Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Administrarea sfântului Mir

Cu o emoție extraordinar de mare și cu un suspans de neînchipuit, iată-ne astăzi, duminică, 19 iulie 2009, prezenți în biserica "Sf. Anton de Padova" din Faraoani pentru a fi alături de copii care îl primesc pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului.

După o intensă aprofundare a catehismului, cei 156 de copii au ajuns în fața altarului dornici de a fi înzestrați de Duhul Sfânt cu darurile sale sprijiniți de cateheți împreună cu pr. paroh Anton Câtia și pr. vicar Adrian Faraoanu, care i-au ajutat pe acest drum de pregătire spirituală și umană.

Bucuria copiilor a ieșit mai mult în evidență atunci când la ora 10.30, cu o floare în mână, i-au primit pe PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. O imensă onoare și mândrie au simțit toți credincioșii faraoneni atunci când PS Petru a salutat copiii și întreaga comunitate, îndreptându-ne apoi spre biserică, unde, la ora 11.00, a început Liturghia solemnă de celebrare a sfântului Mir.

La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh a luat cuvântul, urându-le în mod solemn tuturor preoților și credincioșilor un "Bine ați venit"; la aceste cuvinte s-a adăugat bucuria episcopilor de a putea participa împreună cu noi la această mare sărbătoare. Dispunându-ne sufletește am continuat sfânta Liturghie prin ascultarea lecturilor și a predicii.

În cadrul predicii, PS Aurel le-a vorbit copiilor despre Duhul Sfânt și darurile lui, dându-l ca exemplu de urmat pe episcopul Anton Durcovici. I-a încurajat foarte mult și i-a făcut să înțeleagă mai bine că Duhul Sfânt odată revărsat asupra lor, va rămâne pururi în inima fiecăruia.

Pe lângă eșarfa roșie și lumânarea cu o fundiță tot roșie, copii mai purtau asupra lor o flacără prinsă la piept și în mână o floare roșie. PS Aurel a afirmat că copii sunt ca o floare: gingași, frumoși și plăcuți lui Dumnezeu, dar, odată cu înaintarea în vârstă, să nu piardă această gingășie, ci să o păstreze mereu în inima lor.

După predică, ținând o lumânare aprinsă, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la Botez, urmând apoi ungerea de către episcop cu ulei sfințit. Plini de Duhul Sfânt au început a-i da slavă cântând "Când în mine este Duhul Sfânt".

Ajunși la sfârșitul sfintei Liturghii a sosit și momentul mulțumirilor, întâi având prioritate copii. Fiind sărbătoarea lor, au ținut să mulțumească în mod deosebit celor doi episcopi prezenți, oferindu-le câte un buchet de flori în semn de prețuire părintelui paroh, părintelui vicar, dar și cateheților pentru că i-au ajutat să-l cunoască mai profund pe Dumnezeu. Ei și-au exprimat sentimentul că sacramentul pe care l-au primit astăzi este o provocare pentru toți de a începe să trăiască cu adevărat ca martori ai lui Isus Cristos și îi îndeamnă să concretizeze aceste daruri primite.

După acest moment se cuvenea ca și părintele paroh să aibă ceva de spus și astfel, luând cuvântul, i-a felicitat pe toți copiii pentru acest pas important pe care l-au făcut, dar i-a amintit și pe toți cei care au dat din timpul lor pentru a ajuta la înfrumusețarea acestei sărbători, prin ornarea bisericii și pregătirea sfintei Liturghii.

Un cuvânt de încurajare a avut și PS Petru Gherghel, care în numele Excelenței Sale, dar și a PS Aurel Percă, a felicitat întreaga comunitate, pentru că au fost alături de copii, participând într-un număr foarte mare la sfânta Liturghie, și încredințându-i pe copii Duhului Sfânt i-a asigurat că dacă vor face ca aceste daruri primite astăzi să aducă roade bune vor avea un viitor fericit, dar mai cu seamă un loc de cinste alături de Sfânta Treime.

Terminând cuvintele de mulțumire, PS Petru a împărțit tuturor o binecuvântare specială, urmând apoi ieșirea din biserică spre casa parohială prin procesiune.

Îi felicităm și noi pe acești copii care au parcurs un drum de pregătire pentru a ajunge maturi în credință și le dorim ca de azi înainte tot ceea ce fac, să facă doar din iubire pentru Sfânta Treime și pentru aproapele lor.

Mariana Ciuraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iulie: Administrarea Mirului în Parohia Faraoani


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat