Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Barticești: GREF - Legenda călugărului Epifaniu

Este deja tradiție ca în fiecare an în Parohia Barticești și în filiala acesteia, Gherăeștii Noi, să se organizeze și să se desfășoare un GREF ce îi adună pe copiii ce sunt în aceste două comunități pentru a fi împreună și, împreună, să beneficieze de o formare spirituală dar și umană. Astfel, în perioada 31 august - 6 septembrie 2009, s-a desfășurat activitatea GREF.

Îndrumați de pr. paroh Ștefan Vacaru și pr. vicar Mihai-Daniel Bitiușcă, în Barticești, cei 32 de tineri animatori au prezentat celor aproximativ 250 de copii "Legenda călugărului Epifaniu", povestea unui călugăr din Sicilia care voia să deseneze un tablou cu chipul lui Cristos, un chip minunat care să exprime totul: divinitatea și umanitatea, misterul și manifestarea lui Isus. Starețul mănăstirii observă pasiunea lui Epifaniu și dorința acestuia și îi dă ca misiune să plece în lume pentru a realiza tabloul dorit. După o călătorie lungă, Epifaniu îl recunoaște pe Cristos în oamenii cu care s-a întâlnit, prin calitățile și faptele acestora, și reușește astfel să picteze chipul lui Cristos.

Asemenea călugărului Epifaniu, copiii au înțeles că rețeta fericirii este chipul lui Cristos pe care îl întâlnim în cel de lângă noi, un chip pe care și noi trebuie să ni-l însușim. Doar atunci când vom putea vedea în fiecare tată, mamă, frate, soră, prieten, coleg de școală sau chiar într-un necunoscut chipul lui Cristos, doar când vom descoperi în fiecare dorință, ideal, lucru realizat prezența lui Cristos, atunci și doar atunci, vom fi fericiți.

În cele șapte zile petrecute împreună copiii au participat la cateheze, jocuri, competiții și ateliere de lucru manual. Întreaga activitate a fost încununată de Liturghia de duminică seara, la care copiii și animatorii i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru timpul petrecut împreună și pentru roadele obținute în urma GREF-ului. După sfânta Liturghie copiii, îndrumați de animatori, au oferit comunității un spectacol în care au prezentat povestea lui Epifaniu și ceea ce au învățat prin scenete și cântări.

Aceeași bucurie au trăit-o și cei aproximativ 50 copiii din Gherăeștii Noi, care, ajutați de surori și postulante de la casa "Maica Speranța" a "Slujitoarelor Iubirii Milostive" din Barticești și câțiva tineri din filială, au reușit să se adune și să fie împreună. Și pentru ei GREF-ul s-a încheiat cu sfânta Liturghie, duminică dimineață, după care au prezentat un frumos spectacol.

Atât copiii cât și animatorii și-au exprimat bucuria de a fi fost împreună și dorința de a participa din nou, când va mai fi ocazia, la astfel de momente de comuniune. Ne dorim ca noi și toți creștinii să descoperim în celălalt chipul lui Isus care este mereu prezent în mijlocul nostru și-l rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute ca mai întâi noi să reușim să pictăm în viețile noastre cât mai multe trăsături de pe chipul lui Cristos.

"Doamne ajută-ne să te vedem pe tine în aproapele, iar noi vom încerca să fim semne ale prezenței tale în mijlocul oamenilor!"

Mădălina Fechet
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat