Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Sărbătoare patronală și primiție

Sâmbătă, 15 august 2009, în comunitatea din Djebonoua, a avut loc sărbătoarea patronală (hramul) și prima Liturghie a părintelui Constant.

Este al treilea an consecutiv când, în ziua hramului, celebrantul principal este un fiu al satului. Însă nu am dorit să ne rezumăm doar la acest eveniment și tocmai de aceea, cu patru zile înaintea sărbătorii, am început o serie de Liturghii speciale la care s-a vorbit despre Euharistie-Liturghie, Euharistie-Biserică, Euharistie-Misiune. Vineri seara, între orele 19.00 și 24.00, a avut loc o priveghere de rugăciune și adorație în biserica mare cu toate comunitățile venite de pe teritoriul misiunii noastre.

Sâmbătă dimineața, la ora 8.00, am pornit alături de părintele paroh Michele Stevanato spre locul unde deja ne aștepta o mulțime numeroasă de credincioși pentru a purta statuia Maicii Domnului doi kilometri în procesiune spre biserică. Alături de părintele primițiant am pornit pe strada principală, cântând și rugându-ne mai ales pentru pace și menținerea credinței în toți cei care cred în Dumnezeu.

La ora 10.00 am pășit spre altar unde s-a desfășurat prima Liturghie a părintelui Constant în cinstea Maicii Domnului, alături de alți preoți, colegi ai părintelui, dar și în prezența unui număr considerabil de credincioși și invitați. Tradiția locală obligă toate comunitățile creștine care aparțin misiunii să participe la Liturghia sărbătorii patronale. Cu ajutorul lui Dumnezeu, anul acesta am putut număra aproximativ 1000 de persoane prezente, dintre care 300 venite cu o seară înainte pentru rugăciune și priveghere. După trei ore și jumătate de celebrare, toată suflarea a fost invitată la școala catolică pentru un mic prânz. La acest moment ni s-a alăturat și arhiepiscopul locului, Mons. Paul Simeon Ahouanan.

Două lucruri importante am remarcat în săptămâna care a precedat sărbătoarea Maicii Domnului. Primul este atașamentul sincer și călduros față de sfânta Fecioară, care a fost scos în evidență, nu doar cu ocazia acestei sărbători, ci și în general, amintind aici prezența mișcării Legiunea Mariei, care are mulți simpatizanți. În al doilea rând este bucura tuturor când Biserica lui Cristos se îmbogățește cu noi fii, care să o slujească fidel și curat. Din cauza războiului s-a ajuns ca preoții nou sfințiți să facă primiții chiar și după doi ani de la sfințire și nu doar în localitatea natală, ci oriunde sunt bine primiți, fiind susținuți astfel atât material, cât și spiritual.

Sărbătoarea Ridicării la cer a Preasfintei Fecioare Maria a trecut, dar devotamentul față de Maica Domnului nu va slăbi nicicând, pentru că în ea ne găsim puterea de a crede într-o Biserică vie și devotată, având preoți buni și sfinți după inima lui Cristos, care să conducă turma sa la pășuni verzi și la ape liniștite!

Pr. Marius Gabriel Catrintașu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat