Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din istoria satului și a Parohiei Rotunda

Evoluția administrativă a localității Rotunda

Satul Rotunda, veche localitate românească așezată pe valea Siretului, este menționat pentru prima dată în lucrarea lui F.G. de Bawr, Carte de la Moldavie pour servir à l'Histoire militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs, redactată între anii 1768-1774 și publicată la Amsterdam în 1783. Satul Rotunda este menționat de asemenea în lucrarea lui Hora von Otzellowitz, Topographische Beschreibung der fünf moldauischen Districten, redactată în 1790 și păstrată în manuscris într-o bibliotecă din Viena.

Există numeroase mărturii documentare privitoare la localitatea Rotunda în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, satul este menționat într-o anafora din anul 1801 aparținând boierilor Constantin Balș și Iordachi Roset și întărită de domnul Moldovei Constantin Ipsilanti, prin care se face cunoscut că 16 sate catolice din ținutul Romanului, printre care și Rotunda, au adresat o plângere împotriva prefectului apostolic, Vicenzo Gatt. Localitatea este de asemenea menționată într-o serie de documente privitoare la relațiile agrare din Moldova din perioada 1816-1817; în documente privind răscoala satelor catolice din 1831, într-o cunoscută hartă rusească din 1835 și în catagrafiile din 1838 și 1845, precum și în Buletinul oficial al Moldovei pe anul 1859.

Se cuvine menționat faptul că în anul 1803 Rotunda a pierdut statutul de "sat", fiind arondată satului Doljești, căruia îi era subordonată și din punct de vedere fiscal, statut pe care și l-a recâștigat în mod neoficial în anul 1830. În perioada 1838-1864 Rotunda a avut statutul de cătun al satului Doljești. După reforma administrativă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 1864, satul Rotunda a fost din nou arondat, pe rând, după cum urmează: comunei Doljești (1864-1895); comunei Miclăușeni (1895); comunei Doljești (1896-1928); comunei Bâra (1929-1930); comunei Doljești (1931); comunei Buruienești (1932-1938); comunei Doljești (1939-1944) și, în fine, comunei Buruienești (1945-1968). După reorganizarea administrativă din anul 1968 satul a fost arondat din nou comunei Doljești.

Faptul că localitatea nu a beneficiat niciodată de statutul de comună a contribuit în mare măsură la stagnarea socială, economică și culturală. De exemplu, localitatea a fost mult timp privată de existența unei școli primare publice, copiii din Rotunda fiind nevoiți din această cauză să frecventeze școala primară din Doljești. Aceeași situație s-a repetat și în cazul căminului cultural, și al altor instituții culturale, care ar fi putut contribui la progresul localității.

Alături de toponimul Rotunda, cel mai cunoscut dealtfel, numele satului apare în diverse grafii sub forma Radunda (1835), Ratunda (1835), Rătunda (1816-1817; 1831-1832; 1838; 1845; 1858) și Retunda (1790).

Locuitorii satului Rotunda au fost împroprietăriți în urma reformelor agrare din 1864 și 1918-1921. Respectivele proprietăți au fost însă pierdute în anii regimului comunist, odată cu înființarea cooperativelor agricole de producție, și apoi recuperate în urma aplicării Legii 18?1991. Asemenea celorlalți locuitori din satele catolice de pe valea Siretului, sătenii din Rotunda s-au abținut de la acte de violență în timpul Răscoalei țărănești din 1907, ca urmare a unei circulare a episcopului N.I. Camilli.

Originea catolicilor din Rotunda

Catolicii din Rotunda sunt menționați pentru prima dată într-o relatare din 9 aprilie 1762 trimisă Congregației "De Propaganda Fide" de către prefectul Misiunii Apostolice din Moldova, pr. Giovanni Di Crisostomo Dejoanis. Respectiva relatare menționează existența în Moldova a 42 de comunități catolice, dintre care 21 erau comunități noi, printre care se afla și Rotunda din ținutul Roman.

Potrivit cercetării pr. Emil Dumea, dintre cele 21 de comunități noi, doar cinci au fost populate de catolici sosiți din Transilvania, în timp ce restul comunităților noi - inclusiv Rotunda - au fost populate de locuitori din comunitățile catolice învecinate. Această ipoteză a fost susținută cu câteva decenii în urmă și de preotul cercetător Iosif Gabor, care menționa faptul că satul Rotunda ar fi fost populat de bejenarii satelor Adjudeni și Tămășeni, dar și prin "roirea" din satul vecin Butea.

Rotunda - Filială a Parohiei Adjudeni

Inițial, comunitatea catolică din Rotunda a fost arondată Parohiei Tămășeni, însă după înființarea în 1775 a Parohiei Adjudeni, Rotunda a trecut sub păstorirea misionarilor din noul centru parohial, alături de satele Tămășeni, Buruienești și Sagna. Se cuvine însă menționat faptul că în perioada 1775-1860 centrul parohial a fost mutat periodic de la Adjudeni la Tămășeni sau Răchiteni, din care cauză informațiile istorice privitoare la Rotunda trebuie căutate în arhivele parohiilor menționate anterior.

În 1789 filiala Tămășeni s-a desprins de Parohia Adjudeni, devenind parohie de sine stătătoare, iar în perioada 1810-1850 satul Adjudeni a fost centrul parohial al parohiei unificate Adjudeni-Tămășeni.

În perioada 1775-1860, credincioșii din Rotunda au fost păstoriți de personalități ilustre din rîndul misionarilor aflați în Moldova, precum Florian Woycikowski, Francesco Maria Longhi di Benevento, Iacob Moroni, Alois Landi, Remigio Silvestri, Ioan Francisc-Gabriel Barbieri, Angelo Cantone, Francesco Longhi, Ludovic Scarpati, Vicenzo Fedeli, Inocențiu Pamfili, Anton Sciacca, Stefano Iannuci, Giuseppe Bosatta da Como, Agostino Melis, Angelo Orsini, Cornelius Ceraulo, Giuseppe Danese, Bernardino Amantini, Mathias Rasdilovich și Valentin Ferenczy. Credincioșii din Filiala Rotunda au contribuit permanent la susținerea materială a acestor păstori spirituali.

Biserica din lemn

Conform schematismului Vicariatului Apostolic al Moldovei întocmit la Iași în anii 1871-1872, prima biserică din lemn a fost construită la Rotunda în anul 1852. Potrivit opiniei pr, Iosif Gabor, principalul motiv pentru care s-a construit atât de târziu o biserică la Rotunda este acela că satul "era foarte aproape de Adjudeni, credincioșii din Rotunda putând astfel frecventa biserica parohială din Adjudeni". La biserica din lemn din Rotunda au slujit în perioada 1852-1891 misionarii Valentin Ferenczy și Alfonso Manfredi. În anul 1864, în urma aplicării reformei agrare inițiate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, biserica din Rotunda a fost împroprietărită cu o suprafață de teren de 535 prăjini.

În 1850 însă, numărul credincioșilor din Rotunda era destul de mare - 296 de suflete, situație care impunea construirea unei biserici proprii. Populația catolică din Rotunda a crescut continuu, de la 58 de suflete în 1762 la 184 de suflete în 1801, respectiv 296 de suflete în 1850. Această tendință ascendentă s-a menținut și în deceniile următoare, ajungând la 343 de suflete în 1874, 580 de suflete în 1900, 683 de suflete în 1923, respectiv 824 de suflete în 1941.

Se cuvine menționat faptul că în anul 1878, ca urmare a participării la Războiul de Independență, dascălul bisericii din Rotunda, Petru Mihai Mârț, a primit medaliile "Virtutea Militară" și "Bărbăție și Credință". La luptele din 1877-1878 au mai participat și sătenii Petru Diac, Mihai Grană și Mihai Anton Lupu.

Biserica din cărămidă

În perioada 4 august 1891 - 22 iulie 1893 a fost construită la Rotunda prima biserică din cărămidă, având hramul Sfântul Francisc, ctitorul acesteia fiind parohul de Adjudeni, Iacob Mologni. În deceniile care au urmat, noua biserică avea să fie slujită de parohii de Adjudeni - Ernestus Herden, Caietan Liverotti, Ulderico Cipolloni, Giuseppe Corradini, Iosif Giorgini, Stanislaus Czelusniak, Antonio Muccino, Serafim Stumpf, Celestin Vaes, Bernard Habraken, Nazareno Cipolloni, Andrei Deweirdt, Anton Benedict Bișoc, Daniel Hampel, Felix (Felice) Raffaelli, Anton Tălmăcel, Nicolae Ivanciuc și Bernardin Romila.

Ocazional, episcopii de Iași - Nicolae Iosif Camilli, Dominic Jaquet, Alexandru Theodor Cisar și Mihai Robu - au vizitat satul și biserica din Rotunda. De regulă însă, sacramentul Sfântului Mir era acordat copiilor și tinerilor din Rotunda în cadrul unor ceremonii organizate la biserica parohială din Adjudeni.

Printre evenimentele consemnate în analele satului Rotunda în perioada amintită se numără ceremonia sfințirii, la 7 octombrie 1918, a monumentului ridicat în cinstea eroilor catolici căzuți în anii Primului Război Mondial, primul monument de acest fel ridicat în România, la inițiativa administratorului apostolic de Iași, Ulderico Cipolloni. La luptele din cele două războaie mondiale au participat și tineri militari din Rotunda. Un alt eveniment deosebit a fost vizita pastorală efectuată la Rotunda la 25 mai 1926 de episcopul Mihai Robu, prilej cu care acesta a fost întâmpinat cu mult entuziasm de către credincioși și elevii școlii primare, împreună cu învățătorii lor.

Se cuvine de asemenea amintită participarea entuziastă a terțiarilor franciscani din Rotunda la exercițiile spirituale organizate de parohii de Adjudeni, precum și participarea a numeroși credincioși din Rotunda la diversele colecte organizate de Cruciata Misionară Franciscană. Totodată, credincioșii din filiala Rotunda au contribuit anual la sprijinirea materială a Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași.

După Cel De-al Doilea Război Mondial, parohii de Adjudeni au fost sprijiniți în administrarea filialei Rotunda de preoții colaboratori Francisc Simon, Ioan Ladan, Andrei Balint, Iosif Ghiuzan, Eugen Ghiuzan, Petru Bogleș, Dumitru Lucaci, Iosif Gabor, Daniil Ciubotaru și Ludovic Lopată.

Un eveniment emoționant din istoria comunității catolice din Rotunda a avut loc în iunie 1948, cu prilejul vizitei pastorale efectuate de episcopul martir Anton Durcovici care, într-o declarație dată în arestul securității din București, scria următoarele: "La Rotunda, jud. Roman, am predicat despre dragostea de Cristos a sfântului Francisc din Assisi, hramul bisericii, îndemnând pe credinciși să urmeze pilda acestui sfânt prin iubire sinceră de Cristos și de oameni, cu care suntem toți frați prin Cristos".

Crearea Centrului Parohial Rotunda

După Cel De-al Doilea Război Mondial, credincioșii din Rotunda au solicitat în repetate rânduri ca filiala Rotunda să fie ridicată la rangul de parohie. Teoretic, începând cu 8 ianuarie 1935, filiala Rotunda a fost recunoscută de Ministerul Cultelor drept parohie extrabugetară. Din cauza arestărilor masive operate de regimul comunist în rândul preoților catolici, Mons. Petru Pleșca, ordinarius substitutus, a amânat însă luarea unei decizii în acest sens. Evenimentul avea să se producă târziu, la 1 octombrie 1957.

La 1 octombrie 1957, Mons. Petru Pleșca, ordinarius substitutus, l-a numit pe pr. Mihai Demeter OFM Conv., paroh de Rotunda. Acestuia i-a revenit sarcina dificilă, în anii persecuției comuniste, de a pune bazele structurilor parohiale. Câțiva ani mai târziu, la 1 octombrie 1965, pr. Mihai Demeter s-a pensionat pentru limită de vârstă, iar la 2 iunie 1974 a trecut la cele veșnice la Roma.

La conducerea parohiei a urmat pr. Iosif Chelaru OFM Conv., victimă a persecuțiilor comuniste, eliberat din închisoare la 2 iunie 1964. Acesta s-a pensionat, la rândul său, pentru limită de vârstă, la 1 iulie 1970, iar la 15 septembrie 1980 s-a stins din viață.

Cel de-al treilea paroh de Rotunda, pr. Mihai Lucaci, a rămas în analele parohiei drept cel de-al doilea ctitor al bisericii "Sfântul Francisc de Assisi", deoarece în perioada 1971-1972 biserica a suferit ample lucrări de restaurare și renovare.

Renovarea Bisericii "Sfântul Francisc de Assisi" în anii 1971-1972 și ulterior

În perioada 1971-1972, parohul de Rotunda, pr. Mihai Lucaci, a inițiat ample lucrări de restaurare și renovare a bisericii "Sfântul Francisc". Lucrările propriu-zise au încetat la 6 februarie 1972, când parohul Mihai Lucaci a reinstalat și sfințit icoanele "Calea Crucii", nefiind însă finalizate. Au fost reluate abia după căderea regimului comunist, sub coordonarea noului paroh, pr.Toma Lucaci, paroh de Rotunda din 1991. După decesul său prematur în 1998, parohia a fost preluată de actualul paroh, pr. Iosif Martin.

După prăbușirea regimului comunist, comunitatea a intrat într-o nouă etapă a existenței sale, iar viața parohială a luat un nou avânt. Printre evenimentele notabile ale acestei perioade, se numără vizitele pastorale efectuate de păstorii Diecezei de Iași, ep. Petru Gherghel și ep. Aurel Percă.

Preoți originari din Rotunda
 

Nume

Prenume

Titlu

Funcție

Dieceza activă

Data nașterii

Locul nașterii

Bursuc

Martin

pr.

-

decedat

1913

Rotunda

Donea

Mihai

pr.

-

decedat

1919

Rotunda

Gal

Anton

pr.

-

decedat

1950

Rotunda

Arcana

Alois

pr.

paroh

București

25.01.1959

Rotunda

Arcana

Inocentiu

pr.

paroh

Iași

02.08.1960

Rotunda

Baciu

Mihai-Damian

pr.

colaborator

București

11.06.1964

Rotunda

Lupu

Ștefan

pr.

vicerector; profesor; coordonator Editura Sapientia

Iași

09.06.1966

Rotunda

Mârț

Iosif-Marius

pr.

 

Germania

30.04.1974

Rotunda

Amariei

Marcelin

pr. OFM Conv

 

Provincia "Sfântul Iosif"

14.01.1982

Rotunda

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 115.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat