Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Să vorbim de iubire

"Cea mai mare și mai vie flacăra de iubire care s-a înălțat vreodată în lume arde aici și acum, în inima Bisericii lui Dumnezeu" (Pr. Pierre Teilhard de Chardin, SJ)

Cincisprezece secole despart două comemorări aflate la distanță de o zi una de cealaltă: sfânta Marta și nașterea pentru cer a sfântului Ignațiu de Loyola.

Timpul desparte, esența unește: iar esența este creșterea în iubire.

Marta, sora Mariei și a lui Lazăr din Bethania, îl primește pe Isus în casa ei, ea este "stăpâna", așa cum o arată numele, ea este și slujitoarea care se ocupă și pregătește totul, ea singură - alte ajutoare nu are, iar când cere, indirect, ajutorul surioarei ei contemplative, primește... îndrumare spirituală. Marta are grijă de ființa Mântuitorului în trup. Marta are conștiința dureroasă a stării trupului fratelui ei, "mort de patru zile". Dar tot Marta îi iese în întâmpinare lui Isus, cu durerea făcută sfâșietor reproș și încrederea devenită credință în atotputernicia Fiului lui Dumnezeu. Iubirea ei față de oaspetele drag, cu umbra părerii de rău că nu poate asculta ea însăși cuvintele lui Isus, așa cum face Maria, a crescut în timp și se revarsă acum deplin și neumbrită asupra surorii și fratelui ei. Iubirea Martei este pentru trup și suflet împreună, în iubirea ei este fapta, graba, disperarea, dar totodată încrederea și credința în Isus. Marta este ființa ancorată deopotrivă în realitatea vizibilă și transcendentă a lui Isus. Dar Marta "se află încă pe cale": "Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit". Pentru ea, Isus este numai atunci când se află prezent - existența sa în viața noastră se cere întărită de prezența sa fizică, iar iubirea - și a omului, și a lui Dumnezeu, se manifestă în primul rând prin fapte - și aici ne recunoaștem majoritatea dintre noi: altfel spus, dacă Dumnezeu ne iubește, ne împlinește dorințele.

Acțiunea și contemplația sunt esențiale pentru creșterea și desăvârșirea în iubire.

Pentru sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556), fondatorul ordinului Societății Lui Isus (1540), numai iubirea contează, "iubirea este cea care dă greutate sufletului". Iar calea spre desăvârșirea iubirii o constituie exercițiile spirituale, carte "trăită înainte de a fi scrisă"1. Fructul "Exercițiilor" este cunoașterea lăuntrică a Domnului, "pentru a-l iubi și urma mai mult". Prezența lui Isus este constantă și continuă. A-l căuta, a-l întâlni în tot și în toate și mai presus de toate, "a-l iubi cu toată inima, cu tot sufletul, cu toată voința", iată mobilul și bucuria întregii vieți. Discret, răbdător, umil, afectuos, de o profunzime și noblețe a spiritului egalată doar de nesfârșita sa iubire față de Isus, învățând din propriile greșeli, crescând în cunoaștere și iubire, supunând inteligența iubirii și iubirea discernământului, sfântul Ignațiu este caracterizat drept "un mare om de acțiune și un mare mistic".

Dacă ne-am întreba ce anume datorăm noi, cei de astăzi, iezuiților, la cinci secole distanță de momentul întemeierii Societății Lui Isus - răspunsul ar fi simplu: descoperirea propriului suflet: prin educație, cunoaștere, iubire; creșterea și desăvârșirea în iubire; acțiunea desăvârșită, iubirea desăvârșită - O.A.M.D.G. - "Omnia ad majorem Dei gloria", "Toate spre mai mare slavă a lui Dumnezeu". Iar aici este schimbarea esențială de paradigmă: de la preocuparea zilnică - Isus-trup, Isus-oaspete, Isus care "ne iubește și ne împlinește dorințele tocmai fiindcă ne iubește", la "Dumnezeu în toate" și bucuria de a-l găsi, iubi, sluji. Iar iubirea desăvârșită își găsește bucuria și pacea în ea însăși.

Cerând ajutor în urgențele zilei, (poate cu părerea de rău și atât de umana invidie), copleșită de treburi, grăbită și dorind din tot sufletul să facă altceva decât ceea ce avea de îndeplinit, Marta primește... îndrumare spirituală.

Un părinte iezuit, întrebat ce anume îi face atât de deosebiți în peisajul spiritual al timpului, ce anume a determinat prin ei transformarea atâtor conștiințe, inimi și vieți, atâtea schimbări sociale și culturale importante și pur și simplu, ce anume îi face să fie ceea ce sunt, mergând până la martiriu - numai în secolul al XX-lea au căzut pradă intoleranței religioase, urii de rasă, persecuțiilor, peste 300 de preoți, frați, scolastici iezuiți - a răspuns: "Păi... exercițiile spirituale".

La 24 iulie 2009, în catedrala din Aosta, în nordul Italiei, spre sfârșitul reflecției asupra Scrisorii către Romani, referindu-se la cuvintele sfântului Paul: "Vă îndemn, deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu" (Rom 12,1), Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a spus: "Aceasta e viziunea plină de măreție pe care a avut-o și Teilhard de Chardin2: "La sfârșit va fi o adevărată Liturghie cosmică, în care cosmosul însuși va deveni o ostie vie".

Aceasta e calea regală a faptei și iubirii desăvârșite.

Iar jertfa e însăși calea, adevărul și viața acestei iubiri.

Dr. Ecaterina Hanganu

*

Note
1 Pr. Marius Taloș, SJ: Introducere la "Exerciții spirituale", în Ignațiu de Loyola, Ed. "Polirom", Iași, 2007.
2 Pierre Teilhard de Chardin (1 mai 1881 - 10 aprilie 1955), preot iezuit, celebru om de știință - filozof, paleontolog, geolog, a conceput ideea punctului Omega și a dezvoltat conceptul de Noosferă. În fața criticilor și persecuțiilor aduse de unii contemporani, a așteptat răspunsul lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Dacă n-am greșit de-a lungul vieții, atunci fie să mor în ziua întâi de Paști". Ziua de 10 aprilie 1955 a fost, într-adevăr, prima zi de Paști.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat