Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Lansarea monografiei comunei

Marele Nicolae Iorga spunea următoarele: "Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie un dram de iubire ca s-o înțelegi". Duminică, 23 august 2009, a avut loc într-un cadru solemn lansarea monografiei comunei Gioseni. La acest eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor centrale, dar și locale, preoți, credincioși, dar și mulți oaspeți. Evenimentul de lansare a monografiei a început cu sfânta Liturghie celebrată la ora 11.00, de către pr. prof. dr. Ștefan Lupu, delegat al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și director al Editurii "Sapientia", editură sub sigla căreia a apărut această monografie, al cărei autor este dr. Anton Coșa.

După sfânta Liturghie, la ora 13.30, în sala de sport a Școlii "Ion Strat" din localitate au început luările de cuvânt ale oficialităților prezente la acest eveniment. Întâlnirea a fost moderată de Anton Jitaru, primarul comunei Gioseni. La acest moment au luat cuvântul Claudiu Bălan și Tudorița Lungu, subprefecți ai județului Bacău, Dumitru Brăneanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Vilică Munteanu, director Arhivele Statului - filiala Bacău, Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor din Bacău, pr. prof. dr. Ștefan Lupu, vicar episcopal, delegat al Episcopiei de Iași, prof. dr. Simona Farcaș, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău, pr. Ciprian Burcă, paroh al comunității ortodoxe din Gioseni, Silvia Iacobescu, director Muzeul Județean de Istorie Bacău, pr. Marius Sabău, vicar parohial al comunității Pustiana, fiu al satului, Eugenia Hușanu, consilier local, pr. Simon Mihai, paroh al comunității catolice din Gioseni, Paul Păduraru, consilier local, Bernadin Tamaș, consilier local și inițiator al acestei idei în calitate de primar în mandatul trecut și în final a luat cuvântul dr. Anton Coșa autorul acestei monografii. După discursuri a urmat un scurt program artistic,susținut de un grup format din 13 copilași care au cântat la fluier câteva cântece folclorice autentice.

Sărbătoarea a continuat în parcul inaugurat în această zi, cu diferite momente artistice și culturale, susținute de tinere talente din Gioseni, dar și de artiști consacrați care au participat la acest mare eveniment pentru comunitatea credincioșilor din Gioseni.

Lansarea acestei monografii a fost un prilej minunat de evocare istorică a evenimentelor, a personalităților, a faptelor, care au marcat existența acestei comunități de pe malul stâng al Siretului, dar și un moment de recunoștință față de înaintașii noștri care ne-au oferit în dar toată această zestre, deopotrivă spirituală și materială de care se bucură astăzi această comunitate.

Tuturor care s-au implicat în acest proiect cinste și prețuire, pentru tot efortul depus, iar sfântul Ioan Botezătorul, patronul și protectorul acestei comunități să mijlocească asupra tuturor de la bunul Dumnezeu belșug de haruri și binecuvântări cerești.

În final, aș dori să redau poezia compusă cu ocazia acestui deosebit eveniment, care poartă semnul imperfecțiunii, dar a fost oferită din suflet. Poezia se intitulează "Răspunde cu iubire!"

Ne-am adunat cu toți la sărbătoare
Cinstind al nostru sat iubit
Căci aici și oriunde ne-am afla
Despre Gioseni cu bucurie vom grăiva.

Din multe colțuri am venit
De la cel mare la cel mic
Cu gând bun cu bucurie
Cu cinste, cu respect și cu iubire.

Momentul acesta este sfânt
Să-l prețuim, să nu-l uităm nicicând
Căci Gioseniu îl iubim, iubi-vom mereu
El ne-a unit și-o va face mereu
Cu cei dinainte, cu noi cei de astăzi și cu Dumnezeu.

Grăiește... zi-i în gura mare
S-audă-n morminte, s-audă Siretul,
S-audă și dealul, să vuie și valea
Căci ei ne sunt martorii iubirii pe care
Cinsti-vom noi astăzi.

Da... să nu-ți fie teamă,
Ai sfântă îndrăzneală
Apropie-te, hai, vino!
Întinde-i o mână
În el ai luat viață
Bătrânul... Gioseniul.

Pr. Marius Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 august: Gioseni: Lansarea monografiei comunei


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat