Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Garoafa: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Sâmbătă, 22 august 2009, a fost o zi de mare importanță pentru credincioșii din comunitatea mică de la Garoafa, lângă Focșani - "dublă" sărbătoare: consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regină", dar și hramul bisericii.

Ceremonia a fost prezidată de către PS Aurel Percă. La celebrare au participat mulți preoți și numeroși credincioși, atât din Garoafa, cât și din comunitățile învecinate. Alături de credincioșii romano-catolici din Garoafa au fost și creștini ortodocși, fiind prezent, pentru scurt timp, și preotul ortodox Chirilă.

La ora 10.45, în fața bisericii, erau adunați credincioșii și l-au întâmpinat pe Preasfințitul Aurel plini de bucurie și cu tradiționalul colac cu sare. Apoi Preasfințitul i-a stropit cu apă sfințită și i-a binecuvântat.

Celebrarea a început la ora 11.00 printr-o scurtă procesiune până în fața bisericii. Aici i s-a oferit cuvântul părintelui paroh și decan, Mihai Budău, ocazie cu care acesta a prezentat un scurt istoric al bisericii și mulțumirile care se cuvin tuturor celor care au participat și susținut construirea și amenajarea acestei biserici. Apoi preasfințitul a binecuvântat apa și sarea, iar apoi, împreună cu ministranții și preoții, a mers și a stropit pereții bisericii. În jurul bisericii au stat numeroși credincioși ținând o pânză albă, simbol al purității bisericii. După aceasta s-a procedat la deschiderea bisericii și au intrat, rând pe rând, ministranții, preoții și numeroși credincioși.

După lecturile sfinte citite de o tânără familie și evanghelia citită de părintele paroh, a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Aurel. Pornind de la disponibilitatea Fecioarei Maria, care și-a oferit trupul pentru a fi templu al lui Dumnezeu, Preasfințitul a scos în evidență oferta credincioșilor pentru a se construi un templu al lui Dumnezeu, o biserică. Ea este construită pe piatră și poate trăi în continuare având la baza piatra vie, care este Isus Cristos.

Bucuria credincioșilor a fost foarte mare, deoarece au avut ocazia să vadă și să participe la această ceremonie de consacrare a altarului și sfințire a bisericii, cu toate riturile pe care le cuprinde: ungerea altarului și a pereților cu sfânta Crismă, vasul de jar pus pe altar și incenzarea pereților, apoi acoperirea altarului și aprinderea lumânărilor și luminilor din biserică.

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost citit decretul episcopal de consacrare a altarului și sfințire a bisericii. Ca un semn de apreciere față de părintele paroh și decan, Mihai Budău, Preasfințitul Aurel i-a oferit o icoană cu imaginea Fecioarei Maria de la Cacica.

La ieșirea din biserică a preoților, credincioșii din Garoafa s-au gândit să-i întâmpine într-un mod aparte: au oferit fiecărui preot un coș cu diferite legume, ca un semn de apreciere și mulțumire că au participat la sărbătoarea lor.

*

Comunitatea din Garoafa este filială a Parohiei Focșani și numără 48 de familii. Construcția bisericii, despre a cărei sfințire s-a relatat mai sus, a început cu mai mult timp în urmă, mai exact în anul 1956. Aproximativ în anul 1960 a fost terminată, dar condițiile din acele vremuri nu au permis sfințirea ei. În luna septembrie a anului 1981, biserica din Garoafa a suferit un incendiu, de precizat că în acea perioadă erau în curs câteva lucrări de restaurare. În anul 2005, pr. Mihai Enășel, fostul paroh al comunității din Focșani, a început lucrări interioare și exterioare de renovare. Ele au fost continuate și încheiate de către actualul paroh, pr. Mihai Budău. Biserica este din cărămidă și are înălțimea de 22 m, lățimea de 8 m și lungimea de 17 m.

Pr. Daniel-Nicu Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Garoafa: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat