Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: "Toate le fac pentru Evanghelie"

În perioada 26 iulie - 2 august 2009 în Horgești (Bacău), a avut loc o săptămână de evanghelizare cu tema "Toate le fac pentru Evanghelie" (1Cor 9,23).

Cei care au organizat această misiune sunt Paulinii (din Italia) și Fiicele Sfântului Paul (din România), alături de alți animatori români și italieni, cu sprijinul pr. paroh Emil Lucaci și pr. Cornel Cadar. Trebuie specificat că cele două congregații fac parte din Familia Paulină, având ca misiune răspândirea Evangheliei cu ajutorul mijloacelor de comunicare socială.

Ideea s-a născut în comunitatea Paulinilor din Italia care, asemenea sfântului Paul ce avea o inimă universală, au dorit să experimenteze faptul că în vestirea Evangheliei nu există granițe fizice, culturale sau de limbaj.

De ce Evanghelia? Fondatorul Familiei Pauline, fericitul Giacomo Alberione, spunea că dacă este important să asigurăm pâinea materială, este la fel de urgent să dăruim pâinea spirituală, pentru a potoli foamea de adevăr și de Dumnezeu care se află în sufletul fiecărui om. De aceea ne-am propus în această săptămână să ne așezăm cu toții, de la cei mai mici până la cei mai mari la aceeași masă, în jurul Bibliei, pentru a frânge pâinea cuvântului și a ne hrăni din ea.

Grupul de 17 animatori, format din surori, adolescenți, tineri și un preot, au pornit la acest drum misionar duminică, 26 iulie, prin celebrarea sfintei Liturghii de deschidere în cadrul căreia fiecare familie a primit Evanghelia, iar credincioșii și-au exprimat iubirea pentru Isus prezent în Sfânta Scriptură printr-un gest simbolic, sărutând cartea sfântă.

Primele trei zile au fost dedicate animației copiilor, tinerilor și adulților. Cu ajutorul imaginilor, muzicii și a filmului "Binecuvântată fii, închisoare", am intrat în universul Bibliei unde am făcut cunoștință cu cărțile acesteia și am descoperit împreună cum această scrisoare divină ne pune în dialog cu Dumnezeu, ne permite să intrăm în inima lui pentru a-i auzi vocea care ne spune: Te iubesc!

Deschizând paginile Evangheliei am văzut cum sămânța Cuvântului divin are forța de a ne transforma viața pentru a răspunde chemării la sfințenie ce este adresată tuturor oamenilor.

Pentru a ne pregăti cu toții pentru sărbătoarea Mirului ce a fost administrat de către episcopul Petru Gherghel, sâmbătă, 1 august, am trăit o zi de reculegere și rugăciune care a fost deschisă de un rit penitențial ținut de pr. Cornel Cadar, urmat de posibilitatea de spovadă și expunerea preasfântului sacrament pentru adorația euharistică ce a continuat până la sfânta Liturghie de seară.

Misionarii au animat adorația pentru copii și tineri, rugându-se în mod special după intențiile comunității din Horgești. Această zi dedicată rugăciunii s-a încheiat cu Calea crucii care a avut loc pe străzile satului, cu participarea tuturor credincioșilor, în cadrul căreia am cerut sfântului Paul să ne dăruiască harurile de care avem nevoie pentru ca urmându-l pe Isus în viața noastră cotidiană, să putem spune: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine".

Vineri am trăit un moment ecumenic vizitând mănăstirea ortodoxă "Sfântul Nicolaie a câmpului" unde, cu ajutorul explicațiilor date de părintele duhovnic Călinic, am putut admira și înțelege mai bine spiritualitatea și arta bisericii bizantine.

Săptămâna misionară s-a încheiat cu sfânta Liturghie duminicală de la ora 11, care a fost precedată de un moment de animație la parohia filială Galeri unde o parte din animatori au dăruit Evanghelia credincioșilor care s-au angajat să se pregătească în timpul săptămânii pentru lecturile duminicale.

Duminică după-amiază, întreaga comunitate a participat la un spectacol pregătit de animatori împreună cu cei mai mici care, prin teatru, ne-au ajutat să descoperim comoara vieții noastre: Biblia.

Deși timpul dedicat acestei misiuni a trecut foarte repede, putem spune că aceasta de abia trebuie să înceapă. Primind evanghelia în casele și în inimile noastre, Isus ne trimite pe toți să facem caritatea adevărului, să fim misionari prin viața și cuvintele noastre, asemenea sfântului Paul care ne spune: "Toate le fac pentru Evanghelie".

Paula Burcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie - 2 august: Horgești: "Toate le fac pentru Evanghelie""


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat