Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Războiul

Niciodată războiul nu se duce între cei care sunt mânați să se ucidă și ucid orbește, ci între bine și rău. Iar între bine și rău nici măcar nu e "război" (termenul presupune într-un fel egalitatea forțelor implicate), ci doar revolta răului împotriva binelui absolut, pe care știe că nu are cum să-l învingă - dar încearcă.

E tocmai ce ilustrează ziua de 6 august. Pe de o parte, afirmarea dumnezeirii Fiului Omului în fața oamenilor - pe de altă parte, manifestarea răului prin om asupra oamenilor. Și de ambele părți, strălucirea mai presus de fire. "Fața lui strălucea ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina" (Mt 17,2) - iar răspunsul răului avea să vina după vreo două mii de ani - și era tot lumină (doar Lucifer înseamnă "purtător de lumină"):

"Mă aflam în camera mea, cu un alt preot. Era ora 8.15, când deodată am văzut o lumină orbitoare, ca un flash de magneziu. Am deschis fereastra dinspre oraș și am auzit o explozie cumplită, ca o rafală de uragan. În aceeași clipă, ușile, ferestrele, pereții s-au prăbușit peste noi în zgomot de fierărie. Am alergat pe dealul din apropiere să vedem ce se întâmplase. (...) În fața noastră se așterneau ruinele Hiroshimei. Cum tocmai era timpul când se pregătea micul dejun în toate locuințele, flăcările din case (așa crezuserăm noi) transformaseră tot orașul într-o mare enormă de flăcări. N-am să uit niciodată primul lucru pe care l-am văzut: un grup de tinere (18-20 de ani), ținându-se strâns una de alta, abia se mai târau de-a lungul drumului. Am căutat să intrăm în oraș, dar era imposibil. Atunci am făcut singurul lucru care ne mai rămăsese în fața unui asemenea măcel: am căzut în genunchi și ne-am rugat pentru ajutor, fiindcă omenește nu mai era nimic de făcut.

Explozia a avut loc la 6 august. A doua zi, la 7 august, la ora cinci dimineața, înainte de a merge să îngrijim răniții și să-i îngropăm pe cei morți, am celebrat sfânta Liturghie în casă. În astfel de momente te simți mai aproape de Dumnezeu și-i simți mai adânc ajutorul. De fapt, circumstanțele erau departe de a susține devoțiunea. Capela, pe jumătate distrusă, era plină de răniți care zăceau pe podea, practic unul lângă altul, suferind îngrozitor, zvârcolindu-se de durere".

Relatarea aparține părintelui Pedro Arrupe1, medic și preot iezuit. Până la sfârșitul vieții avea să vorbească despre acea zi, ca să-i facă pe oameni să înțeleagă ce înseamnă bombardamentul atomic. Iar cuvintele lui au puterea celui care a văzut, a auzit, a trăit și a înțeles că bomba atomică aduce nu succes militar, ci suferințe de neimaginat unor oameni nevinovați.

Era o zi blândă, însorită, 6 august 1945, ora 8.15, iar în fiecare casă se pregătea micul dejun. Alarma aeriană nu se mai dăduse, fiindcă pe cerul senin nu erau decât trei avioane - ce rău puteau face?! Datorită curenților de aer perpendiculari pe linia de zbor, s-a ratat ținta inițială (podul Aioi) cu vreo 240 m, astfel încât bomba a fost detonată direct asupra clinicii chirurgicale Shima.

Peste 140.000 de persoane au fost ucise la Hiroshima și trei zile mai târziu, încă 80.000 de persoane la Nagasaki. Unul dintre cele trei avioane de la Hiroshima se numea "Necessary Evil" ("Răul necesar") și avea ca misiune fotografierea rezultatelor. Dar răul este oare cu adevărat necesar? Și pentru cine? Și pentru ce?

Așa cum subliniază Andrew Hamilton2, în relatarea sa pr. Pedro Arrupe, SJ, lasă deschisă problema celor două aspecte ale devoțiunii: prezența lui Dumnezeu în rugăciune și tăcere - prezența lui Dumnezeu în suferință.

De fapt, răul creează o lume a suferinței, care trebuie vindecată.

Iar vindecarea se prefigurează pe Muntele Tabor, dar vine de pe Golgota.

Dr. Ecaterina Hanganu

*

Note
* Imaginea reprezintă biserica catolică din Nagasaki, în ianuarie 1946, după bomba din 9 august 1945.
1 Pedro Arrupe, SJ (14 noiembrie 1907 - 5 februarie 1991, nume complet: Pedro de Arrupe y Gondra) a fost cel de al 28-lea superior general al Societății lui Isus (1965-1983). A se vedea: W.V. Bangert, SJ, Istoria iezuiților, Ed. "Ars Longa", Iași, 2001, trad. pr. Marius Taloș, SJ.
2 Andrew Hamilton, SJ, "Hiroshima insider's imprint on Jesuit sensibility", http://www.eurekastreet.com.au/article.aspx?aeid=3219.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat