Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Bacău: Întâlnirea "Pro Dialogo" a Fraților Minori Conventuali

În zilele 7-12 septembrie 2009, a avut loc la Bacău a doua întâlnire a Grupului de lucru pentru ecumenism și dialog interreligios a Fraților Minori Conventuali.

Fr. Iosif Bisoc, rectorul Institutului Teologic Franciscan din Roman, fr. Pawel Blok, misionar în Kazakstan, fr. Bernard Cerles, vicarul Custodiei din Franța, fr. Young Seon Choi, Provincia din Coreea, fr. Dariusz Wisniewski, Comunitate la Istambul și fr. Roman Ziola, directorul Casei "Maximilian Kolbe" din Danzica (Polonia), s-au reunit împreună cu delegatul general pentru ecumenism și dialog interreligios, fr. Silvestro Bejan, pentru a identifica o serie de propuneri actuale în dialogul cu societatea de astăzi, tot mai plurietnică, pluriculturală și plurireligioasă.

Frații franciscani conventuali nu pot rămâne indiferenți în fața provocărilor și problemelor actuale. Fiecare frate în parte trebuie să redescopere propria vocație pentru dialog. Fratele este un om al dialogului prin natura sa. Participanții la această întâlnire doresc să amintească întregului Ordin ceea ce papa Ioan Paul al II-lea, le-a încredințat ca misiune: "Trebuie să menținem viu genuinul «spirit de Assisi» nu doar datorită unei datorii de coerență și de fidelitate, ci și pentru a oferi un motiv de speranță generațiilor viitoare. În orașul Sărăcuțului am început un drum comun care trebuie să continue, evident, fără să fie excluse și alte căi și noi mijloace, în favoarea unei păci puternice, consolidată pe temelii spirituale".

În timpul întâlnirii, participanții au ascultat și dezbătut pe marginea a două conferințe: "Viața religioasă în cadrul Bisericii Ortodoxe", prezentată de pr. Vasile Nechita, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității "Ovidius" din Constanța, și "Percepția ecumenismului în cadrul Bisericii Ortodoxe Române", prezentată de către pr. Nicu Dumitrașcu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea.

De asemenea, membrii grupului "Pro Dialogo" s-au bucurat să împărtășească momente de fraternitate cu frații unor comunități ai Provinciei române, au mers în pelerinaj la sanctuarul marian din Cacica și au vizitat mănăstirile ortodoxe Sucevița, Moldovița și Voroneț.

Următoarea întâlnire de lucru va avea loc cel mai probabil în Franța, în luna septembrie 2010. Între timp se continuă munca de finalizare a unor materiale pentru formarea la dialog ecumenic și interreligios pentru toți frații Ordinului, la construirea unui site și la dezvoltarea unei colaborări cât mai strânse și rodnice.

www.ofmconv.ro
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat