Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Schineni: Administrarea Mirului

După ce l-au așteptat și s-au pregătit intens pentru venirea lui, la 5 septembrie 2009, cei 38 de tineri și copii din Parohia Schineni l-au primit pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași.

La sărbătoare, Preasfințitul a fost însoțit de pr. Cristinel Fodor și de pr. Isidor Mocanu, precum și de preoți din vecinătatea parohiei Schineni.

Excelența sa a fost primit de părintele paroh, Bulai Valentin, împreună cu ceilalți preoți invitați și cu tinerii ce urmau să fie miruți, precum și de întreaga comunitate în jurul orei 10.45. Doi copii îmbrăcați în costum național l-au primit pe Preasfințitul cu tradiționala pâine și sare, după care Excelența Sa s-a îndreptat spre biserica aflată în plin proces de renovare după inundațiile de anul trecut, nu înainte, însă, de a-i saluta pe toți cei prezenți și a-și manifesta bucuria de a participa la o așa sărbătoare. După o scurtă rugăciune în biserică și după ce toți preoții s-au pregătit pentru sfânta Liturghie, Preasfințitul a intrat la altarul din grota închinată Sfintei Tereza a Pruncului Isus, înconjurat fiind de glasurile copiilor ce intonau Vino, Duhule Sfinte.

După ce părintele paroh i-a urat bun venit, Preasfințitul Petru Gherghel a primit și un salut în versuri din partea candidaților la sfântul Mir. Aceștia din urmă au fost, așa cum era și normal, în centrul sărbătorii, ei proclamând lecturile sfinte, aducând darurile la altar și reînnoindu-și, cu lumânările aprinse în mâine, făgăduințele de la Botez. După ce Preasfințitul a primit încredințarea părintelui paroh că tinerii s-au pregătit în mod temeinic pentru primirea Duhului Mângâietor și însuși Excelența sa a "verificat" pregătirea tinerilor în cadrul omiliei, tinerii au primit ungerea sfântă care să le dea puterea "de a mărturisi cu tărie credința creștină".

La finalul sfintei Liturghii, părintele paroh Valentin Bulai i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua binecuvântată de care au avut parte candidații la Mir, sărbătoare ce nu ar fi fost posibilă dacă nu s-ar fi pregătit temeinic, cu ajutorul sr. Carmen Rusu, care le-a stat alături pe întreaga perioadă a pregătirii. Mulțumirile din partea părintelui paroh s-au îndreptat și spre părinți și nași care au fost alături de copiii și finii lor, precum și către întreaga comunitate care a contribuit la organizarea sărbătorii. Nici tinerii proaspăt miruiți nu s-au lăsat mai prejos și au vrut să le ofere mulțumirea lor atât Preasfințitului, cât și celorlalți preoți prezenți.

În încheiere, Preasfințitul Petru Gherghel i-a încurajat pe copii și tineri să dea mărturia de credință spre care sunt chemați pentru a fi în mijlocul comunității adevărate flăcări arzânde de iubire. La sfârșitul sfintei Liturghii, tinerii s-au încredințat ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria.

Fie ca Duhul Sfânt cu darurile sale să aducă roadele sale în sufletul tinerilor miruiți și în sânul întregii comunități.

Cosmin Cipcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 septembrie: Schineni: Administrarea sacramentului Mirului
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat