Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Schimb de experiență Bacău-Blaj

"Ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine" (In 17,21). Acesta a fost ecoul celor patru zile petrecute la căminul Institutului de Teologie Greco-Catolică din Blaj de tinerii catolici din Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău împreună cu cei greco-catolici din Blaj, în perioada 27-31 iulie 2009, în cadrul unui schimb de experiență care a avut drept scop principal crearea unui dialog deschis și a unei comuniuni mai strânse între catolicii de rit latin și bizantin...

Un schimb de experiență minunat care ne-a făcut pe fiecare în parte să cunoaștem mai multe despre istoria, obiceiurile și cultura catolicilor de rit grec din România precum și să înțelegem că unitatea nu înseamnă neapărat o uniformizare, ci o cât mai mare diversitate contopită într-o simfonie. Astfel, cu toții am înțeles că noi, catolicii, formăm împreună cu greco-catolicii aceeași turmă al cărei păstor este Sfântul Părinte papa și al cărei stăpân este Isus Cristos. Ba mai mult, părintele protopop care ne-a găzduit la Blaj ne-a explicat că nu există nici o diferență în ceea ce privește dogmele și adevărurile de credință și doar ritualurile sunt cele care au rămas bizantine.

Ideea realizării unei astfel de întâlniri a aparținut părintelui greco-catolic Darius Crișan care ne-a invitat la Blaj cu o mare bucurie și la a cărui invitație au răspuns cu drag pr. decan Isidor Dâscă, pr. Irinel Iosub și noi, cei 50 de tineri vioi și dornici de experiențe noi...

După un drum lung și obositor, am ajuns în sfârșit la Blaj, supranumit și "Mica Romă", deoarece acesta reprezintă centrul greco-catolicismului din România. Aici, am vizitat catedrala greco-catolică în care sunt înmormântați ep. Inocentiu Micu Klein și card. Alexandru Todea (doi stâlpi puternici ai Bisericii Greco-Catolice), sediul Mitropoliei Unite cu Roma, precum și Câmpia Libertății.

În următoarele zile am vizitat și Cetatea Alba-Iulia cu frumoasele sale catedrale, precum și bisericile din Teiuș și Aiud. În cele din urmă am vizionat și câteva filme despre card. Alexandru Todea și ep. Anton Durcovici, toate acestea fiindu-ne de un real folos în formarea unei imagini de ansamblu asupra culturii greco-catolice. În cadrul aceleiași întâlniri de la Blaj s-au organizat și câteva momente artistice specifice celor două provincii (Moldova și Ardeal) care ne-au descoperit fiecăruia dintre noi minunile ascunse în fiecare colțișor al României!

O altă experiență frumoasă la care unii au luat parte poate pentru prima dată a fost sfânta Liturghie greco-catolica care s-a dovedit a fi nu atât de lungă - așa cum poate ne așteptam -, dar foarte asemănătoare cu cea de rit latin în ceea ce privește momentele care o compuneau și care urmau aceeași ordine: Liturgia cuvântului și cea euharistică.

În sfârșit, întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea impresiilor care au fost numai de bine, deoarece cu toții am realizat că aceste zile nu au fost irosite, ci, dimpotrivă, ele au reprezentat o bogăție pentru că în patru zile a existat - așa cum spunea și profetul Qohelet - un timp pentru toate: un timp al rugăciunii, un timp al comuniunii, un timp pentru a cunoaște "noul", un timp al bucuriei și un timp al distracției, un timp rezumat în final la doar câteva cuvinte: revedere cât mai devreme!

Maria-Celina Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-31 iulie: Schimb de experiență Bacău-Blaj


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat