Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Solonețu Nou: Dozynki - Sărbătoarea roadelor

Comunitatea poloneză din Solonețu Nou, com. Cacica, jud. Suceava a participat, sâmbătă, 5 septembrie 2009, la Sărbătoarea Roadelor (Dozynki). Festivitățile au început la ora 10.30, cu sosirea invitaților, într-o caleașcă împodobită cu flori și precedată de călăreți. Au participat d-na Anna Zalensca, din partea Ambasadei Poloniei la București, d-nul deputat Ghervazen Longher - președintele Uniunii Polonezilor din România, d-na Stanislava Iachimovschi - președinta Uniunii Polonezilor din județul Suceava.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie solemnă concelebrată de pr. Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, pr. Andrej Jukowski din Polonia, pr. Kazimir Kotolevici, care a păstorit mai bine de 20 de ani comunitatea polonă din Solonețu Nou și alți preoți din celelalte parohii bucovinene. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși, care au participat la Liturghie. Cântările au fost admirabil interpretate de copii din Solonețu Nou, îmbrăcați în costume tradiționale poloneze.

Predica a fost ținută de pr. Andrej Jukowski, care a explicat semnificația sărbătorii și a reamintit celor prezenți că toate darurile vin de la Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

La finalul Liturghiei, d-nul deputat Ghervazen Longher, a mulțumit celor prezenți și a ținut să aducă un omagiu părintelui Kazimir Kotolevici, care, luând cuvântul a rememorat, vădit emoționat, perioada când a păstorit comunitatea, perioadă plină de greutăți și piedici, peste care a trecut împreună cu enoriașii săi, cu ajutorul sfintei Fecioare Maria.

La ora 12.00 când s-a dat binecuvântarea, mulțimea a ieșit din biserică în acordurile melodiei "Madona Negră" care răsuna aidoma ca la Cracovia. A urmat vizitarea "standurilor" comunităților poloneze din țară și spectacole ale ansamblurilor artistice polone și române din Solonețu Nou, Pârteștii de Sus și Poiana Micului.

Munteanu Doru
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat