Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj: Pe urmele papei Ioan Paul al II-lea

Cine nu a reținut vizita papei Ioan Paul al II-lea, din perioada 9-11 mai 1999, în România?! Iată că au trecut de atunci mai mult de 10 ani și pentru a marca acest aniversar, în cadrul celei de-a opta întâlniri a Consiliului Pastoral Diecezan, care a avut loc la Traian în ziua de 29 aprilie 2009, s-a propus realizarea unui pelerinaj în Polonia "Pe urmele papei Ioan Paul al II-lea". Misiunea de a coordona acest pelerinaj i-a revenit pr. Iulian-Eugen Kropp, responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje. Cu acea ocazie, episcopul Petru Gherghel a spus: "Îl rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, să ne îmbucure mereu cu mesajul papei Ioan Paul al II-lea și să ne ofere darul declarării și recunoașterii lui de fericit și sfânt din partea Bisericii, spre binele credincioșilor și spre mărirea împărăției lui Dumnezeu".

Inițierea acestui pelerinaj a fost simplă, demersurile au fost destul de lungi, dar lipsa unui număr suficient de pelerini a suspendat momentan proiectul. Totuși, pentru a nu irosi o asemenea oportunitate, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje a optat în cele din urmă pentru un pelerinaj de șapte zile, în perioada 30 august - 5 septembrie 2009, incluzând un itinerar pe locurile străbătute de papa Ioan Paul al II-lea, atât în tinerețe cât și mai târziu ca episcop de Cracovia, dar și ca urmaș al apostolului Petru. Așa cum a fost conceput de pr. Kropp, traseul a dorit să-l imite pe cel străbătut de actualul papă Benedict al XVI-lea, în pelerinajul pe care l-a desfășurat în Polonia, în anul 2006.

Însoțit de doi preoți și mai mulți laici, responsabilul Oficiului pentru Pelerinaje a propus un traseu interesant, în care s-au putut îmbina armonios rugăciunea și reculegerea cu setea culturală și istorică a participanților. Pornind din capitala culturală a Moldovei, trecând prin centrul Transilvaniei, după un popas la Oradea și traversarea Ungariei și Slovaciei, primul popas în Polonia a fost făcut la Ludzmierz, unde am putut admira sanctuarul ridicat în cinstea Preasfintei Fecioare Maria și grandioasa grădină cu sculpturi impunătoare și, mai presus de toate, cu imaginea deosebită a papei Ioan Paul al II-lea. Nu am rămas mult timp acolo întrucât ne-am îndreptat spre Kalwaria Zebrzydowska, unde am fost cazați patru nopți.

Ziua a treia a pelerinajului a avut un caracter cultural, pelerinii având posibilitatea să pășească pe urmele pașilor papei Ioan Paul al II-lea chiar la Wadowice, locul nașterii și copilăriei sale. Vizitarea casei memoriale și a bisericii parohiale, precum și urmărirea unor montaje fotografice deosebite au stârnit vii emoții în inimile pelerinilor. Ele au fost schimbate radical după câteva ore, când am vizitat lagărul Auschwitz, unde ne-am amintit de milioanele de oameni care au fost închiși sau au murit acolo. Am pășit cu durere, dar și cu speranță, pe urmele unor martiri ai Bisericii noastre, în cinstea cărora ne-am rugat și am meditat îndelung. Gustul amar de la Auschwitz a fost schimbat în salina din Wieliczka, poate cea mai mare ocnă din Europa. Am rămas impresionați de ceea ce am văzut acolo, într-un mod aparte de biserica construită în sare, în cinstea sf. Kinga.

Următoarea zi a fost dedicată vizitării orașului Cracovia, unde papa Ioan Paul al II-lea a fost mulți ani episcop. Am avut posibilitatea de a vizita cetatea Wawel - cu catedrala și palatele regale, piața centrală, catedrala mitropolitană în cinstea Preasfintei Fecioare Maria și alte biserici. Din itinerarul nostru nu a putut lipsi Lagiewniki, unde se află mormântul sfintei Faustina și sanctuarul Divinei Milostiviri.

Ziua a cincea am petrecut-o la Czestochowa, unde ne-am putut ruga și reculege la sanctuarul "Madonei Negre" din mănăstirea paulină de la Jasna Gora, alături de miile de pelerini pe care i-am întâlnit acolo.

Fiind conștienți că au putut vedea doar o parte din minunățiile, istoria și cultura Poloniei, pelerinii s-au resemnat și s-au îndreptat spre meleagurile natale, admirând celebrele peisaje din Zakopane, Slovacia, Ungaria, Maramureș și Bucovina. Ca o încununare a pelerinajului, înainte de a ajunge în Moldova, pelerinii au vizitat basilica minor de la Cacica, unde au participat la sfânta Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu și Măicuței cerești pentru reușita acestui pelerinaj.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 august - 5 septembrie: Pelerinaj în Polonia
 


lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat