Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Confesiunile cardinalului Bertone

La începutul Anului Sfintei Preoții, secretarul de stat povestește chemarea sa

de Jésus Colina

Cum v-ați hotărât să deveniți preot? Care au fost cele mai mari dificultăți și satisfacții? La aceste întrebări, cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, a răspuns în acest interviu, acordat cu ocazia începerii Anului Sfintei Preoții.

Asemenea sfântului Augustin în "Confesiunile" sale, în timpul discuției, care a avut loc în Palatul Apostolic, primul colaborator al papei și-a deschis inima pentru a dezvălui momente și experiențe nepovestite niciodată înainte.

Mărturia lui este prima dintr-o serie care se va referi la alți cardinali, episcopi și preoți care în acest an vor împărtăși "confesiunile" lor sacerdotale.

Când ați descoperit vocația?

Card. Bertone: Am descoperit-o exact când eram în clasa a V-a, în Institutul Salezian din Torino, la Valdocco, primul institut fondat de don Bosco. Am frecventat acolo școala medie și apoi gimnaziul și, ca să spun adevărul, nu simțeam până în acel moment dorința de a deveni preot, deși trăiam în mijlocul unor preoți exemplari, care erau profesorii mei, educatorii mei. Doream mai degrabă să studiez limbile și să mă dedic cunoașterii lumii, deci unei activități foarte diferite, o activitate de relații internaționale, într-un oarecare fel.

Apoi un preot salezian, profesorul meu de greacă, mi-a făcut propunerea: "Să facem trei zile de discernământ vocațional - așa cum se spune astăzi - dacă vrei să vii cu noi, să studiezi viitorul tău...". Eu am acceptat și după aceste trei zile vocaționale am hotărât, cât depindea de mine, să devin preot, să intru în congregația saleziană. Am comunicat această veste la 24 mai 1949 părinților mei care veneau în mod tradițional în pelerinaj la bazilica Sfânta Maria Ajutătoare din Torino și au rămas un pic uluiți pentru că nu auziseră niciodată de la mine acest proiect de a deveni preot și au spus: "Dacă Domnul vrea, noi nu facem nici o obiecție, dimpotrivă, suntem mulțumiți, însă amintește-ți că va depinde de tine să fii fidel, deși tu ești cel care ai hotărât". Și așa a început drumul vocației, cu noviciatul și apoi cu tot ciclul de studii etc.

Cine v-a ajutat să urmați acest drum?

Card. Bertone: În mod special salezienii educatori și la început chiar maestrul de noviciat. Am prelungit noviciatul cu patru luni, pentru că eram foarte tânăr. În sine noviciatul trebuia să fie început la vârsta de cincisprezece ani și să se termine pe atunci la vârsta de șaisprezece ani, cu prima profesiune călugărească. Eu încă nu aveam cincisprezece ani când am intrat în noviciat la 16 august 1949, deci l-am prelungit până la împlinirea vârstei de 16 ani, în decembrie 1950. Atunci am făcut profesiunea călugărească. Apoi am fost însoțit de salezieni și de confesori foarte buni.

Trebuie să spun că la început am cerut sfat tocmai pentru a lua această hotărâre de la un confesor, un preot în vârstă de 84 de ani, care spovedea în spatele altarului mare din bazilica "Sfânta Maria Ajutătoare", la care mergeam în mod obișnuit ca să mă spovedesc. El mi-a dat sfaturile sale. Mi-a spus: "Uite, este o misiune foarte mare, va trebui să te pregătești bine. Însă amintește-ți că eu sunt preot de 60 de ani și nu mi-a părut rău niciodată că sunt preot". Atunci, întărit și de această mărturie, am continuat drumul, cu ceva nostalgie, cu ceva probleme de întoarcere acasă. Însă părinții mei mi-au spus: "Acum tu faci tot ciclul de probă și al studiilor, pentru că tu ai fost cel care ai hotărât. La sfârșit vei lua o decizie mai matură". Și la sfârșit am luat decizia de a continua până la hirotonirea sacerdotală care a avut loc la 1 iulie 1960.

În acest drum, care a fost rolul lui don Bosco?

Card. Bertone: Desigur don Bosco a fost un model extraordinar de preoție și ucenicii lui, fiii lui, care erau profesorii mei, educatorii mei, aș spune că-l reprezentau bine. Mi-au dat mărturii frumoase care mă aprindeau de dorință și-mi întăreau voința de a urma acel drum. Și apoi don Bosco în viața mea a fost prezent mereu. M-a condus în creștere până la preoție și după preoție, în funcțiile pe care le-am avut ca salezian, până am ajuns rector magnific al Universității Pontificale Saleziene, aici la Roma, formator la rândul meu al atâtor candidați la preoție, aș vrea să spun foarte mulți. Și apoi m-a condus în viața de episcop: mai întâi arhiepiscop de Vercelli și apoi de Genova și încă astăzi ca secretar de stat, ca prim colaborator al papei. Don Bosco m-a învățat să fiu fidel papei și să-mi dau viața pentru papa și pentru Biserică, lucru pe care încerc să-l fac cu limitele mele, dar cu toate forțele.

Care au fost dificultățile și cele mai frumoase satisfacții?

Card. Bertone: Așa cum am spus deja, am avut ceva dificultăți în drumul de formare pentru că niște nostalgii din trecut, din viața cu cei de vârsta mea, cu prietenii mei a revenit, dar am fost ferm în urmarea vocației. Și cei de vârsta mea, care nu credeau că aș urma acest drum, mai ales colegii de liceu, pentru că am frecventat liceul deja ca salezian, dar cu circa 30 de colegi, care acum sunt profesioniști în viață și au un rol mare în societatea italiană, m-au susținut. Și îmi spuneau: "Dacă devii preot, să devii preot ca părintele Francesco Amerio". Era marele nostru profesor de la liceu, de istorie și de filozofie, dar și de religie. A fost un model pentru mine care m-a susținut și am păstrat schemele notițelor din timpul orelor lui de religie. Până acum. Ca să spun influența și incisivitatea pe care o avea acest preot, acest profesor, pe care colegii mei mi-l indicau ca model.

Apoi am avut dificultăți, în special în timpul perioadei dintre 1968 și 1972, pentru că eram aici la Roma, eram profesor la Universitatea Saleziană, eram și formator al candidaților la preoție, pe atunci aveam un număr mare de studenți la teologie, la Ateneul Pontifical Salezian de pe atunci, 140 de studenți la teologie, care îndurau presiunea și simțeau influența tuturor vorbelor din anul '68, a dezbaterii, aș spune și a vârtejului opiniilor. Eram după Conciliu. Eu trăisem ca student, ca preot tânăr, această frumoasă perioadă a Conciliului. Însă am avut niște momente de mare fricțiune și de contrast de opinie și de persoane, și ca superior trebuia să dau evaluări pentru admiterea la ordinele sacre a acestor studenți. Aveam un dialog închis și foarte dens cu studenții. Pe atunci era timpul marilor adunări studențești, cu discuții care durau ore, eventual chiar până seara târziu, sau până noaptea târziu... Deci momente de tensiune, dar și de depășire a acestor tensiuni.

Apoi, ca episcop și ca arhiepiscop al celor două dieceze pe care le-am condus, amândouă din însărcinarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, am avut niște momente și de confruntare, uneori dură, în unele cazuri, cu probleme care se puneau la nivel de Biserică locală. Și atunci când eram secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței erau probleme doctrinale care apăreau pentru a fi analizate, evaluate de noi, și erau probleme chiar foarte grave, doctrinale, morale, disciplinare. Însă am avut și în acest rol, în această misiune, satisfacții foarte frumoase. Faptul că am condus și că am avut o comunitate fraternă, aș spune un raport de comuniune fraternă, de prietenie robustă, care continuă și acum când mă întâlnesc foști elevi sau episcopi din toată lumea. Am avut momente de comuniune adevărată, de prietenie fraternă în bucuria fidelității față de papa, în bucuria îndeplinirii slujirii noastre sacerdotale și episcopale, și pentru faptul că am dus mulți tineri la preoție. Apoi există paternitatea episcopală în hirotonirile sacerdotale și în hirotonirile episcopale, care acum desigur se înmulțesc și mai mult, în funcția mea de secretar de stat, cu hirotonirea multor colaboratori ai papei și chiar a multor episcopi locali. Este o mare satisfacție: acest mare popor al lui Dumnezeu care este compus în mod organic și din păstorii Bisericii, cu diferitele lor responsabilități, diferitele roluri, conform vocației lor și conform carismelor pe care Duhul Sfânt le împarte. Acest popor care merge împreună în profundă unitate este cu adevărat un semn frumos al bunăvoinței lui Dumnezeu față de Biserică și față de întreaga omenire, pe care eu o experimentez în întâlnirile pe care le am și astăzi fie cu Bisericile locale, fie cu reprezentanții pontificali din toată lumea, fie și cu șefii de stat care vin în vizită la Vatican și manifestă aprecierea lor, recunoștința lor, pentru munca Bisericii, pentru mărturia Bisericii, fie în domeniul formativ, mai ales în domeniul educativ, fie în domeniul promovării umane, al promovării sociale, al asistenței în special a categoriilor mai slabe din societate.

Deci trebuie să-i mulțumesc Domnului pentru darul preoției și pentru darul episcopatului. Le doresc tuturor un bun An al Sfintei Preoții!

(După Zenit, 17 iulie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat