Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC 2009 Baia Mare: "Un foc care aprinde alte focuri"

Între 22 și 26 iulie 2009, a avut loc la Baia Mare, în inima Maramureșului, Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici. Din Dieceza de Iași au participat aproximativ 150 de tineri, împreună cu o parte din îndrumătorii lor spirituali. Pe parcursul celor cinci zile au fost prezenți și cei doi episcopi ai Diecezei de Iași: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Tema manifestării a fost "Un foc care aprinde alte focuri", iar motoul: "Pentru mine a trăi este Cristos" (Fil 1,21).

Cei aproximativ 2.000 de tineri prezenți au avut ocazia să participe atât la rugăciuni și Liturghii de rit bizantin, cât și la Liturghii de rit latin, în limba maghiară și în limba română, îmbogățindu-se astfel unii de la alții. De exemplu, unii tineri din Dieceza de Iași, la Baia Mare, au avut pentru prima dată ocazia să se roage Paraclisul Preacuratei Fecioare Maria sau Oficiul Vecerniei Mari.

Catehezele zilnice au fost centrate pe imaginea sfântului Paul, iar tinerii l-au cunoscut pe "Omul Paul: o ființă cucerită de Cristos", pe "Paul om al misiunii: un foc care aprinde alte focuri" și pe "Paul ca om al Bisericii: constructor de comuniune și de comunitate" și au discutat în grupuri mici despre cum trăiesc în Biserică, cum își hrănesc viața spirituală, ce înseamnă să aparțină unui grup creștin, dar au dat și mărturie despre experiențele trăite în Biserică.

În cadrul programului, tinerii au ales între o serie de conferințe pe teme variate ținute de episcopi, preoți, surori, profesori sau laici, dar și între vizite ghidate în oraș sau la muzee; ei au discutat despre probleme și interese specifice vârstei, dar s-au îmbogățit și din specificul cultural al zonei Maramureșului. Așadar, INTC este mai mult decât o întâlnire a tinerilor catolici, având și componente de formare, de socializare și culturale.

Concursul de imnuri a fost câștigat de tinerii din dieceza noastră, care au prezentat și un moment coregrafic intitulat Lumina din tine, evidențiindu-se ca grup prin tricourile albastre cu mesajul "Cristos este viața și speranța mea" și prin entuziasmul specific vârstei; pot fi remarcați și în pozele de pe situl oficial al întâlnirii, www.intc2009.com.

La sfârșitul Liturghiei de încheiere, tinerii din Dieceza de Iași au preluat însemnul INTC, urmând ca în 2012 să fim gazda Întâlnirii Naționale a Tinerilor Catolici și au plecat spre casă purtând în gând, în inimă și pe buze cuvintele imnului:

Noi suntem tineri, cu gând curat, frumos,
Suntem flori, înnobilând aceste locuri,
Pentru noi, viața este Isus Cristos.
Vrem să fim un foc ce-aprinde alte focuri
.

Mai multe despre ce înseamnă a trăi o astfel de experiență se pot desprinde din impresiile tinerilor care au participat:

"INTC este o experiență de îmbogățire, fie ea în 2003, 2006 sau 2009. Este, înainte de toate, o ocazie de cunoaștere a sinelui, a celor mai apropiați sau a unor persoane noi, însă o cunoaștere în Cristos. INTC 2009 ne-a oferit oportunitatea nouă, celor aflați în afara arcului carpatic, de a lua contact cu tradiții, rituri, locuri, pentru unii noi, pentru alții rare, de a vizita lucruri unice în țară, sau, în lume chiar, așa cum sunt bisericile de lemn de la Surdești, Șișești și Plopiș. Personal, Baia Mare a reprezentat o a doua experiență de gen, prima fiind Șumuleu Ciuc 2006 și pot spune că, fără îndoială, organizatorii s-au făcut «luntre și punte», vorba românului, ca lucrurile să se desfășoare în folosul tuturor. Ne-a fost propus un număr impresionant de programe alternative, conferințe, fiecare dintre ele mai impresionant decât celelalte. De asemenea, am trăit experiența de a fi animator într-un grup de discuții, ceea ce m-a îmbogățit cu adevărat, temele propuse de preoții cateheți fiind, mai ales, de un mare folos spiritual și personal. Mă bucur că am participat la INTC Baia Mare și cu siguranță aștept nerăbdătoare următoarea întâlnire". (Dana - Parohia Iași "Sf. Tereza")

"Bucurie, speranță, curaj, acesta sunt sentimentele pe care le-am trăit în aceste zile. Bucuria cunoașterii celorlalți tineri din cadrul discuțiilor pe grupuri. Speranța că această întâlnire specială cu Cristos îmi va da treptat mai mult curaj să pot experimenta cu tărie, fără rețineri în fața celorlalți credința mea" (Bianca - Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului")

"Mi-a plăcut foarte mult la Baia Mare. După momente de rătăcire mi-am găsit din nou calea, l-am regăsit pe Dumnezeu în inima mea și sper să-l păstrez mereu. Mulțumesc din suflet tuturor! Dumnezeu să ne binecuvânteze!" (Alexandra - Parohia Schineni, Bacău)

"Aceste zile de cunoaștere, reculegere, rugăciune, destindere, sunt unice și magnifice pentru că astfel de momente ne oferă posibilitatea de a vedea ce speranțe catolice are România și întreaga lume. Diversitatea conferințelor la care am putut participa și tema catehezelor susținute de părinții iezuiți ne-a ajutat să găsim răspunsuri la întrebările legate de credință, sexualitate, viață și lume, în general. Consider importante aceste întâlniri pentru că ajută la întărirea credinței și speranței". (Gianina - Parohia Barticești)

"Aceste zile petrecute la INTC de la Baia Mare a reprezentat pentru mine locul în care am reușit să mai pun o cărămidă la clădirea vieții spirituale prin catehezele și momentele de comuniune petrecute alături de tineri din întreaga țară". (Andreea - Parohia Barticești)

"Dincolo de organizare care mi s-a părut foarte bună (cu unele excepții) întâlnirea de la Baia Mare a fost o experiență cu adevărat unică pe care eu am trăit-o în aceste zile la maximum și care mi-a dat ocazia să-l întâlnesc pe Isus atât în rugăciune, cât și în bucuria de a fi tânăr... atât în tinerii pe care nu-i cunoșteam și pe care apoi mi-au devenit prieteni, cât și în preoții care au fost totdeauna alături de noi prin cateheze și sfaturi... Timp de cinci zile ne-am încălzit la focul lui Cristos, acum e timpul ca noi, tinerii să ducem mai departe scânteia iubirii, speranței și credinței în această lume de răzvrătiri păgâne". (Celina - Parohia Bacău "Sf. Nicolae")

"La această întâlnire am învățat foarte multe lucruri noi, cultura noastră s-a îmbogățit și totodată mi-am făcut mulți prieteni noi". (Diana - Parohia Huși "Sf. Anton")

"Un foc care aprinde alte focuri... am participat pentru prima dată la INTC am rămas plăcut impresionată mi-am făcut foarte mulți prieteni, am dansat, am cântat, ne-am distrat am început să socializez mai mult. La grupurile de discuții, printre altele, a fost o întrebare care mi-a dat de gândit: Ce i-ar trebui sfântului Paul ca să atragă tinerii din ziua de azi? Pe lângă răspunsurile date în glumă de ceilalți (s-ar folosi de messenger, internet, post de radio etc.), încă nu am aflat ceva concret, deci încă mă mai gândesc la răspuns". (Marcela - Parohia Pașcani)

"Această întâlnire ne-a ajutat să ne dăm seama că nu suntem singuri. Ne-a ajutat să ne unim și să ne sporim credința în Dumnezeu. Dar cel mai important a fost faptul că am luat câte o bucățică din fiecare suflet și am contopit-o cu inima noastră. Fiecare suflet a fost într-adevăr, un foc ce aprinde alte focuri". (Ștefania - Parohia Comănești)

"Mă bucur că am putut participa la aceasta întâlnire a tinerilor, care m-a făcut să mă întorc mai bogată acasă. Este prima data când particip la INTC și sunt bucuroasă că am avut această șansă de a cunoaște un număr atât de mare de tineri și de a vedea că Isus reprezintă focul care aprinde inimile noastre". (Ioana - Parohia Pildești)

Ana-Maria Doboș & Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-26 iulie: INTC 2009 Baia Mare: "Un foc care aprinde alte focuri"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat