Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Prelatul Albert Holenstein la 90 de ani

Marți, 18 august 2009, prelatul Albert Holenstein a împlinit 90 de ani. Cu această ocazie a fost sărbătorit într-un cadru festiv în Parohia Săbăoani, unde s-a stabilit din luna ianuarie 2005, după ce s-a retras din activitatea pastorală și de conducere a Centrului de Opere Misionare Pontificale din Bregenz (Austria).

La sfânta Liturghie, prelatul Holenstein a fost înconjurat de mulți preoți și credincioși, precum și de patru episcopi: în afară de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au fost prezenți fostul episcop al prelatului, PS Klaus Küng, actualmente episcop de St. Pölten, și PS Egon Kapellari, episcop de Graz, ambii din Austria.

Cu această ocazie i s-a înmânat prelatului Holenstein din partea Primăriei Săbăoani placheta și titlul de cetățean de onoare al comunei.

După sfânta Liturghie a urmat un moment festiv folcloric susținut de copii și tineri ai parohiei.

Prelatul Albert Holenstein s-a născut la 18 august 1919 în Brooklyn (New York, SUA); după doi ani și jumătate s-a mutat în Elveția, locul de origine al părinților, unde a urmat școala generală și gimnaziul. Apoi a intrat în Seminarul din Innsbruck, Austria, pe care l-a absolvit în anul 1946, când a fost sfințit preot.

După hirotonire a lucrat ca vicar în trei parohii; în anul 1951 a fost numit director diecezan al organizației caritative Missio, iar în anul 1961 a fost numit paroh al comunității Sfântul Kolumban din Bregenz, unde i-a revenit misiunea de a construi biserica parohială și centrul parohial. În același an a înființat o asociație de ajutorare a bolnavilor de lepră, cu sediul în aceeași parohie.

Cei 90 ani de viață ai prelatului Albert Holenstein au fost o adevărată viață de slujire a Bisericii, iar cei 63 de ani de preoție au fost trăiți nu numai ca o simplă slujire preoțească, ci și ca angajare în domeniul social, dovedindu-se un adevărat "samaritean" milostiv, fiind foarte deschis la nevoile oamenilor, nu numai de aproape, ci și de departe. Prelatul a înțeles că nu trebuie să se limiteze la granițele propriei parohii sau dieceze, ci că trebuie să întindă o mână de ajutor tuturor celor suferă. Astfel a înființat cele două organizații - Centrul de Opere Misionare Pontificale Missio și Asociația de Ajutorare a Leproșilor. La ușa prelatului au bătut numeroși episcopi din Africa, America Latină, Asia, chiar Maica Tereza de Calcutta, pentru a fi ajutați în misiunea lor.

În anul 1992, prelatul află de existența Diecezei de Iași și se hotărăște să creeze o "punte" prin care să vină în ajutorul Bisericii noastre locale. La prima vizită efectuată la Iași, în toamna anului 1993, prelatul este impresionat de Seminar, de care s-a legat într-un mod deosebit, ajutând la refacerea și modernizarea clădirii și la crearea unei legături dintre credincioșii din Austria și seminariști, oferind mai multe burse seminariștilor. Din momentul în care a cunoscut dieceza, s-a legat de ea și a participat la susținerea mai multor proiecte: terminarea lucrărilor la noua catedrală, construirea a două case pentru surorile din Institutul Diecezan Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot.

La încetarea activității de paroh și de director al Centrului Missio din Bregenz, ia decizia de a se stabili în Dieceza de Iași și alege Parohia Săbăoani. La 2 ianuarie 2005, ajunge la Săbăoani și, în ciuda dificultăților legate de comunicare (nu vorbește limba română), totuși trăiește și participă la toate evenimentele parohiale și diecezane. Aici prelatul s-a dedicat scrisului, publicând diferite cărți destinate preoților și credincioșilor. Prelatul și-a făcut cunoscută și devoțiunea personală către Preasfânta Fecioară, încurajând desăvârșirea sanctuarului care era in construcție la data sosirii sale în Parohia Sabaoani, fie prin intervenție personală sau apelând la generozitatea multor binefăcători. "Iubirea lui Cristos face minuni; ca un lanț suntem uniți împreună în iubirea lui Cristos", obișnuia să spună deseori prelatul, conștient că numai iubirea-caritatea poate depăși orice obstacol și barieră pentru a putea ajunge la fiecare om.

Într-adevăr, așa cum îi plăcea să spună în repetate rânduri, un preot trebuie să depășească prin acțiunea sa limitele propriei dieceze și să aibă o inimă și pentru alții. Sfinția sa scria într-una dintre cărțile publicate: "După ce m-am stabilit în Dieceza de Iași, unul dintre primele mele gânduri s-a îndreptat spre preoți și diaconi. Poate că așteptați un cuvânt din partea mea. Doar se spune: «Purtați-vă unii altora povara» (Gal 6,2). Țelul nu este deci ca fiecare să ajungă cu munca sa la capăt, ci să ne ajutăm reciproc. Cu siguranță, ajutorul reciproc al preoților nu se sfârșește la granițele propriei dieceze".

La acest frumos aniversar aducem mulțumirea noastră lui Dumnezeu pentru "darul" pe care l-a făcut diecezei noastre în persoana prelatului Holenstein și-l rugăm să-l copleșească cu multe haruri și binecuvântări pentru tot binele pe care l-a făcut în viață. Îi dorim încă ani plini cu sănătate și putere pentru a putea oferi slujirea sa preoțească spre edificarea poporului lui Dumnezeu.

Herr Prälat Albert Holenstein, Vergelt's Gott für alles und Ad multos felicesque annos!

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat