Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică Adulți în pelerinaj în Polonia

Sectorul adulți al Acțiunii Catolice Iași a organizat prin firma Perfect Travel din Roman, în perioada 7-12 septembrie 2009, un pelerinaj în Polonia, la Czestochowa, Cracovia (Sanctuarul Divinei Milostiviri de la Lagiewniki), Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Auschwitz, Wieliczka.

Pelerinilor din Dieceza de Iași li s-au alăturat și alți pelerini din București, Ploiești, Brașov, Constanța, Orăștie, Huiedin, Arad, Timișoara.

Pe tot parcursul pelerinajului am fost însoțiți și îndrumați de asistentul spiritual al Acțiunii Catolice sector adulți, pr. Dămătar Iosif și de preoții Antal Gheorghe și Enășcuț Ciprian-Alex. Din grupul de 52 persoane au mai făcut parte și trei preoți ortodocși.

Ne-am bucurat de o vreme foarte frumoasă, de o organizare bună, putând să beneficiem din plin de frumusețea locurilor vizitate, de harurile primite, de cunoștințele noi acumulate.

Am ajuns la sanctuarul marian de la Czestochowa în sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, am avut sfânta Liturghie în catedrala Madona Negră și am făcut Calea Crucii. După masă am plecat spre Cracovia, un oraș plin de verdeață, muzeu în aer liber, cu peste 100 biserici, castele și vechi vile, unde istoria te însoțește la tot pasul.

În perioada pelerinajului am vizitat sanctuarul Divina Milostivire, am participat aici la o conferință cu pr. Tadeusz Rostworowski și sora S.M. Elizbieta Siepak ce a publicat (și în limba română), cărți despre viața, misiunea și spiritualitatea sfintei Faustina. A fost o oră de înălțare sufletească în care am înțeles mai bine calea spre unirea cu Dumnezeu. Ne-am închinat în fața icoanei lui Isus cel milostiv, a relicvelor sfintei Faustina, iar după Liturghie am vizitat castelul și biserica Wawel, biserică unde au fost încoronați regii poloni. Ajunși în Piața Centrală a orașului am intrat în biserica Sfânta Maria, construită din cărămidă roșie, cu două turnuri inegale, cu un altar impresionant, desprinsă parcă din poveste.

Minunate și rodnice au fost și vizitele la Wadowice - locul de naștere al papei Ioan Paul al II-lea; Auschwitz - lagărul nazist unde a murit sfântul Maximilian Kölbe; Kalwaria - un mic Ierusalim cu 42 de biserici și capele pe 24 kmp. În ultima zi a pelerinajului am fost la renumita mină de sare de la Wieliczka, unde se găsește și o biserică foarte frumoasă numai din sare.

Ne-am întors cu inima plină de pace, bucuroși și fericiți că am petrecut clipe de sărbătoare, întăriți în credință, cu dorința de a împărtăși și celor de acasă din experiența noastră.

Viorica Spătaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-12 septembrie 2009: Acțiunea Catolică Adulți în pelerinaj în Polonia
 


lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat