Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Chemare la bucurie și angajare către tinerii Diecezei de Iași

Duhul Sfânt va da mărturie despre mine. Și voi veți da mărturie (cf. In 15,26-27)

Dragi tineri și tinere,
La încheierea întâlnirii tinerilor catolici din România, ce s-a desfășurat la Baia Mare, în Maramureșul voievodal, între 22 și 26 iulie a.c., am primit vestea, așteptată cumva, că următoarea întâlnire a tinerilor la nivel național se va desfășura în Dieceza de Iași.

Cu adevărat o veste minunată ce ne onorează și ne obligă pe toți, dar mai ales vă onorează și vă obligă pe voi, dragi tineri din Moldova.

La Baia Mare s-a aprins un foc care are menirea să aprindă alte focuri, un foc ce provine de la Cristos, soarele sufletului nostru și al credinței noastre, foc pe care Isus îl dorește în toate sufletele.

Cred că acest foc, această lumină ce ne-a fost transmisă, alimentată și mărită în țara de sus va coborî din plin pe urmele descălecătorilor în Moldova și acest lucru se va realiza prin voi, dragi tineri, care v-ați bucurat să participați la marea întâlnire a tineretului catolic din România și v-ați umplut inimile de bucurie și entuziasm, reprezentându-i acolo și pe colegii voștri rămași acasă, dar care v-au însoțit în spirit la marea întâlnire a voastră.

Sunt sigur că voi, cei peste 150 de tineri din Moldova, participând cu însuflețire la momentele frumoase și înălțătoare petrecute cu cei din alte zone ale României, atunci când ați auzit anunțul că viitoarea întâlnire se va desfășura în Moldova, ați tresărit de bucurie și v-ați fixat un gând, o sfântă hotărâre: să deveniți plini de zel în pregătirile ce au început din acel binecuvântat moment, să fiți martorii acelei trăiri sufletești și apostoli ce dați mărturie despre focul ce s-a reaprins în voi.

Dragii mei,

Întâlnirea va avea loc în anul 2012, după întâlnirile diecezane anuale și, mai ales, după Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid din anul 2011, care va avea drept moto "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință".

Toate aceste momente, la care sunteți chemați să participați în zilele ce urmează, vor avea menirea să vă ajute să descoperiți și să vă convingeți că pentru voi nu este bucurie și realizare mai mare decât cea pe care ne-a lăsat-o în testament marele apostol al neamurilor: "Pentru mine a trăi este Cristos" (Fil 1,21), adică a trăi în unire cu el și a-l transmite și altora.

Mă bucur să vă felicit pe toți care ați participat până acum la diferitele zile naționale ale tinerilor catolici din România, la zilele mondiale sau la zilele ce s-au desfășurat în dieceză, dar mai ales mă bucur să vă exprim vouă, celor care v-ați prezentat în numele tuturor la recenta întâlnire a tinerilor catolici din țară, mulțumirea mea că ați prezentat cu tot sufletul programul vostru ce a fost răsplătit cu locul I, făcându-vă astfel vrednici să ascultați vestea că următoarea întâlnire va fi în Moldova, în Dieceza de Iași.

Felicitări părintelui Felix Roca și colaboratorilor săi; felicitări vouă, tuturor tinerilor din dieceză, care ați știut și știți întotdeauna să vă mobilizați și să dați dovadă de avânt tineresc și curaj în trăirea credinței și în manifestarea iubirii.

Ca păstor al vostru, împreună cu episcopul auxiliar Aurel vă îmbrățișez și vă spun că pregătirea pentru ziua tineretului catolic din România din anul 2012 a început. Timpul, deși pare departe, e totuși aproape și vă presează.

Vă chem pe toți să vă uniți rândurile și, înflăcărați de focul aprins de Duhul lui Cristos în inimi, reaprins la întâlnirea de la Baia Mare, să dați mărturie despre iubirea voastră în Cristos, transmițând acest foc altora, colegilor voștri și celor ce așteaptă să vină la voi în Moldova.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos,

Cu această scrisoare mă adresez tuturor preoților, responsabililor cu pastorația tinerilor, într-un chip special mă adresez vouă, dragi tineri și tinere, și, exprimându-mi bucuria că vă pot întâlni prin cuvintele mele, vă exprim speranța mea că evenimentele care vor veni, momentele de comuniune tinerească pe care le veți trăi, catehezele, celebrările și rugăciunile pe care le veți face vor pregăti sufletele voastre pentru marea întâlnire din anul 2012 cu frații și surorile voastre, cu cunoscuții și prietenii voștri din toată țara, pe meleagurile binecuvântate ale Moldovei, în Dieceza de Iași, pentru o adevărată trăire și mărturie comună. Duhul Sfânt așteaptă să vă facă mesagerii săi la frații și surorile voastre.

Declar, așadar, deschisă perioada de pregătire remotă a acestui fericit eveniment. Responsabilul general, pr. Felix Roca, împreună cu ceilalți spirituali și formatori ai voștri vor depune efort să vă însoțească pe acest minunat drum de mărturie creștină: și voi veți da mărturie în lumina Duhului lui Cristos, speranța și bucuria lumii. Vă încredințez ocrotirii și iubirii Maicii Sfinte, Fecioara Maria din Cacica, ce vă așteaptă mereu să o întâlniți și să vă inspirați din exemplul ei de iubire și mărturie.

M-am bucurat auzind că voi veți începe acest drum de pregătire la marea întâlnire din anul 2012 cu un pelerinaj, pe care îl consider simbolic, la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica. În acest drum spre sanctuarul ei doresc să vă stau alături împreună cu cei ce vă asistă și vă iubesc

Peste câtva timp va fi însăși Maica Sfântă ce va porni în chip simbolic spre noi toți, spre voi mai ales, dragi tineri.

Începând din Adventul viitor, icoana ei, care se află de 200 de ani în țara noastră, pe pământul Bucovinei, în biserica din Cacica, ce mai târziu a devenit sanctuar marian și, prin darul Sfântului Părinte, din anul 2000, basilica minor, va porni spre localitățile diecezei, dorind să ne întoarcă vizita ce i-am făcut-o și i-o facem și anul acesta și să ne umple inima și viața cu noi daruri pe drumul nostru către Cristos, marele nostru preot și prieten.

Ei, Maicii noastre cerești, ridicată cu trupul și sufletul la cer să-i cântăm și să-i strigăm împreună: "Bucură-te cea plină de har, bucură-te Marie, tu ești cinstea neamului nostru, tu ești bucuria tuturor tinerilor noștri".

Cu încredere în Domnul și părintească binecuvântare și îmbrățișare,

Iași, 11 august 2009

Petru Gherghel,
episcop de Iași

 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat