Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Apariție editorială: "Oameni ai credinței. Oameni ai dreptății"

"Oameni ai credinței. Oameni ai dreptății", acesta este titlul cărții apărute recent la Editura "Adoramus" din Iași. Conținutul acesteia este unul ecumenic. În cele 72 de pagini, cartea adună biografiile a 30 de persoane (ortodoxe, catolice și protestante) care s-au remarcat în câmpul social.

Fiecare biografie, însoțită de ilustrații, se întinde pe aproape două pagini A5. Un citat scoate în evidență trăsăturile principale ale personalității descrise.

Au luat apărarea celor săraci și oprimați, au fost lângă cei bolnavi, au strigat și au luptat împotriva nedreptăților, a violenței, a războiului, a segregării rasiale, a sclaviei, a traficului de ființe umane. Au înființat școli și spitale, s-au implicat în educație sau au apărat pe creștinii persecutați. Toate acestea în numele Aceluia care a spus că într-o zi va reveni și le va spune celor de la dreapta: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit; am fost gol și voi m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și voi m-ați vizitat; am fost în închisoare și voi ați venit la mine" (Mt 25,34-36).

Ei au fost propuși ca modele, fiind beatificați, canonizați sau considerați oameni ai lui Dumnezeu. Au fost adunați în acest volum pentru a constitui repere morale, mai ales pentru liceeni. Ei sunt principalii destinatari: "Aceste texte - notează în Cuvânt înainte Dănuț Mănăstireanu, coordonatorul lucrării - se adresează mai ales adolescenților, în speranța că aceștia vor fi motivați să exploreze implicațiile sociale ale credinței lor în Dumnezeu".

De la Sfântul Laurențiu (+ 258) până la Desmond Tutu (n. 1931), cartea adună în paginile sale oameni importanți ai istoriei (din perioada patristică, din cea medievală și din cea modernă) care l-au urmat pe Mântuitorul și au lăsat în urma lor multă lumină. Sunt zece din tradiția ortodoxă, zece din tradiția catolică și zece din tradiția protestantă.

Este fascinant să descoperi cum Ioan din Kronstadt a înființat în nordul Rusiei, la sfârșitul secolului al XX-lea, un adevărat oraș filantropic, format din ateliere, biblioteci, școli, orfelinate, aziluri. În paginile volumului afli, de asemenea, despre Ieremia Valahul care a plecat din Moldova în Italia cu gândul de a-și sfinți viața și care a murit la 6 martie 1625, în urma îngrijirii unui bolnav. Sau despre Richard Wurmbrand, evreul care s-a convertit la creștinism, devenind pastor luteran, apărător al creștinilor persecutați de regimurile comuniste, după ce el însuși a stat 14 ani în detenție. Citind, rămâi, de asemenea, edificat de viața preotul Dumitru Sandu Matei, care i-a ajutat pe prizonieri în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, i-a apărat pe cei săraci și a lucrat pentru a stopa încătușarea pe care o aducea regimul comunist; a fost executat prin împușcare la Jilava, la 21 februarie 1951.

Lucrarea este rezultatul proiectului "Sfântul Nicolae", promovat de World Vision (organizație creștin-umanitară internațională ce desfășoară în România, începând din 1990, o activitate de sprijinire a persoanelor defavorizate). Numele proiectului poartă numele episcopului din Mira, care a trăit în secolele III-IV, fiind un exemplu de dragoste față de semeni, ocrotitor al copiilor, al orfanilor și al celor nedreptățiți.

Scrierea biografiilor a început la finalul anului 2007. Au lucrat șase autori ortodocși, catolici și protestanți. A fost verificat conținutul teologic al textelor și uniformizat din punct de vedere literar. Inițial au fost 60 de biografii, la final rămânând 30. Biografiile celor 60 de "oameni ai credinței", precum și ale altora care s-au adăugat sau se vor adăuga, pot fi accesate pe internet, la adresa: sfintulnicolae.wordpress.com.

Citind biografiile din acest volum, este o șansă pentru cititor de a se lăsa inspirat ca să realizeze și el, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrările pe care le-au înfăptuit protagoniștii. Cartea este, oricum, provocatoare. Aflând cum anume i-au slujit lui Dumnezeu și aproapelui oamenii din diferite perioade ale istoriei, nu ai cum să nu-ți pui întrebările care sunt sugerate în postfață de Sharon Payt, inițiatoarea proiectului din partea World Vision: "Cine sunt cei oprimați și aflați în nevoie în jurul vostru? Care sunt pașii concreți pe care i-ați putea face pentru a le veni în ajutor?"

Pr. Cornel Cadar

* * *

Oameni ai credinței. Oameni ai dreptății
Dănuț Mănăstireanu (coord.) Ed. "Adoramus", 2009, ISBN 978-973-87908-3-4, 14x20 cm, 72 p., 0 lei.
Cartea poate fi achiziționată achitând doar taxele poștale de 6 lei (în țară).

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat