Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă!

Nouăsprezece familii s-au unit în legământul sfintei Căsătorii în cadrul unei singure sfinte Liturghii. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 8 august 2009, în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău, Liturghia și oficierea căsătoriilor fiind făcute de pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău.

Bucurie mare pentru credincioșii Parohiei "Sf. Nicolae" din Bacău": 19 familii tinere au luat ființă în cadrul unei sfinte Liturghii la începutul lunii august. Evenimentul este unul record pentru comunitățile catolice din Moldova în ultimii ani. În contextul în care se încearcă pe multe planuri răsturnarea valorilor tradiționale ale familiei creștine, evenimentul de la Bacău dă o puternică speranță și încredere celor care continuă să vadă în familie "celula de bază a societăți".

Liturghia celebrată pe 8 august în biserica "Sf. Petru și Paul" a început la ora 18.00, fiind oficiată de părintele Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, la altar aflându-se alți aproximativ 10 preoți. Cele 19 tinere familii au adus împreună cu ei în biserică numeroși credincioși, rude și prieteni, care să-i însoțească în aceste momente deosebit de importante din viața lor. Cei mai mulți participau pentru prima dată la o asemenea celebrare, putându-se citi pe chipul lor uimirea și fascinația. Nu puțini au fost cei care au afirmat după sfânta Liturghie: Ce frumos a fost! Nu era vorba doar de frumusețea decorului sau a mirilor, ci de frumusețea celebrării în sine, care i-a făcut pe cei prezenți să se simtă ca făcând parte dintr-o mare familie și, în același timp, să-și reamintească de ziua căsătoriei lor.

Celor 38 de tineri care s-au unit în legământul Căsătoriei li s-a pregătit un loc special în fața altarului. După pregătirea îndepărtată, dar și apropiată în vederea primirii acestui sacrament, părintele decan, în cadrul predicii, i-a invitat pe tineri să păstreze mereu în camera lor crucea pe care o primesc în ziua cununiei și să privească la ea în fiecare zi. Cristos răstignit pe cruce este cel care dă putere și curaj în depășirea momentelor grele. După ce fiecare tânăr și-a dat consimțământul, părintele a întărit legământul lor prin cuvintele din Ritualul Căsătoriei: "Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă!".

Astfel s-a scris o pagină de aur în istoria comunității catolice din Bacău, înnoită acum cu 19 familii tinere.

Redacția Biserica și Viața


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat