Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Campus interparohial pentru ministranți

La inițiativa părintelui Andrei Ciobănică, paroh de Huși "Sfântul Anton de Padova", și al părintelui Pavel Chelaru, paroh de Tomești "Fericitul Ieremia", în perioada 3-5 august 2009, 30 de ministranți împreună cu patru animatori însoțiți de pr. Cristi Hodea, vicar de Huși, și pr. Pavel Chelaru, paroh de Tomești, s-au îndreptat spre Iași într-un campus vocațional cu următorul moto: "Slujiți Domnului cu bucurie!"

Este cunoscut faptul că omul, venind pe pământ, are o misiune, are un țel, acela de a sluji. "A sluji", pentru că nu poți fi slujit, dacă tu ca persoană umană nu știi, nu vrei și nu poți sluji. A sluji înseamnă să te dedici celui de lângă tine, să-l înțelegi, să-l accepți așa cum este, cu calitățile și defectele lui, adică să iubești. A iubi înseamnă să te dăruiești cu totul, să semeni și să culegi zâmbete de pe chipul celui de lângă tine, să ștergi lacrimile cu o vorbă bună și să-i pansezi rănile sufletului cu bandajul înțelegerii și a acceptării. Aceste lucruri importante le-au reținut cei 30 de slujitori: să-l iubești pe Dumnezeu, să te iubești pe tine și să-l iubești pe aproapele.

În aceste trei mistere care este de fapt unul singur, se regăsește porunca cea mare, porunca dragostei necondiționate. Și noi știm, că acolo unde dragoste nu e, nimic nu e. Toate în lume trec dar dragostea rămâne, rămâne acolo unde nimeni nu poate ajunge, doar Dumnezeu, în inima noastră pentru că el este iubire.

Grupul condus de preoții Pavel Chelaru și Cristi Hodea a fost primit la mănăstirea "Don Orione", luni, ora 10.00, cu căldură, ministranții au fost repartizați în dormitoare, după care s-a făcut un joc de cunoaștere, s-a prezentat programul campusului, a temei și a motoului.

Fiecare zi a avut o temă a parte, o meditație, după cum urmează:

- prima zi - tema: "Iubește-l pe Dumnezeu", meditație ținută de pr. vicar Cristi Hodea unde s-a scos în evidență cum trebuie să-l iubim pe Dumnezeu.

- a doua zi - tema: Iubește-te pe tine însuți", meditație

- a treia zi - tema "Iubește-l pe aproapele", meditație.

Este de menționat faptul că după fiecare meditație, grupul de ministranți și ministrante erau împărțiți în grupe mici pentru a reflecta fiecare asupra temei dezbătute.

În prima seară, grupul a fost primit de pr. Cristinel Farcaș, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"din Iași, care a explicat ce este seminarul, semnificația capelei, iar la 18.00 a avut loc sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristi Hodea. La sfânta Liturghie din a doua seară, pr. Valeriano, în cadrul predicii, a scos în evidență cum să ne iubim noi asemenea sfântului Ioan Maria Vianney.

A treia zi grupul de ministranți s-a îndreptat spre azilul de bătrâni "Sf. Iosif", care a constat în vizita bătrânilor și celebrarea sfintei Liturghii de către pr. Pavel Chelaru și Cristi Hodea.

În cadrul sfintei Liturghii de încheiere și în special a predicii s-a scos în evidență cum trebuie să slujească un ministrant la altar.

Și cum totul se termină frumos, la ora 14.00, ultima zi, campusul a culminat cu un spectacol minunat cu următoarea temă: "Creșterea și formarea ministrantului".

Grupul de ministranți s-a despărțit cu greu de cele trei zile minunate, dar cum orice "minune ține doar trei zile", după spectacol, toți acești slujitori s-au îndreptat spre altarele lor de unde fiecare va trebui să transmită și să răspândească flacăra iubirii prin slujire și devotament.

Pr. Cristi Hodea


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat