Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Administrarea Mirului și înmânarea mandatului misionar

Credincioșii Parohiei Barticești au trăit, duminică, 9 august 2009, o zi binecuvântată în care a fost conferit sacramentul Mirului pentru 20 de copii din filiala Gherăeștii Noi și 121 de copii din Parohia Barticești. Tot în această zi i-a fost înmânat mandatul misionar părintelui Ioan (Nicu) Blaj care, după ce a activat 9 ani în Republica Moldova, va merge, plin de curaj și speranță, ca misionar în Ecuador..

Sărbătoarea a început la Gherăeștii Noi, când PS Petru Gherghel a fost întâmpinat de pr. Ștefan Vacaru, parohul comunității, de pr. vicar Richard Toth, de pr. Mihai Pal și pr. Leopold Sandor, fii ai satului, de alți preoți și cei 20 de candidați la sfântul Mir.

După o pregătire catehetica îndelungată, candidații au dat mărturie despre cunoștințele acumulate, răspunzând la toate întrebările pe care preasfințitul le-a adresat în predică sa dialogată.

La ora 11.00 s-a celebrat Liturghia conferirii sacramentului Mirului la Barticești, unde de asemenea preasfințitul a fost întâmpinat de parohul locului împreună cu 20 de preoți, seminariști și cei 121 candidați împreună cu părinții și nașii.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea solemnă de la casa parohială spre biserica îmbrăcată sărbătorește cu simbolurile darurilor Duhului Sfânt. La începutul Liturghiei, animate de cântările acompaniate la orgă, oboi și vioară, părintele paroh a spus: "Anul acesta la Barticești avem sărbătoarea Rusaliilor de două ori; odată cu întreaga Biserică la sfârșitul lunii mai, iar azi, în prezența preasfințitului, când Duhul Sfânt coboară în inimile celor 121 de candidați spre a împărtăși tuturor cu generozitate darurile sale". PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți și i-a îndemnat să-și deschidă larg inimile spre a face loc în viața lor Duhului Mângâietor.

Lecturile, proclamate de doi candidați la Mir, au fost o bună ocazie pentru episcopul nostru să amintească în cuvântul său de învățătură despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. La începutul omiliei, PS Petru a chemat alături de el șapte candidați care reprezentau cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. Dialogând cu ei, PS Petru a vorbit despre semnificația Rusaliilor, despre rolul Duhului Sfânt, despre cele șapte sacramente. Accentuând importanța celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, PS Gherghel a evocat și simbolul culorii roșii, imagine a dragostei și a focului lui Dumnezeu care se revarsă asupra lumii, pentru a o umple de iubire, de dăruire, de curaj. La final, episcopul i-a îndemnat pe candidați să fie mesageri ai darurilor lui Dumnezeu în toate locurile în care vor merge, devenind semne ale credinței, ale apostolatului, ale iubirii înnoite de Duhul Sfânt.

După predică, în numele celor care au participat la Întâlnirea Națională a Tinerilor de la Baia Mare și care au fost miruiți acum 4 ani, o tânără a transmis, în fața Preasfințitului, noilor candidați la sfântul Mir, conștiința că sunt un foc ce trebuie sa aprindă alte focuri. Imediat a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânările aprinse în mâini.

După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea Mirului. Momentul emoționant al ungerii cu sfântul Mir a fost urmat de invocațiile rugăciunii universale, rostite de doi dintre tinerii miruiți.

Un moment special l-a constituit oferirea darurilor din partea noilor miruiți, care, pe lângă darurile sfinte, au adus șapte obiecte - simboluri ale darurilor Duhului Sfânt, și câte un plic din partea fiecărui miruit, în care au pus, cu mult drag, o mică contribuție ca semn de prețuire a celor care activează în Misiuni.

După împărtașanie, o reprezentantă a celor miruiți a mulțumit PS Petru, preoților, părinților, nașilor, și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul drumului de pregătire pentru primirea sfântului Mir, promițând sa fie martori în lume, plini de curaj, credință și iubire, tineri de nădejde nu doar ai parohiei, ci și ai Diecezei de Iași.

La sfârșitul Liturghiei Preasfințitul a spus câteva cuvinte despre mandatul de misionar ce i-a fost înmânat părintelui Blaj Ioan, i-a dat crucea misionară și numirea și i-a urat succes în noua activitate. Celebrarea a fost încheiată de binecuvântarea finală, urmată de procesiunea și fotografiile de grup din fața bisericii.

După ce s-au întâlnit cu nașii și rudele în familie, seara, noii miruiți s-au întâlnit din nou la biserică pentru a împărtăși emoțiile și bucuria acestei zile de neuitat; apoi a urmat un frumos program de jocuri și dansuri tinerești.

Pr. Ștefan Vacaru, paroh
Pr. Richard Toth, vicar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 august: Barticești: administrarea Mirului și înmânarea mandatului misionar
 


lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat