Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Pelerinaj marian la Ciciola

Într-o frumoasă zi cu soare, ziua de 22 august 2009, copii, tineri, adulți și persoane consacrate, călăuziți de preoții noștri și de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, am pornit și în acest an împreună spre capela Sfintei Fecioare Maria, de pe dealul Ciciola.

Am plecat în procesiune la ora 9.00 de la biserică meditând Calea sfintei cruci și rugându-ne sfântul Rozariu. Cu fiecare stațiune, cu fiecare îngenunchiere, cred că fiecare dintre cei peste 250 de participanți a simțit puțin din durerea drumului lui Isus Cristos până pe Golgota. Adierile de vânt ne-au mai înviorat în căldura dogoritoare a soarelui, ne-au dat curaj să mergem mai departe și să-l simțim pe Cristos în fiecare pas.

Bucuria a fost mare când, după două ore de mers, am zărit capela printre copacii pădurii, dar mai mare a fost când am ajuns la locul propus. Au fost și ocazii de spovezi, fiecare participant la acest pelerinaj având posibilitatea să se împace cu Dumnezeu. Participarea la Liturghia celebrată de PS Anton, dar și cuvintele părintelui predicator: "Să mergem pe urmele pașilor Mariei pentru a ajunge la Cristos!" ne-au adus mai aproape de Cristos. Înaintea binecuvântării finale s-au sfințit diferite ierburi și flori pe care unii au reușit să le culeagă de pe drum, iar alții au adunat câteva ramuri din copacii din jurul capelei. Acest lucru cred că arată credința oamenilor că Dumnezeu este și va fi cu ei, că acele flori pot fi semne și amintiri ale binecuvântărilor dobândite în acest pelerinaj minunat.

Sărmăluțele, pitanul, chiflele, toate făcute la cuptor "ca la mama acasă", ne-au întărit trupește și ne-am simțit ca o mare familie la masă împreună. Apoi fiecare ne-am îndreptat spre casă, fericiți după o astfel de zi frumoasă și cu o nouă experiență în inimi.

Mulțumim tuturor participanților, oaspeților noștri: tinerii din Onești și Faraoani. Sperăm să ne revedem și în anul următor atât cu cei care au fost, dar și cu cei care poate în acest an nu au reușit să ajungă.

Mulțumim tuturor celor care au oferit din timpul lor pentru a pregăti această sărbătoare: procesiunea, locul de desfășurare a sfintei Liturghii, masa oferită tuturor participanților etc.

Astfel s-a încheiat încă o sărbătoare frumoasă în istoria celor din Valea Mare. Mulțumim tuturor pentru participare și nu uitați că se poate ajunge la Cristos... cu Maria!

Agata Farcaș

*

Istoria capelei Ciciola, la care i se mai spune "Cele trei cruci", ce aparține Parohiei Valea Mare, o aflăm de la bătrânii satului. Ei vorbesc de acest loc ca despre unul în care cei bolnavi de ciumă erau aduși pentru a fi îndepărtați de restul sătenilor, astfel boala să nu se răspândească. Familiile celor bolnavi aduceau hrana și o lăsau la marginea pădurii, de unde aceștia veneau să o ia. Cum ciuma nu lasă pe nimeni în viață, ei au murit, lăsând locul ca "un mormânt" în care s-au îngropat urmele ciumei ce a trecut pe aceste meleaguri frumoase.

"Cele trei cruci", după spusele bătrânilor, simbolizează crucile pe care le au toții creștini la moarte. De-a lungul timpului, cam prin anii 1991-1992, crucile vechi au fost dărâmate și astfel s-a construit capela Ciciola, care poartă hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Comunitatea din Valea Mare are obiceiul de a face Calea Crucii până la capelă, unde în fiecare an se celebrează sfânta Liturghie. Hramul este sărbătorit în fiecare an la 22 august, indiferent de ziua în care aceasta cade.

(Istoricul capelei este preluat de pe www.valeamare.cnet.ro)


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat