Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu ep. Klaus Küng:
"Am fost medic, înainte să devin preot"

Aflat în vizită în Dieceza de Iași, în perioada 17-19 august 2009, după întâlnirea cu PS Petru Gherghel, la sediul Episcopiei de Iași, în ziua de 18 august, ep. Klaus Küng, al Diecezei de Sankt Pölten (Austria), a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

• Excelență, pentru început v-aș ruga să ne oferiți câteva date despre dvs. și despre activitatea pe care o desfășurați.

Sunt episcop de Sankt Pölten de cinci ani, înainte am fost episcop de Feldkirch, timp de 15 ani și jumătate. Am fost medic, înainte să devin preot. Am intrat în "Opus Dei". Mi-am găsit vocația, mai întâi ca laic, timp de mai mulți ani, apoi am devenit preot și apoi, timp de 11 ani, vicar regional al "Opus Dei" în Austria, înainte de a deveni episcop.

• Suntem în Anul Sfintei Preoții, "un an de rugăciune a preoților, cu preoții și pentru preoți". Dvs. cum ați primit vocația? Care este istoria chemării la preoție?

Pentru mine un mare exemplu este sfântul Jose-Maria Escrivá de Balaguer (1902-1975), fondatorul "Opus Dei". Am avut șansa de a-l cunoaște personal și chiar de a fi împreună cu el. A fost un preot care a avut o muncă rodnică, în toată lumea. Mesajul pe care l-a transmis, chiar în perioada de pregătire a Conciliului Vatican II, a fost chemarea universală la sfințenie a tuturor celor botezați. Întotdeauna a văzut vocația specială a preotului. Biserica este ierarhică. Preotul este instrumentul pentru a celebra Euharistia, pentru a realiza reconcilierea cu Dumnezeu. Însă fiecare botezat trebuie să-i poarte pe frații săi în inimă până la Cristos.

• Cum s-a întâmplat că ați trecut de la medicină la preoție?

Pentru mine, pasul important a fost în timpul studiului medicinei. Am menținut contactul cu "Opus Dei". Prin acest contact, am început o viață creștină mai intensă. Am căutat să păstrez legătura cu Dumnezeu chiar și prin muncă. Am început să fac apostolat cu colegii, cu prietenii, conducând oamenii la Domnul. În acest proces am văzut vocația de a trăi cu adevărat pentru Domnul, am descoperit vocația și la celibat, de a trăi ca laic, de a trăi cu această dedicare pentru Domnul, fiind medic. În "Opus Dei", toți laicii care se dedică astfel lui Dumnezeu fac și cursuri de teologie. Fiindcă studiam medicina, am făcut cursurile de filozofie și de teologie în timpul vacanțelor. Apoi am fost întrebat dacă aș dori să devin preot. Am mers la Roma, am studiat acolo și am devenit preot.

• Ce recomandări ați face unui tânăr care ar dori să urmeze seminarul?

Cred că lucrul cel mai important este să-l caute pe Dumnezeu, prin Cristos, cu rugăciunea zilnică, cu o luptă ascetică personală pentru a fi mai bun creștin, deoarece fundamentul oricărei vocații, chiar și a celei sacerdotale, este vocația creștină, de botezat. Eu consider că foarte importantă este păstrarea unei direcțiuni spirituale cu un preot, pentru a avansa, pentru a menține scopurile propuse, pentru a merge înainte. Consider, de asemenea, că pentru a se pregăti este necesară menținerea unei preocupări pentru ceilalți, de a-i conduce pe colegi la rugăciune, la regăsirea Domnului în sacramentul Reconcilierii, încât și ei să înceapă să fie creștini. Și apoi este nevoie de discernământ și de decizie.

• Ce puteți spune despre situația catolicilor din Austria? Cum este participarea credincioșilor la Biserică?

Sunt nouă dieceze și un vicariat militar. Austria este o țară cu o tradiție foarte îndelungată de creștinism, cu multe mănăstiri, cu multe biserici foarte frumoase. Este o Biserică cu o mare tradiție. Acum trăim dificultatea unui materialism practic. Într-o epocă de mare dezvoltare economică din ultimele decenii există o tendință spre hedonism. Este o societate numită uneori de fun, de divertisment. Avem aproape toate problemele unei societăți secularizate în mare parte: o criză puternică a familiilor, puțini copii, lipsa de preoți care este o consecință a lipsei de credincioși practicanți. Majoritatea sunt botezați, dar numai o mică parte practică credința cu adevărat.

• Care sunt soluțiile?

Acum suntem în momente de căutare a noi metode de pastorație. Încercăm să vedem sau să studiem care sunt lucrurile esențiale. Eu văd și o exigență foarte atractivă, pentru că în acest timp este necesar să mergem la școala rugăciunii, deoarece noi vedem că nu putem organiza ceea ce este relația cu Dumnezeu sau relația dintre oameni. Trebuie să ne rugăm mai întâi. Apoi trebuie să descoperim din nou opera de mântuire, că Dumnezeu iartă, că Dumnezeu dă harul, dă ajutorul său, trăiește cu noi, este Dumnezeu cu noi. Aici este cu adevărat izvorul de bucurie, izvorul de pace, chiar și pentru a depăși dificultățile vieții, ale familiei, ale crizei.

• În Dieceza de Sankt Pölten, pe care o păstoriți de cinci ani, cu ce probleme vă confruntați?

Sunt 600.000 de locuitori. Dintre ei doar o parte sunt practicanți. Desigur, botezați sunt 80% sau mai mulți. Sunt 420 de parohii, multe dintre ele foarte mici. Au fost fondate într-o perioadă în care nu era mobilitatea de acum. Pe atunci toți mergeau pe jos. S-a schimbat totul. Avem în acest moment 160 de preoți diecezani, dar vârsta medie este deja mai mare de 60 de ani. Avem multe mănăstiri, opt mănăstiri mari, chiar și ele au un număr mic de preoți. O treime dintre parohii sunt ocupate de persoane consacrate. Pentru noi este și un avantaj. Consider că trebuie să reformăm dieceza în sensul de a realiza pași în direcția unei mai mari autenticități, cu o reformă a catehezei. Avem un mare avantaj reprezentat de sistemul școlar foarte vechi de stat; statul plătește profesorii de religie. În această situație de puțină practicare a credinței este foarte dificilă munca de a preda religia în școală.

• Câți seminariști aveți?

Acum avem opt seminariști. Acest fapt este o mare preocupare. Consider că este simptomul acestei situații generale, reprezentată de criza familiei, apoi și o criză a muncii cu tinerii. Sunt noi începuturi, dar trebuie să creștem, și consider că Anul Sfintei Preoții este pentru noi o chemare foarte importantă a Sfântului Părinte de a ne ruga ca Domnul să trezească multe vocații, dar și ca toți cei botezați, toți părinții să aibă un suflet sacerdotal, cu dorința de a-l purta pe Dumnezeu la fiii lor, și la alții, de a conduce oamenii la Dumnezeu.

• Am văzut că sunteți prezent și pe internet. Aveți un blog, sunteți foarte activ. Care este importanța acestui tip de mass-media în lumea credinței?

Consider că sfântul Paul a mers în Atena, în areopag, pentru că acolo, în piață, era locul de unde se putea predica. Noile forme de mass-media sunt un loc foarte important pentru a da impulsuri. Blogul pe care l-ați menționat este un mod de a invita la reflecție, de a aminti că nu numai economia, banul sunt importante, mai este și Dumnezeu. Eu consider că trebuie să fie folosite și aceste căi, ținând cont și de limitele lor.

• Ați fost în România în anul 1992 și ați venit pentru a doua oară acum. Cum ați găsit România în 1992 și cum o vedeți astăzi?

Încă din anul 1992 am văzut în România o credință vie, destul de multă sărăcie, dar și începerea construirii de noi biserici. Am admirat mult Seminarul din Iași. Am văzut cu mare speranță credința în toate aceste locuri în care multă vreme au fost persecuții. Mi-am amintit de multe ori o vorbă a cardinalului de Viena, Franz König. Cu mulți ani în urmă, mi-a spus: "Poate că pentru noi, în Europa Centrală, ajutorul pentru a reînnoi Biserica poate veni de la aceste țări din Est". Consider că este foarte importantă menținerea acestei relații reciproce. Noi avem o anumită experiență, care - pentru România și pentru alte țări care se dezvoltă economic - pot fi utile pentru a nu face aceleași greșeli pe care le-am făcut noi. Avem și noi nevoie de ajutor. De exemplu, e o mare lipsă de preoți. Consider însă că în toată lumea, atât în Est, cât și Vest, ceea ce este important este chemarea la sfințenie, pentru preoți și pentru laici. Cred că este ceea ce îi unește pe toți. Trebuie să păstrăm inima plină de această dorință.

• Vă mulțumim, Excelență, pentru gândurile dumneavoastră și pentru mărturia pe care ați oferit-o.

A consemnat pr. Cornel Cadar

* * *

S-a născut la 17 septembrie 1940, la Bregenz, în Austria. A studiat medicina la Innsbruck și apoi Viena, unde a cunoscut și organizația "Opus Dei". Între anii 1965 și 1969 a studiat teologia la Roma. A fost hirotonit preot la 23 august 1970, la Madrid. Între anii 1976 și 1989 a fost vicar regional austriac al "Opus Dei" în Viena. A fost numit episcop de Feldkirch (Austria), la 21 ianuarie 1989, de către papa Ioan Paul al II-lea, ceremonia de consacrare desfășurându-se în ziua de 5 martie. Începând cu 7 octombrie 2004 a fost numit episcop de Sankt Pölten, Liturghia de instalare având loc la 28 noiembrie 2004. La 28 ianuarie 2008 a fost reconfirmat de papa Benedict al XVI-lea. Este membru în Congregația pentru Cler și consultant al Consiliului Pontifical pentru Familie. Experiența de medic în spitalele din Viena și Graz îi confirmă competența în probleme de bioetică. Este considerat un opozant ferm al eutanasiei, avortului și contracepției. Din anul 2004 este președintele Comisiei de Finanțe a Conferinței Episcopilor din Austria.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat