Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Coasta de Fildeș: Bătrânul și săculețul de orez

Dacă am ști să prețuim un lucru, l-am putea avea mai mult timp lângă noi... Aceste gânduri mi-au trecut prin minte de mai multe ori, văzând un bătrânel mereu și mereu cu același săculeț de orez după el, plin odinioară, în care își ține documentele, cărțile pentru lecturile de la sfânta Liturghie și un pix pentru a nota lucrurile noi. E un bătrân umil, care are o casă în satul Konzo de pe teritoriul misiunii noastre, făcută din lut ce stă să cadă în orice moment, dar el e mereu fericit.

Duminică, 6 septembrie, am avut, în același sat, încheierea tuturor activităților de vară. Bătrânul era prezent, fiind un membru important al comunității catolice din Konzo, care numără aproape o sută de credincioși. Alături de ceilalți cateheți a pregătit sărbătoarea, știind că vor veni credincioși de pe toată suprafața misiunii. Ei au pregătit ambientul, iar noi, preoții prezenți, am pregătit și celebrat tainele sfinte, urmate de concursuri biblice din Scrisorile sfântului Paul, o tombolă substanțială și un meci de fotbal.

Bătrânul era mai mereu cu ochii pe mine, spunându-mi la un moment dat că are o verighetă nouă cumpărată recent pe care vrea să i-o binecuvântez. Cealaltă a fost distrusă de timp și de duritatea muncii mâinilor lui. Aștepta cu mare nerăbdare tombola, jucând mai multe bilete și sperând că poate va câștiga ceva pentru el și familia lui numeroasă. Un bilet la tombolă costa 100 de franci, iar el achiziționase trei, contravaloarea a doua pâini. A sperat că poate șansa îi va surâde. Premiile au fost pe măsură, peste o sută, pentru toate categoriile de vârstă. Bătrânul își nota în caietul lui ponosit fiecare bilet extras. Din păcate nici un număr extras nu s-a potrivit cu ceea ce avea în mâna lui. I-am citit dezamăgirea și tristețea. Avea acasă copii și nepoți mulți, specific unei familii africane, care și-au pus speranța în el... M-a privit câteva secunde și apoi a lăsat capul în pământ. I-am spus că putem merge la casa lui să binecuvântez verigheta. S-a luminat la față, pentru că, uitându-se la mine, a găsit o modalitate de a merge acasă fericit. Mergea cu omul alb, cu preotul misionar al comunității, iar pentru ei este o mare cinste și onoare. I-am binecuvântat verigheta și ne-am rugat împreună. Zâmbetul îi revenise și asta m-a bucurat mult. Ca mulțumire, mi-a oferit un pahar cu apă rece.

El e mereu același, cu săculețul după el, pregătit pentru o nouă zi în Africa. Aș fi vrut să fac mai mult pentru el, să nu fie trist că nu a câștigat nimic. I-am spus că cel mai mare dar pe care pot să i-l ofer este Isus Cristos euharistic, cea mai prețioasă comoară a unui creștin. Probabil că săculețul lui nu va fi niciodată plin, dar știu că inima lui simplă e inundată de iubirea dată de Cristos și de Biserica sa! Mulțumesc, bătrâne înțelept!

Pr. Marius-Gabriel Catrințașu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat