Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat: "Creștem împreună pentru o lume mai bună"

Acțiunea Catolică din România (ACRO), în perioada 1 iunie - 31 august 2009, a susținut proiectul național Creștem împreună pentru o lume mai bună care a avut ca obiective animarea misionară în diecezele și eparhiile din România, strângerea de fonduri pentru construirea unei săli de cateheză în parohia din Maikona, dieceza de Marsabit (Kenya), unde activează preoți și laici români din Dieceza de Iași și desfășurarea de activități de formare cu copii și tinerii din aceeași parohie. Acest proiect a avut sprijinul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și susținerea Operelor Misionare Pontificale din România, prin intermediul Acțiunii Catolice "Sf. Iosif" și al Centrului Misionar din Dieceza de Iași.

Ultima parte a proiectului s-a desfășurat în perioada 10-29 august 2009, când un grup de șase tineri și doi preoți au susținut diferite activități de formare cu tinerii și copiii din parohia Maikona. Echipa a fost formată de pr. Felix Roca - asistent spiritual general al ACRO, Anca Frona - vicepreședinte pentru sectorul tineri, pr. Iuliu Muntean - asistent spiritual național pentru sectorul tineri, Mirabela Pall și Crina Horvat din ASTRU Cluj, Iulia Iova din ASTRU Oradea și Iuliana Tofana din AC Iași. Acestei delegații i s-a alăturat Ștefania Rediu, medic stomatolog din Bacău, care a dorit să facă o experiență ca voluntar.

În aceeași perioadă o parte a delegației ACRO, formată din Oana Tuduce - președinte ACRO și Codruța Fernea - secretar general, a fost implicată în desfășurarea a două seminarii de formare organizate de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) la Sagana și Nairobi.

Prezența delegației române în Kenya s-a integrat în contextul pregătirilor pentru cea de-a doua Adunare specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor ce se va ține la Roma între 4 și 25 octombrie 2009 cu tema: "Biserica în Africa în slujba reconcilierii, a dreptății și a păcii. "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13.14)".

Activitatea cu tinerii și copiii din misiunea română a fost una variată și intensă. Au fost realizate activități educative în diferite localități din misiune: Maikona, Badahuri, Guba, Bakaka, Conciora, Forole, Burgabo. Delegația AC a susținut momente de formare, intercalate cu jocuri, cântece și woorkshop-uri pe diferite teme și adaptate particularităților de vârstă ale participanților. Zilnic s-a lucrat pe grupe de vârstă, copii și tineri. În partea de dimineață au fost susținute momentele catehetice care abordau de regulă o parabolă (parabola Tatălui milostiv, a bunului samaritean și parabola talanților), după care urma prânzul oferit de delegația română, ce consta în orez și carne de capră, mâncare tradițională de sărbătoare. După-amiaza au fost realizate jocuri și laboratoare tematice: discuții în grupuri mici, jocuri de rol și activități practice pe baza momentelor formative de dimineață. Fiecare zi se încheia cu sfânta Liturghie la care participau tinerii, copii și adulții din comunitățile respective.

Sala de cateheză din cadrul complexului misiunii române din Maikona urmează să fie definitivată și dotată corespunzător pentru a folosi numeroaselor activități ce se desfășoară în parohie.

Acțiunea Catolică din România mulțumește tuturor binefăcătorilor care au contribuit la realizarea acestui proiect implorând de la Dumnezeu răsplata cuvenită.

Mai multe detalii despre proiectul național Creștem împreună pentru o lume mai bună! pot fi găsite pe www.africa.actiuneacatolica.ro
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat