru noi, dar un câștig pentru cer. A așteptat de mult întâlnirea cu Domnul și spunea tuturor că este pregătit pentru acest moment" - mărturisea părintele decan la începutul sfintei Liturghii, referindu-se la moartea părintelui Mareș. Ca un gând de mulțumire pentru tot ceea ce Dumnezeu a realizat prin el și pentru a se putea bucura cât mai curând de vederea feței Domnului, duminică, 20 septembrie, a fost celebrată la Bacău o Liturghie cu requiem pentru odihna părintelui. Începând cu anul 1994, el s-a stabilit în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău, de unde a exercitat diferite misiuni în Biserica Universală și în Biserica locală. Mulțumea credincioșilor prezenți la această Liturghie dă mărturie despre cât de aproape este părintele de inima băcăoanilor.

În după-amiaza zilei în care a decedat, sicriul cu trupul său a fost depus în biserica "Sf. Petru și Paul". De dimineața până seara târziu, copii, tineri și adulți au intrat în biserică aducând flori și înălțând rugăciuni. A fost deosebit de impresionant când câteva clase de elevi de la diferite licee din oraș au venit cu profesorul lor să se roage împreună în biserică pentru părintele. Preoți, seminariști, surori, asociații religioase s-au rugat în fiecare zi lângă sicriu. În jurul lui s-au adunat în aceste zile multe coroane și flori.

Liturghia de duminică, de la ora 10.30, a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Alături de el, în prezbiter, s-au aflat pr. Iosif Mareș - fratele părintelui decedat, pr. Isidor Dâscă - decan de Bacău, și mulți preoți din parohii, de la Seminarul Mic și de la institutele religioase. Biserica a fost arhiplină, fiind prezenți și seminariștii de la liceu. Corul a fost la înălțime, fiind intonate cântări de mare finețe muzicală.

În numele întregii comunități, părintele Isidor Dâscă i-a mulțumit părintelui Petru Mareș pentru slujirea, disponibilitatea și dăruirea cu care s-a implicat în viața spirituală a parohiei. Aplauzele credincioșilor au completat cuvintele de mulțumire, dând de înțeles încă o dată cât de mult l-au iubit credincioșii din Bacău.

Pr. Iosif Mareș le-a mulțumit în numele fratelui său tuturor celor care s-au îngrijit de el în ultima parte a vieții, când suferința și boala l-au țintuit pe patul suferinței. Au fost amintiți seminariștii, care zi și noapte au stat la dispoziția părintelui, slujindu-l cu pe un "tată", surorile, care s-au îngrijit cum au putut mai bine ca părintele Petru să nu simtă amprenta bolii, și, bineînțeles, părintele decan, care i-a pus totul la dispoziție. Și-a exprimat apoi dorința ca toți cei prezenți să se molipsească de optimismul fratelui său.

În ropot de aplauze, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat de preoți spre ieșirea din biserică, de unde, cu o mașină mortuară, a fost purtat spre satul natal, Faraoani, urmând ca luni, 21 septembrie 2009, la ora 10.30, să se desfășoare Liturghia de înmormântare.

Vestea morții părintelui Petru Mareș a venit ca un fulger pentru întreagă lume catolică și ortodoxă din România și nu numai. Pentru mulți dintre băcăoanii care l-au cunoscut, vestea morții a fost ca un șoc. În redacția unui trust media din Bacău s-a făcut liniște de mormânt la aflarea tristei vești, iar redactorii își șopteau unul altuia: "Nu se poate, parcă mai ieri a fost la emisiune!". În seara zilei în care a trecut la Domnul, un post TV din Bacău, în memoria părintelui, dădea deja secvențe de la multele emisiuni la care participase. Un cameraman care a venit să ia câteva imagini cu părintele decedat mărturisea: "Nu-mi vine să cred! Era o prezență atât de caldă și îl simțeam atât de aproape!"

Iată alte câteva mărturii ale unor băcăoani:

"Pentru lumea catolică a murit un geniu religios...." (Pr. Ștefan Erdeș, într-un interviu la TV Bacău)

"Nu-l voi uita niciodată. Oricât ai fi fost de trist și descurajat, știa să te încurajeze și să te facă să zâmbești. Era mereu vesel și senin." (Lenuța)

"Îl vedeam de multe ori cu câtă gingășie se îngrijea de florile ce le avea pe pervazul geamului. Mă gândeam că o să trăiască 100 de ani... Îmi pare rău pentru el. Dumnezeu să-l fericească!" (Maria)

Redacția Biserica și Viața

*

Vă iubesc

La începutul lunii septembrie, de pe patul suferinței, când cu greu mai reușea să silabisească, părintele Petru Mareș a dat un interviu revistei Biserica și Viața despre chemarea sa la sfânta Preoție.

• Ce v-a determinat să mergeți la Seminar și ce v-a marcat în timpul Seminarului?

Chemarea este ceva care te cucerește și te determină să te dăruiești. Am fost coleg de clasă și cu PS Petru Gherghel și am trăit multe momente grele împreună. Seminarul a fost într-adevăr o perioadă grea; eram supuși la multe probe. În cele din urmă am reușit: Mântuitorul ne-a ales, iar noi am lăsat totul.

• Care este cel mai important lucru pentru un preot?

Preoții să-și iubească preoția, iar iubirea să o exprime în toate formele posibile. Să zâmbească tuturor și să se apropie de toți, pentru ca astfel să potolească foamea lumii.

• Dacă ar fi să le sugerați ceva preoților, ce le-ați spune?

Este un defect mare acela că multe din lucrurile pe care le trăiesc nu le scriu și astfel se uită și trec neobservate. Când am făcut 40 de ani de preoție, am scris o broșura cu istoria tuturor colegilor mei preoți. Atunci tocmai trecusem printr-o suferință grea și am înțeles că erau atâtea lucruri care nu s-ar fi spus niciodată dacă n-ar fi fost scrise.

• Ce v-a bucurat cel mai mult în viață?

Am lucrat mult pentru Sfântul Scaun, timp în care am luat contact cu Biserica Universală. Papa Ioan Paul al II-lea m-a numit director al Operelor Misionare Pontificale și capelan pontifical. Am întrebat pentru ce am primit această numire și mi s-a răspuns: "Pentru fidelitatea dumneavoastră față de Biserică!"

• Dacă ar fi să o luați de la capăt, ce ați face?

Oh, dar asta este imposibil! Sunt foarte mulțumit de locurile și situațiile în care Dumnezeu m-a pus să trăiesc. Tot preot aș vrea să fiu! Vă mulțumesc tuturor și îl rog pe Dumnezeu să mă ierte și să cântărească viața mea cum vrea el. Vă iubesc!

A consemnat pr. Petru Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 septembrie: Bacău: Liturghie cu requiem pentru pr. Petru Mareș

* * *

Reflecție: Părintele Mareș - un preot al credinței și al autenticității

A trecut la Domnul pr. Petru Mareș


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat