Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buhoci: Sărbătoarea sfințirii bisericii

Cu ajutorul Domnului, duminică, 16 august 2009, a avut loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfântul Francisc de Assisi" din Buhoci. Ceremonia sfântă a început la ora 17.30 și a fost prezidată de ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, alături de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

La această sărbătoare au mai luat parte și un mare număr de preoți, credincioși catolici și ortodocși, precum și autoritățile locale și județene, printre care doamna primar Rodica Mirela Odobișteanu, domnul viceprimar al comunei Buhoci, Antuca Mihai, și domnul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Întreaga comunitate din Buhoci a venit în întâmpinarea înalților ierarhi ai Bisericii cu multă bucurie, pentru a înălța rugăciuni de mulțumire și de laudă lui Dumnezeu, care a îngăduit în milostivirea sa nemărginită celebrarea acestui mare eveniment de înălțare sufletească, atât de mult așteptat de locuitorii comunei.

După primirea și salutul de bun venit adresat de către părintele Vasile Rediu, paroh și decan, și autoritățile locale, ÎPS Ioan Robu a binecuvântat credincioșii prezenți la sărbătoare, exprimându-și bucuria de a se ruga în mijlocul acestora, în fața grotei închinată Sfintei Fecioare Maria.

La începutul ceremoniilor a fost binecuvântată apa cu care s-au stropit pereții bisericii, a fost tăiată panglica de inaugurare a acesteia de ambii episcopi împreună cu președintele Consiliului Județean Bacău, după care PS Petru Gherghel a deschis ușile sfântului locaș, încredințând cheile părintelui paroh Vasile Rediu, căruia i s-a încredințat pastorația credincioșilor din această comunitate.

A urmat apoi proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu, care are rolul de a descoperi credincioșilor taina lui Cristos și de a înfăptui mântuirea în Biserică. Cuvântul de învățătură a aparținut ÎPS Ioan Robu, care a amintit de importanța bisericii pentru întreaga comunitate, aceasta fiind centru unității, centrul activității de credință în fiecare duminică și sărbătoare. Casa pentru familie rămâne centrul de viață, iar locașul, biserica clădită, rămâne centru de credință care nu poate să crească, nu poate să aibă continuitate fără Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este izvorul credinței noastre, piatra de temelie a credinței noastre, care răsună la celebrarea tuturor sacramentelor, începând cu Botezul. Așadar în biserică, la celebrarea tainelor ascultăm mereu Cuvântul lui Dumnezeu care ne luminează, care ne ceartă uneori, Cuvântul lui Dumnezeu care ne zidește, care ne pune împreună la biserică, dar nu numai la biserică, ci în familie. Unitatea familiei se bazează pe învățătura pe care o luăm din Cuvântul lui Dumnezeu. Creșterea noastră sufletească depinde de Cuvântul lui Dumnezeu, a insistat ÎPS Ioan Robu, care răsună mereu și va răsuna mereu în acest locaș. Aici se va celebra întotdeauna, în mijlocul celorlalte taine, Euharistia, taina unității noastre. Este de mare importanță să nu pierdem niciodată pentru motive ușoare calea spre sfânta Liturghie duminica și în sărbători.

În predica sa, ÎPS Ioan a amintit și de importanța copiilor care sunt viitorul comunităților și a țării, dar și viitorul comunităților noastre de credință. Aveți grijă de copii și de viitorul acestei localități.

După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea de sfințire și ungere, care a constat în invocarea mijlocirii fraterne a tuturor sfinților, ungerea altarului și a pereților bisericii cu sfânta crismă, tămâierea altarului și a bisericii simbolizând înălțarea rugăciunii către Dumnezeu a tuturor celor care se roagă în sfântul locaș.

În toate bisericile altarul este centrul liturgiei de mulțumire făcută prin celebrarea Euharistiei, este izvorul unității Bisericii, dar mai presus de toate este simbolul lui Cristos, care a fost uns de Tatăl cu Duhul Sfânt, din a cărui coastă deschisă a țâșnit sânge și apă pentru mântuirea tuturor.

Lumina de care a fost învăluită casa Domnului după terminarea tămâierii ne-a adus aminte de lumina lui Cristos în Biserică, care trebuie să conducă toate popoarele la cunoașterea deplină a adevărului.

În ultima parte a celebrării toți cei prezenți la sărbătoare au luat parte la liturgia euharistică și numeroși credincioși l-au primit pe Cristos în sfânta Împărtășanie, pentru ca ceea ce s-a realizat prin sfințirea bisericii și consacrarea altarului, să se realizeze în mod spiritual în sufletele lor.

În încheiere a urmat cuvântul de mulțumire al părintelui decan Vasile Rediu față de toți aceia care au contribuit cu trudă, muncă timp și oferte la înfrumusețarea bisericii închinate sfântului Francisc de Assisi, precum și față de episcopii Petru și Ioan, pentru rugăciunile înălțate la ceruri la acest unic eveniment al sfințirii bisericii din Buhoci.

Ca o încununare a muncii și a efortului părintelui decan Vasile Rediu și a specialiștilor pentru înfrumusețarea bisericii, în semn de aleasă prețuire și recunoștință, a fost acordată icoana Maicii Domnului de Cacica prin decret episcopal dat la Iași în ziua de 16 august 2009.

Înainte de binecuvântarea finală, Excelența sa ep. Petru Gherghel a luat cuvântul și a reamintit tuturor celor prezenți cuvintele episcopului martir Anton Durcovici: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul, fericit poporul care construiește altare, construiește mănăstiri, construiește biserici. Acel popor trebuie să fie binecuvântat. Exprimându-și dorința de a reveni cât mai curând pentru o nouă casă destinată preotului ce va sta în mijlocul comunității din Buhoci, îndemnul Preasfințitului s-a îndreptat apoi către autoritățile locale și județene de a continua să prețuiască și să susțină valorile Bisericii.

Sfinte Francisc de Assisi, roagă-te pentru noi!

Pr. Ștefan Bortă


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat