Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Grecia: Pe urmele sfântului Paul

Un grup de preoți din România au efectuat un pelerinaj în locurile sfinte din Grecia în perioada 6-17 iulie 2009. Organizator a fost pr. prof. dr. Isidor Mărtincă. Sfinția sa a fost însoțit de preoții: Ioan Riba, Petru Sescu, Viorel Ababei, Petru Blaj, Francisc Vernică, Vincențiu Burlacu și Serafim Romila.

Pelerinajul a fost pe urmele sfântului apostol Paul, în teritoriul grecesc al fostului Imperiu Roman. Plecarea în orice pelerinaj înseamnă disponibilitate și angajare la unitate între toți membrii participanți.

Când se merge în altă țară sau în locuri necunoscute, vizitatorul se întreabă în suflet ce fel de oameni locuiesc acolo. Noi am străbătut Bulgaria și Grecia, am parcurs peste 4.000 de km și am întâlnit oameni, cum sunt și la noi.

În primele zile ale pelerinajului am poposit în estul țării, admirând teritorii scăldate de soarele generos pe țărmul Mării Egee. Istoria se împletește armonios cu respectul oamenilor care cinstesc înaintașii, iar vizitatorii fotografiază și filmează toate aspectele surprinzătoare, transformând fiecare trecător autohton în personaje de film și actori pentru pelicula aparatului personal.

Am coborât spre Atena, oraș străvechi și totodată nou. Acolo ne-au așteptat doi preoți români și persoane binevoitoare ce știau bine a vorbi românește. Capitala Atena, cu peste 5 milioane de locuitori, are jumătate din populația țării, ca să nu calculăm străinii care vizitează sau muncesc aici. Catedrala romano-catolică este în centrul orașului, alături de Academie și de instituțiile civile. După ce am celebrat sfânta Liturghie și am vizitat catedralele romano-catolică și greco-catolică, ne-am întâlnit cu episcopul Demetrios și pr. Apostolos.

Pașii ne-au purtat pe acropole într-o după-amiază când soarele este mai blând. Acele edificii extraordinare, minuni ale arhitecturii antice: temple, trepte, areopagul, statui și altarul "dumnezeului necunoscut", "pietroaie" - cum sunt numite de unii trecători - pentru noi au însemnat o bucurie de nedescris, am localizat locurile biblice și am înțeles ceva mai mult din sentimentele lui Paul care a predicat și a scris cetățenilor acestor locuri.

Următoarele zile au fost rezervate unui loc foarte drag apostolului neamurilor: orașul Corint. La poalele muntelui, chiar lângă templul lui Apollo există foarte multe vestigii cunoscute din cărți. Aici le-am atins și parcă ne-au vorbit: agora cu viața ei tumultoasă. Pot fi admirate și astăzi foarte multe statui, deși ocupația turcă și-a spus cuvântul prin imense distrugeri. Am admirat Marea Ionică, Marea Egee, Canalul de lângă Corint care leagă cele două golfuri: Saronikos și Korinthiakos. Ne-am entuziasmat de cântecele greierilor, de florile și fructele mediteraneene.

Într-o altă după-amiază, am vizitat orașul Patras, un loc mirific, liniștit și misterios. Aici comerțul este foarte dezvoltat, iar vapoarele și iahturile de dimensiuni impresionante aruncă peste oraș un aer de "capitală sudică" a țării. Atenția noastră s-a îndreptat asupra catedralei în care odihnește, protejat de o cupolă de cristal, capul apostolului Andrei, iar alături crucea specifică amintind de martiriul celui care a debarcat și pe meleagurile țării noastre.

Seara ne-am întors la Megara unde am fost găzduiți două nopți de călugării dominicani, pe vârful unei înălțimi pitorești. Răsăritul și apusul soarelui reprezentau un spectacol fascinant: munte, apă, insule și edificii istorice încărcate de amintiri și legende din care se hrănesc cititorii întregii lumi.

Dimineața, foarte devreme, am purces la drum spre Filippi, situat în extremitatea estică a țării, spre Turcia. Drumul este lung și speranțele noastre cresc. Pentru că este pelerinaj, recitarea sfântului Rozariu nu lipsește. Ajunși la Filippi, am căutat locul unde a fost botezată prima creștină europeană: Lidia. Am celebrat sfânta Liturghie chiar lângă pârâul unde a fost ea botezată. Am vizitat apoi teatrul, templul și biserica primilor creștini care și-au dat viața pentru credința în Cristos Isus. Într-una din meditațiile noastre, un preot a întrebat: "Ce vom face noi, creștinii de astăzi, când în fața lui Dumnezeu ne vom prezenta alături de acești martiri pentru credință?". Am simțit prezența exemplelor primilor creștini de la Filippi și am plecat din acele locuri binecuvântate cu dorința de a "suporta rușine alături de acești martiri ... numai să fim lângă ei!"

În drumul de întoarcere spre țară am vizitat și orașul Tesalonic și am lăsat pentru următorul pelerinaj să vizităm monahismul de la Meteora și Muntele Athos.

Până atunci ne vom hrăni și vom retrăi momentele de intensă meditație petrecute cu evlavie în acest scurt și folositor pelerinaj în timpul căruia ne-am rugat pe urmele sfântului Paul.

Pr. Serafim Romila

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-17 iulie: Pelerinaj în Grecia: Pe urmele sfântului Paul


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat