Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Confesiunile cardinalului John P. Foley

Cardinalul împărtășește amintiri legate de vocația lui

Pentru cardinalul american John P. Foley nu este nimic mai important în viață decât să învețe persoanele cine este Isus și să le ajute să crească în apropierea sa.

În plin An al Sfintei Preoții, marele maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim a împărtășit Agenției Zenit câteva reflecții despre viața sa ca preot.

Președintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale a recunoscut în exemplul părinților săi și al preoților pe care i-a întâlnit ceea ce i-a permis să descopere vocația sa, evidențiind în același timp două evenimente cheie din viața sa.

"Eu - a explicat el - am intrat în seminar de două ori: o dată după studiile superioare și încă o dată după universitate".

"În ultimul de liceu, era perioada Crăciunului, am mers în biserica noastră parohială și am îngenuncheat în fața ieslei".

"Și am spus: Doamne, tu mi-ai dat tot ceea ce am - viața mea, familia mea, credința mea, o educație optimă - și eu intenționez să-ți restitui totul".

Astfel, la sfârșitul acelui an, tânărul a intrat în noviciatul iezuit. După câteva luni, și-a spus: "Cred că aș fi mai fericit ca preot diecezan".

Așadar, John Foley i-a părăsit pe iezuiți pentru a face studii de istorie la St. Joseph's University din Philadelphia, în Pennsylvania.

Apoi s-a întâmplat ceva "crucial": să facă voluntariat și să predea catehismul copiilor cu dizabilități mintale.

"Aveam șase copii în această școală pe care-i învățam catehismul; odată a venit sora superioară și i-a întrebat: «Ei bine, copii, vă place de domnul Foley?»".

"Un copil a răspuns: «Nu! Nu! Noi îl iubim pe domnul Foley»".

"M-am gândit - a continuat el - că era o distincție minunată, mai ales pentru că era făcută de un copil cu handicap mintal".

"Atunci sora l-a întrebat: «De ce îl iubești pe domnul Foley?»".

"Și el a răspuns: «Îl iubim pe domnul Foley pentru că ne învață cine este Isus». Și eu m-am gândit: «Nu este nimic mai important în viață decât să-i înveți pe oameni cine este Isus și să-i duci la Isus»".

"Acest eveniment a consolidat vocația mea la preoție", a mărturisit el.

"Cred că a fost un fapt providențial faptul că am părăsit seminarul prima dată pentru a studia la universitate, unde am avut o educație foarte bună și am avut și experiențe optime în domeniul apostolatului".

După ce a fost catehet, a participat activ la Congregațiile Mariane, la clubul de dezbatere, la cor și la conducerea studențească, având pentru puțin timp funcția de președinte al asociațiilor de studenți.

Apoi a intrat în seminarul diecezan la sfârșitul ultimului său an la Universitate, fiind hirotonit după cinci ani.

Sprijinul familiar

"N-am avut niciodată o zi nefericită ca preot, am iubit mereu preoția", mărturisește cardinalul.

A fost determinant rolul desfășurat de familia lui în susținerea sa de-a lungul drumului vocațional, a spus cardinalul Foley. "Părinții mei nu mi-au spus niciodată: «Dar chiar vrei să devii preot?» și nici n-au făcut niciodată vreo obiecție atunci când am părăsit seminarul și când după aceea am decis să mă întorc la seminar".

"Au sprijinit întotdeauna tot ceea ce voiam să fac - a afirmat el -. Erau minunați".

Apoi a amintit contribuția unei călugărițe care i-a dăruit un exemplar din "Imitațiunea lui Cristos" atunci când încă mai mergea la școală.

Cardinalul a mărturisit că a citit cartea în timpul liceului și că încă mai păstrează cartea aceea, pe care continuă s-o recitească și s-o mediteze.

După 47 de ani de preoție, a spus că principalele dificultăți pe care a trebuit să le înfrunte se referă la cultură, care "pare să fie tot mai secularizată".

"Astăzi este mai greu să duci un mesaj spiritual oamenilor - a spus el - pentru că probabil nu mai sunt așa deschiși cum erau odinioară".

În afară de asta, a adăugat el, și dificultățile fizice se înmulțesc "cu trecerea timpului".

Născut într-o suburbie a Philadelphiei în anul 1935, a împlinit 74 de ani în noiembrie.

Vârsta, a recunoscut el, "te face mai lent și nu poți face toate lucrurile pe care ți-ar plăcea să le poți face".

Totuși, a adăugat el, sfântul Ignațiu ne învață în Exercițiile spirituale că "trebuie să ne încredem în Dumnezeu în sănătate și în boală, în sărăcie și în prosperitate".

"De aceea, trebuie să fim indiferență în acest sens și să ne limităm să facem totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu", așa cum este subliniat în motoul episcopal ales de el: "ad maiorem Dei gloriam".

Momente memorabile

În pofida dificultăților care au apărut cu vârsta, cardinalul a spus că a trăit câteva evenimente semnificative în timpul preoției sale.

Cardinalul a amintit că momentele semnificative sunt asociate de cele două pontificate în timpul cărora a putut să presteze slujire la Roma.

Cardinalul Foley a amintit apoi îndeosebi călătoriile cu Ioan Paul al II-lea în 1979 în Polonia și în Statele Unite, precum și recentul pelerinaj al lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă și călătoria papală de anul trecut în Statele Unite.

Un alt moment fundamental al slujirii sale preoțești a fost acela de a lucra timp de 25 de ani ca și comentator pentru un canal de televiziune din Statele Unite cu ocazia ceremoniilor papale la Crăciun, în timpul Săptămânii Sfinte și în Vinerea Sfântă.

"Este un drum de evanghelizare - a explicat el - a face cunoscut oamenilor ceea ce se întâmplă în timpul liturgiei, pentru ca să poată aprecia cultul catolic" și "pentru ca alții să poată fi introduși în credința noastră și în modul în care lucrăm ca și catolici".

În afară de asta, a adăugat el, îi ajută pe catolici "să aprecieze mai mult Liturghia și devoțiunea catolică".

Ca preot, a mărturisit cardinalul, "am trăit niște momente speciale de consolare în ajutarea persoanelor să trăiască a lor căsătorie sau în primirea persoanelor în cadrul Bisericii".

Îndeosebi a spus că-și amintește cu emoție cazul unui coleg de clasă la Universitatea din Columbia, un evreu nepracticant, care în urmă cu câțiva ani i-a cerut să se poată converti la catolicism.

"Chiar multe din persoanele cu care am discutat atunci când eram la universitate și cu care am dezbătut teologie au hotărât până la urmă să se convertească la catolicism".

"Acestea sunt pentru mine momente mari de consolare personală - a admis el -: să poți să-i ajuți pe alții să împărtășească credința mea și să speri ca și ei să primească darul credinței".

[Informații de Mercedes de la Torre, cu contribuția lui Genevieve Pollock]

(După Zenit, 19 august 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat