Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ce trebuie făcut în fața celui care cade în capcana sectelor?

Răspunde catedraticul José Luis Sánchez Nogales

Fenomenul sectelor, considerat de documentele Bisericii ca o provocare, cere un răspuns pastoral. Care trebuie să fie? Pentru a aprofunda tema acțiunii pastorale și pedagogice la care trebuie dată viață în lumina credinței catolice, agenția Zenit l-a intervievat pe profesorul José Luis Sánchez Nogales.

Preot diecezan din Almeria, este profesor de filozofie a religiei și de istorie a religiilor la Facultatea de teologie din Granada, unde are și funcția de vicerector. În calitate de cunoscător eminent al islamului, este consultant al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Autor al unui mare număr de cărți și articole despre teme de competența sa, este și membru al Red IBeroamericana de Estudio de las Sectas (RIES, http://info-ries.blogspot.com).

Care este prima atitudine pe care educatorii în credință ar trebui s-o aibă în fața persoanelor care urmează să ajungă în orbita de mișcări de religiozitate alternative cum sunt sectele?

José Luis Sánchez Nogales: Primul lucru este acela de a nu pierde apropierea de persoană și de a menține deschise căile sale de comunicare cu ambientul și mai ales cu familia, educatorii și prietenii. În pofida restrângerilor de personal din instituțiile religioase, parcursul care trebuie urmat este acela al unei acțiuni pedagogice și pastorale directe, de la persoană la persoană.

Una din cauzele care provoacă alunecarea spre zonele de umbră ale religiozității este deficitul de călduri umană în activitatea pastorală și educativă în momentele de criză, mai ales când e vorba de persoane care se simt neglijate sau chiar rănite. Tind să învinovățească marea instituție religioasă. Dacă în acel moment primesc în schimb o primire adecvată, atunci este posibilă reconcilierea și reorientarea vieții religioase.

Cum să se stabilească un dialog pastoral și educativ cu persoanele care se află în situații de căutare și sunt eventual tentate să alunece spre vreo mișcare sau organizație ambiguă?

José Luis Sánchez Nogales: Contactul care este necesar de a stabili în aceste cazuri este ceea ce definim dialog terapeutic, vindecător, în sensul spiritual al termenului. Și limbajul propriu al acestui tip de dialog este cel al mărturiei. Începutul acestui dialog nu este acela de a oferi un "produs", ci acela de a cere cu umilință, a întreba, a se preocupa pentru ceea ce altul care se află în necesitate poate să ofere. Este acel "dă-mi să beau" al lui Isus, la începutul întâlnirii, care pune bazele pentru ca să poată ieși la iveală lipsurile și necesitățile autentice ale persoanei.

Pe de altă parte, natura de mărturie a abordării conferă cuvântului educatorului o seriozitate întărită de convingerea fermă a ceea ce exprimă și că ia în serios comunicarea cu celălalt. Cuvântul vine să fie ceva mai mult decât o simplă comunicare, deoarece devine dăruire care vrea să influențeze interlocutorul. E vorba de un cuvânt sincer care provine din adâncul celui care-l rostește și care devine eficace atunci când atinge adâncul celui care-l ascultă. Nu este expresie a celui care doar recită un text sau un discurs învățat fără ca acest cuvânt să străbată inima sa și să-l "atingă". Nu poate să-l influențeze pe celălalt care, în adâncul său nu se simte atins de mesajul pe care-l exprimă. Acest lucru cred că este foarte important în dialogul cu aceste persoane.

Ce lipsește în marile instituții religioase, în Biserică în cazul nostru, care să justifice răspândirea de mișcări cu profil religios îndoielnic în cadrul unei populații în bună măsură plăsmuită de marile religii?

José Luis Sánchez Nogales: Desigur este mai ușor a se numi decât a deveni. Dar cu siguranță se observă un deficit de experiență religioasă în tinerii noștri și chiar în adulți. Trebuie intensificată capacitatea de a evoca o autentică experiență religioasă în celebrări, în învățământ, în întâlniri, etc. Sufletul copiilor și al tinerilor rămâne de multe ori nesatisfăcut de o atenție pastorală și pedagogică pe care am putea s-o numim "de întreținere".

Cred că s-a produs un deficit în promovarea de activități în măsură să umple spațiile goale ale copiilor și tinerilor. Am asistat, în ultimii douăzeci și cinci de ani, la o îmbătrânire progresivă a "populației cultuale", sectorul credincioșilor și practicanților asupra căreia ajunge să se îndrepte aproape toată atenția pastorală mai direct spirituală și religioasă a instituțiilor ecleziale. Absoarbe un procent ridicat din energiile pastorale ale unui cler și el îmbătrânit, a cărui muncă meritorie nu va fi niciodată îndeajuns recunoscută.

Însă sectorul cel mai tânăr din societatea noastră a tradus experiența în normă, asupra a ceea ce are valoare și merită. Pentru acest motiv este necesar să se dea spațiu experienței vii, deoarece receptorii cognitivi au încetat să aibă primatul în această cultură. O comunicare coerentă din punct de vedere teologic și valabilă din punct de vedere rațional nu va fi primită dacă nu este percepută ca experiență vivificantă, care ajută să trăim, care stimulează să trăim. Este o provocare pentru noi toți.

În sfârșit, cum se concretizează, cel puțin în unele elemente, acțiunea pastorală și pedagogică în direcția creării unui ambient de experiență religioasă și de dialog spiritual, în fața acestor fenomene ale mișcărilor cu profil ambiguu sau chiar sectar?

José Luis Sánchez Nogales: Mi se pare importantă continuarea experienței care se trăiește deja astăzi în diferite instituții și parohii. Obișnuința cu practicarea meditației creștine, a diferitelor forme de rugăciune, cu citirea Sfintelor Scripturi etc. Oferirea unui climat religios atrăgător și conciliant în celebrări, unde persoanele să poată descoperi în Dumnezeu răspunsul mântuitor la diferitele lor probleme și unde să existe o atitudine cu adevărat participativă. Lupta împotriva "lipsei de suflet" care poate să existe uneori în riturile religioase creștine și care provoacă goluri spirituale care apoi se încearcă să se umple în acele umbre religioase la care făceam referință.

Acest lucru ajută persoanele să se cunoască pe ele însele ca ființe unice, iubite de Dumnezeu în propria istorie personală umană. Este foarte important. Se fac eforturi pentru a da căldură comunităților creștine și a crea un ambient de fraternitate și de apropiere pastorală. O adevărată ecologie a relațiilor umane, împotriva izolării și alienării la care sunt victime multe persoane în societățile noastre. Pentru aceasta este foarte importantă recunoașterea vârstei majore pentru laici. Sectele, ca reclamă, folosesc tocmai această ofertă de protagonism religios care în marile Biserici pare mai puțin posibilă.

Sunt nenumărate astăzi situațiile de suferință fizică, psihică, morală și spirituală care chinuiesc persoane, familii, comunități și societăți întregi. Bisericile creștine trebuie să facă să răsune în această lume actuală mesajul bucuros, curativ și mântuitor al lui Dumnezeu în Isus Cristos; trebuie să găsească modul de a se apropie în mod eficient de acest "exces de durere" de care suferă lumea actuală: un om are nevoie, astăzi mai mult ca niciodată, de apropierea curativă a lui Dumnezeu în propria viață.

(După Zenit, 22 iulie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat