Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A celebra tainele lui Cristos

"Vreți să celebrați pe deplin și cu fidelitate tainele lui Cristos spre lauda lui Dumnezeu și pentru sfințirea poporului creștin după Tradiția Bisericii?"

(Pontificale Romanum. De Ordinatione Episcopi, presbyterorum et diaconorum,
editio typica altera (Typis Polyglottis Vaticanis, 1990)

Iubiți confrați întru Preoție,

Slujirea pe care Domnul nostru Isus Cristos, prin intermediul Bisericii, a încredințat-o persoanelor noastre, are un moment deosebit de special și de neînlocuit în Munus sanctificandi. Ea se realizează în celebrarea "tainelor lui Cristos", care, și în mod existențial, au - și trebuie să aibă! - angajate, aproape "consumate", cele mai bune energii ale apostolatului.

Tocmai acel "a celebra" la care ne-am angajat, nu este "ceva diferit" de apostolatul activ și de misiune: Lucrarea lui Dumnezeu se împlinește tocmai prin sfințirea poporului său. Ea "are loc" în celebrarea tainelor sale, care se întâlnesc cu libertatea creată. Prea des a fost în mod nelegitim neglijat adevărul conform căruia tocmai prin celebrarea tainelor se realizează, veșnic, Mântuirea făcură de Cristos Domnul.

Biserica le cere slujitorilor săi să celebreze "pe deplin și cu fidelitate". Cele două adverbe semnifică atitudinea interioară, respectiv cea exterioară, a celebrărilor. Pietas, sentiment uman nobil, departe de a indica un devoționalism gol, face trimitere nemijlocit la acel înalt simț de noblețe și religiozitate, de recunoaștere și respectare a sacrului, care trebuie să caracterizeze exercitarea lui Munus sanctificandi. Pietate și devoțiune, de la devotio adică oferirea propriei vieți, sunt sentimente tipice ale celui care este cu adevărat îndrăgostiți de Domnul și se poartă cu "lucrurile sale" cu acel respect și acea iubire pe care inima, fără nici un efort, le sugerează în mod natural față de Cel Iubit! Fidelitatea este determinată fie de respectarea formei în care Biserica a stabilit că tainele trebuie să fie celebrate, formă obiectivă și universală și niciodată arbitrară și supusă exigențelor emotive locale sau personaliste, fie de "statornicia" în celebrarea lor. Liturgia, care este înainte de toate lucrare divină, nu trăiește atât din "creativitate subiectivă", cât mai ales din acea repetare fidelă, care niciodată nu îngreunează pentru că este semn, în timp și în spațiu, al fidelității lui Dumnezeu însuși. Creativitatea este mai degrabă aceea a unei inimi mereu reînnoite pentru că e îndrăgostită.

Tainele sunt celebrate "spre lauda lui Dumnezeu și pentru sfințirea poporului creștin": nu este întâmplătoare ordinea factorilor, care totuși rămân co-esențiale. Celebrăm mereu "spre lauda lui Dumnezeu", adică în interior îndreptați spre Domnul, în acea verticalitate proprie a acțiune celebrative, care este o "fereastră" deschisă larg spre veșnicie și o erupție a veșnicului în timp. Preotul, mai mult decât un animator, trebuie să fie cel care se roagă: de fapt, rugăciunea se "însuflețește" rugându-ne și arătând, în fapte, centralitatea ei de neînlocuit. "Spre lauda lui Dumnezeu" indică și recunoașterea în cult, a gloriei Domnului: îngrijirea liturgiei, alegerea cântării și a muzicii, pregătirea altarului, frumusețea odăjdiilor și a mobilierului, toate colaborează la "a spune" cine suntem, cui îi aparținem și ce anume îndrăgim cu adevărat; toate spune pe cine îl rugăm și ce anume celebrăm. Toate acestea cad, ca "ploaia" și "roua binefăcătoare", asupra poporului sfânt al lui Dumnezeu, în folosul căruia se celebrează tainele Domnului, "pentru sfințire"! Viața preotului este profund "cultuală", pentru că toți cei botezați, prin slujirea hirotonită, să poată ajunge ca să-i ofere lui Dumnezeu propriile existențe, "ca jertfă cu bună mireasmă" (Ef 5,2).

Totul "după Tradiția Bisericii". În asta constă eficacitatea, și uneori chiar și validitatea, celebrării tainelor: ca să fie "după Tradiția Bisericii": într-o istorie bimilenară care, dincolo de orice protagonism singular, are în Isus Cristos propria origine și în rămânea lui în lume, prin intermediul Bisericii, propria motivație. Primim de la trecut o moștenire foarte prețioasă și suntem chemați să o încredințăm, (tradere), fraților noștri, intactă în bogăția ei și, dacă și atunci când Duhul și harul supranatural permit asta, îmbogățită de credința și mărturia noastră.

Această verticalitate, pietate, fidelitate și ascultare față de Tradiția eclezială, sunt garanția autentică a realizării Preotului, care este preot pentru "a celebra tainele lui Cristos".

Mauro Piacenza
arhiepiscop titular de Vittoriana
secretar al Congregației pentru Cler

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat