Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru Anul Sfintei Preoții

"Vreți să exercitați pentru toată viața slujirea de preot, colaborând cu episcopul în slujirea poporului lui Dumnezeu, sub conducerea Duhului Sfânt?"

(Pontificale Romanum. De Ordinatione Episcopi, presbyterorum et diaconorum, editio typica altera (Typis Polyglottis Vaticanis 1990)

Iubiți confrați întru Preoție,

Având încă în ochi și în inimă experiența spirituală a inaugurării Anului Sfintei Preoții, în timpul Vesperelor din Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, prezidate în bazilica "Sfântul Petru" la 19 iunie 2009, de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, cu mare bucurie mă adresez vouă în acest "timp sfânt", oferit nouă de providența divină.

În timpul întregului An al Sfintei Preoții, parcurgând textele din liturgia hirotonirii, pe la jumătatea fiecărei luni, voi avea bucura de a oferi o scurtă reflecție care, venită din inimă și din iubirea față de Preoția catolică, sper să poată constitui un modest ajutor pentru meditația obișnuită și să fie de "companie creștină și sacerdotală" în acest an pe care, împreună cu urmașul lui Petru, cu toții l-am vrea de profundă "reînnoire spirituală".

Biserica, în înțelepciunea sa maternă, a învățat mereu că slujirea se naște din întâlnirea a două libertăți: cea divină și cea umană. Dacă pe de o parte trebuie să ne amintim mereu că "nimeni nu-și arogă de la sine această misiune pentru că este chemat de Dumnezeu" (CBC, nr. 1578), pe de altă parte, în mod evident, este mereu un "eu uman creat", cu propria istorie și identitate, cu propriile calități și chiar cu propriile limite, care răspunde la apelul divin.

Traducerea liturgico-sacramentală a acestui dialog asimetric și necesar între libertatea divină care cheamă și libertatea umană care răspunde, este reprezentată de întrebările pe care fiecare dintre noi le-a auzit adresate de către episcop, în timpul propriei hirotoniri, înainte de impunerea mâinilor. Vom parcurge din nou împreună, în lunile care ne așteaptă, acest "dialog de iubire și libertate".

Am fost întrebați: "Vreți să exercitați pentru toată viața slujirea de preot, colaborând cu episcopul în slujirea poporului lui Dumnezeu, sub conducerea Duhului Sfânt?". Am răspuns: "Vreau".

Răspunsul, liber și conștient, se întemeiază deci pe un act explicit al voinței ("Vreți să exercitați" "Vreau") care, o știm prea bine, are nevoie să fie încontinuu iluminat de judecata rațiunii și susținută de libertate, pentru a nu deveni voluntarism steril sau, mai rău, pentru a nu se schimba în timp, devenind infidel. Actul voinței este, prin natura sa, stabil, deoarece este un act uman, în care se exprimă calitățile fundamentale de care Creatorul ne-a făcut părtași.

Apoi, angajamentul pe care l-am asumat este "pentru toată viața", deci nu este în relație cu entuziasme și gratificări, mai mult sau mai puțin evidente, nici, cu atât mai puțin, cu sentimentele. Sentimentul are un rol determinant în cunoașterea adevărului și, cu condiția ca să fie, asemenea unei lentile, plasat la "locul corect", nu numai că nu împiedică această cunoaștere, ci o favorizează. Totuși, el este numai un factor al cunoașterii și nu poate să fie cel determinant.

Voința noastră a acceptat să exercite "slujirea de preot", nu alte "meserii"! Înainte de toate suntem chemați să fim preoți mereu, așa cum amintesc sfinții, în orice circumstanță, exercitând, cu însăși ființa noastră, acea slujire la care am fost chemați. Nu ne facem preoți, suntem preoți!

Să reînnoit, iubiți confrați, în acest An al Sfintei Preoții, emoția deșteptării dimineața amintindu-ne cine suntem, cine a voit Domnul ca să fim în Biserică: pentru el, pentru poporul său, pentru însăși mântuirea noastră veșnică!

Fiecare dintre noi este parte a unui "organism", chemat să colaboreze în a-l arăta, în funcții diferite, pe capul acestui trup. Mereu "colaborând cu episcopul", în ascultare față de binele pe care el îl indică și "sub conducerea Duhului Sfânt", adică în respirația unei rugăciuni constante. Numai cel care se roagă poate să asculte glasul Duhului. Așa cum a amintit Sfântul Părinte la Audiența generală din 1 iulie: "Cine se roagă nu-i este frică; cine se roagă nu este niciodată singur; cine se roagă se mântuiește!".

Fericita Fecioară Maria, femeia lui "totul" și "pentru totdeauna", să ne asiste și să ne ocrotească! Bună continuare a Anului Sfintei Preoții!

Mauro Piacenza
arhiepiscop titular de Vittoriana
secretar al Congregației pentru Cler

Din Vatican, 15 iulie 2009

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat