Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Sfințirea noii case parohiale

Bucurie și recunoștință. Acestea credem că sunt cuvintele cele mai potrivite pentru a caracteriza evenimentul care a avut loc în satul Buruienești, în ziua de 6 august 2009, când a fost sfințită clădirea noii case parohiale și a conventului. La sărbătoare au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al fraților franciscani, un număr mare de preoți, persoane consacrate, oficialități civile, binefăcători din țară și străinătate și credincioșii parohiei.

Comunitatea locală s-a pregătit în mod exemplar, cu multe zile în urmă, pentru această sărbătoare. Preasfințitul Aurel a fost întâmpinat la intrarea în sat de un grup de tineri, care, călare pe cai, l-au însoțit spre biserică. În fața bisericii a fost primit și salutat de pr. paroh Cristian Pal, de pr. guardian pr. Ioan Solomon, de dl primar Gheorghe Cojocaru, de preoții și de credincioșii aflați deja în număr mare în curtea bisericii. După ce Preasfințitul a salutat poporul căruia i-a adresat un cuvânt scurt, în care a amintit sensul evenimentului celebrat în sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului pe muntele Tabor, s-a mers spre casa parohială, pregătindu-se procesiunea pentru începerea celebrării sfintei Liturghii.

Procesiunea a deschis celebrarea jertfei sfinte, prezidată de PS Aurel Percă. După ritul penitențial, a fost proclamat Cuvântul Domnului, după care a urmat cuvântul de învățătură rostit de PS Aurel. Scoțând în evidență însemnătatea evenimentului Schimbării la față a lui Isus atât pentru apostoli, cât și pentru noi cei de astăzi, Preasfințitul a îndemnat pe cei prezenți să nu uite că, deși pot trece prin momente de încercare și de suferință, există un sfârșit plin de lumină și de glorie, care ne așteaptă pe toți, dacă căutăm să împlinim zilnic voința lui Dumnezeu. Schimbarea la față a lui Isus este o revelație a acelei glorii, la care toți credincioșii sunt chemați, în virtutea harului primit la botez. Isus s-a schimbat la față pentru a-i întări pe ucenici înainte de patima și moartea sa. Tot astfel celebrarea acestei manifestări a gloriei divine trebuie să întărească în credință pe cei care parcurg calvarul, dar care într-o zi vor putea spune cu sfântul Petru: "Doamne, ce bine ne este nouă aici!".

Celebrarea a continuat cu liturgia euharistică.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh a mulțumit tuturor acelora care au susținut realizarea proiectului noii case parohiale. Lucrările au început la 13 mai 2005 și, datorită generozității și bunăvoinței credincioșilor parohiei, din țară și străinătate, binefăcătorilor, primăriei și a altor persoane de nădejde, au putut să fie finalizate în acest an. Clădirea dispune de diferite camere și săli care vor deservi atât exigențelor vieții comunitare a fraților franciscani, care slujesc în parohie, precum și diferitelor activități pastorale și catehetice.

În încheierea celebrării PS Aurel a felicitat și în numele PS Petru Gherghel pe cei care s-au implicat, au contribuit și au reușit să ducă la împlinire proiectul lucrării.

După binecuvântare a urmat sfințirea celor două statui, reprezentând pe Isus și pe sfânta Fecioară Maria, care au fost așezate la intrarea în curtea bisericii. Apoi s-a purces la ceremonia de sfințire și binecuvântare a noii case parohiale.

Sărbătoarea satului a continuat după-amiază cu un program artistic pregătit de copii și tinerii din sat.

Fr. Virgil Blaj, secretar provincial
www.ofmconv.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august 2009: Buruienești: Sfințirea noii case parohiale
 


lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat