Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Campus misionar

În Parohia Sagna s-a desfășurat campusul misionar pentru familii, în perioada 26 iulie - 2 august 2009. Preoților din parohie li s-au alăturat pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Diecezan Misionar, pr. Isidor Mârț și mai multe surori din patru congregații care activează pe teritoriul Diecezei de Iași.

Este deja un lucru obișnuit pentru majoritatea parohiilor diecezei noastre ca în perioada estivală să organizeze prin proiecte pastorale organizate sau spontane campusuri sau activități care să antreneze atât pe copii, cât și pe tineri sub diferite titluri și provocări ale Cuvântului lui Dumnezeu spre a le oferi printr-o pregătire atentă sociativă și spirituală elemente necesare unei vieți mature în Cristos și Biserică.

Ceva inedit s-a petrecut la Sagna. Axa atenției noastre, de obicei, se îndreaptă către copii și tineri, dar exemplele ce le stau la dispoziția alegerii lor sunt părinții și membrii mai mari ai familiilor lor. Astfel că după campusul organizat pentru copii în perioada 8-12 iulie și cu tinerii animatori din Organizația Tinerilor desfășurat la Trebeș în perioada 18-24 iulie, am descoperit multe carențe pe care în mod obișnuit nu le putem suplini în totalitate noi.

Familiile parohiei noastre s-au remarcat mult în cadrul Diecezei de Iași mai cu seamă prin generozitatea ei privind susținerea misiunilor și misionarilor din Africa. Altfel spus nota misionară pe care și-a dobândi-o "găzduind" și hrănind prin sprijinul financiar peste 300 de copii din Kenya.

Plecând de la această latură a misiunii fiecărui creștin și comunitate în parte, a generozității, în acest an am dorit ca pe parcursul unei săptămâni ajutați și de concursul Surorilor Sărace ale Sf. Iosif de la Roman, să putem deschide prin rugăciune și reflecții familiare, o mai mare dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele, trăirea propriei misiuni: de a-l mărturisi pe Cristos, Marele Preot - mijlocitor unic între Dumnezeu și oameni.

Prin misiune se înțelege acel efort însoțit de iubire pe care Biserica întreagă îl face pentru a duce anunțul Evangheliei la toți oamenii, pornind din propria familie și exteriorizând acest mesaj apoi față de toți.

S-au constituit opt grupe și la anumite ore ale zilei pe lângă programul liturgic erau vizitele în familii. Fiecare membru al grupului avea rolul său. După citirea unui scurt fragment din sfânta Scriptură urma un moment de rugăciune, apoi un dialog despre familie și se încheia cu o cântare.

Un lucru deosebit de interesant că aproximativ toți erau la curent cu criza care stăpânește lumea, dar nu criza financiară a lumii, ci acea criză a moralității...

Obiectivul misiunii este să-l cunoaștem și să-l iubim pe Isus Cristos, deci se înțelege că nu este de ajuns să se transmită informații. Aceste informații, acest anunț are ca centru pe cineva pe care eu îl cunosc și îl iubesc profund și de aceea mă interesează ca și ceilalți să-l cunoască și să-l iubească. Așa, credința pe care eu o am se întărește dăruind-o și împărtășind-o cu ceilalți, deoarece fiecare este chemat să fie misionar, martor al lui Dumnezeu.

Câteodată, mulți dintre noi se gândesc: "Și ce pot eu să vorbesc altora despre Dumnezeu și opera sa în mine dacă cunosc foarte puțin și sunt foarte tânăr sau foarte bătrân, ba mai mult nici nu știu să vorbesc?" Același lucru i se întâmpla lui Ieremia (Ier 1,4-9). Dumnezeu nu cere niciodată ceva mai înainte ca el însuși să ne dea capacitatea de a o face. El are încredere în noi și știe că suntem capabili de a fi martorii săi. Numai că noi trebuie să avem încredere în el și să ne dedicăm cu entuziasm, să-l cunoaștem din ce în ce mai mult. Făcând așa va țâșni din profundul nostru acea ființă plină de pasiune, pentru ca Isus să fie cunoscut și iubit. Petru ne este martor de acest lucru extraordinar: "Noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut și am auzit" (Fap 4,15).

Această activitate pastorală și de pionierat o recomandăm fiecărei comunități parohiale. Factorul inedit care a mobilizat activitatea și mărturiile soților către tineri, a tinerilor către copii și a surorilor din patru congregații diferite către familii, a conturat în inima familiilor noastre modelul Sfintei Familii. Altfel spus, fiecare membru al familiei să se străduiască să fie mereu cu inima în cer și cu picioarele pe pământ.

Cu adorația de duminică seara, din 2 august 2009, și sfânta Liturghie la care au celebrat: pr. paroh Iacob Stolnicu, pr. vicar Claudiu Robu și pr. Cladiu Iștoc, s-au încheiat aceste zile pline de har și binecuvântate. Sperăm ca această formă inedită, provocatoare și modelatoare pentru multe familii va continua și în următorii ani!

Mai multe detalii și imagini: www.parohiasagna.cnet.ro

Pr. Iacob Stolnicu

*

Întoarcerea la Dumnezeu
de Ioan Bordea

Da, suntem răi, o recunoaștem
Și-avem probleme fel de fel,
Murim mai triști de cum ne naștem
Și încă n-am ajuns la țel.

Fugim mereu de nenoroc,
Dar nenorocul ne tot paște
Și-n suflete pribeag nu-i loc
Pentru Cristos de a renaște.

Cu-atâtea boli ne confruntăm
Și-atâtea griji ne tot apasă
Încât de Dumnezeu uităm
Și de-nvierea-i glorioasă.

Prea des ne-abandonăm copiii
Gingași și mici, cu forțe slabe,
Fugim de frica sărăciei
Grijind occidentale babe.

Ne vindem tot pe euroi
Cu-o demnitate de fațadă.
Pe când copiii triști și goi
Rămân plângând sau dorm în stradă.

Dac-ar veni Isus acum
Pe calea noastră cea săracă,
Ne-am mai opri puțin din drum
Sau l-am lăsa așa să treacă?

L-am recunoaște pe stăpân,
Ca Domn preasfânt și rege veșnic?
Sau pentru noi e un străin
Ce merge tot spre întuneric?

Prieten drag, mai stai din goană,
Din drumul rău pe care-apuci
Și-ngenunchiat lângă icoană
Fă simplu semnul sfintei cruci!


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat