Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu acordat de Mons. Klaus Hemmerle, episcop de Aachen, despre unele priorități în formarea preoțească (Din revista Gen's 1990)

Mister - Comuniune - Misiune

sau

Cum să formăm preoți pentru mileniul III

Hubertus Blaumeiser

În discursul conclusiv la Sinodul episcopilor din 1990 despre formarea preoților în circumstanțele actuale, Sfântul Părinte a subliniat mult legătura strânsă între preoția comună și preoția ministerială. Care este locul preoției comune în drumul spre ministeriul preoțesc?

Aș vrea să amintesc aici o expresie frumoasă a lui Johannes Colson citată de card. Ratzinger în discursul teologic de la începerea lucrărilor Sinodului: "Funcția esențială a preoților este următoarea: să păstreze poporul în conștiința naturii sale preoțești și în felul acesta să aibă grijă de el, pentru ca să trăiască cu această conștiință și să-l glorifice pe Dumnezeu cu toată ființa sa".

Pentru a putea împlini această chemare, preotul trebuie să fie conștient că el însuși face parte din poporul preoțesc și de aceea trebuie să-și trăiască botezul într-o manieră transparentă și hotărâtă. Tot ceea ce aparține vieții sale, trebuie cuprins de către dăruirea sa împreună cu Cristos Tatălui și în același timp în toate trebuie recunoscut darul de iubire al Tatălui față de fiul preaiubit. Acest lucru implică o viață cotidiană conform evangheliei, o viață pe de o parte nu departe de condițiile lumii, dar în același timp o viață care face să se înțeleagă cum și de ce urmarea lui Cristos prin trăirea sfaturilor evanghelice este "situație serioasă", adică realizarea radicală a chemării comune a creștinilor.

Să trăiască, așadar, în primul rând creștinește, pentru a putea mai apoi să exercite cu vrednicie slujirea preoțească: acesta mi se pare un argument de fond în formarea de azi a preoților. Iubirea plină de pasiune față de Cristos și iubirea pasionantă a lui Cristos față de toți stau la baza vieții preotului. A trăi ca un botezat - a fi ucenic al lui Cristos, gata să-l urmeze în viața proprie - pentru a deveni capabil să-și asume misiunea preoțească pentru poporul lui Dumnezeu: acesta este drumul natural al formării pentru preoția ministerială. Diferența specifică a preotului presupune genus-ul comun de a fi creștin și discipol.

Gândindu-vă la concretizarea acestui drum, ce credeți că trebuie să fie scos mai mult la lumină?

Trebuie să fie foarte clar că drumul formării în vederea preoției ministeriale este personal, dar nu individual. O comunitate vie care pregătește pentru o relație reciprocă de slujire, de dialog, de a se face una cu celălalt, o școală a iubirii reciproce: aceasta mi se pare o configurare a formării preoțești care este în același timp fidelă tradiției și totodată profund reînnoită.

Referitor la aceasta, mi se pare că putem învăța mult de la carismele ecleziale pe care Duhul Sfânt le-a trezit în Biserică în această epocă pentru a reînsufleți comuniunea.

În intervenția dumneavoastră la Sinod, ați accentuat necesitatea de a aplica formării preoțești principiile ecleziologiei de comuniune. Ați putea ilustra consecințele în câteva linii?

Inspirându-se din ecleziologia de comuniune a Conciliului al II-lea din Vatica, cele două Sinoade din 1985 și 1987 au dezvoltat linia lor ecleziologică pornind de la trei concepte principale: mysterium - communio - missio.

Aplicându-le formării preoțești, trebuie să ne întrebăm mai întâi: seminariștii noștri învață simțul misterului? Astăzi pe de o parte simțul misterului este sufocat de o mentalitate doar funcționalistă, iar pe de altă parte se retrage într-un mister nebulos care stinge persoana în loc să o facă capabilă să se relaționeze cu celălalt. Alternativa este misterul pascal, acel mister care ne face să trăim în dăruire, în relație. Nu un Dumnezeu solitar sau impersonal, ci Dumnezeul trinitar, Dumnezeul-comuniune este unica speranță pentru omenirea care tinde spre unitate. Nu numai rugându-ne lui Dumnezeu, ci trăind în toate după modelul Treimii, pretutindeni și întotdeauna, urmând porunca cea nouă ca lege de viață, înțelegem misterul și înțelegem și o rugăciune care susține viața.

Înțeles astfel, misterul duce de la sine la trăirea comuniunii. Această comuniune este foarte diferită de un sentiment pur omenesc subiectiv sau de un sistem colectiv obiectiv. Înseamnă a trăi luând din iubirea personală a lui Cristos, care ne este oferită în Cuvântul lui Dumnezeu și în sacramente și a realiza în virtutea ei noi relații între noi, pentru ca toți să fie una iar lumea să creadă. Aceasta este măsura care nu se poate să nu modeleze și viața din seminariile noastre sau din centrele de formare. Cine vrea să fie trimis ca să ducă poporul să scoată din izvoarele iubirii lui Cristos, trebuie să scoată el însuși din aceste izvoare și să trăiască el însuși această iubire. Această iubire, dincolo de toate, face să se dezvolte și să se maturizeze omenescul și imediat, fără ruptură și sciziune, îl îndumnezeiește.

Această iubire îi va da preotului disponibilitatea și curajul pentru missio. Nu ca o dominare asupra altora, ci ca slujire care unește în sine mărturia și dialogul, "confessio" și ascultarea.

Mysterium, communio, missio sunt dimensiuni în același timp umane și spirituale, teologice și pastorale. Ele nu trebuie să fie despărțite una de cealaltă, ci văzute și trăite împreună.

Cred că sunt dimensiuni fundamentale în efortul de a forma preoți pentru mileniul al III-lea și de aceea mi se pare efectiv una din datoriile cele mai urgente să traducem ecleziologia care se concentrează în triada mysterium, communio, missio într-un proces integral de formare.

Traducere de pr. Cristinel Fodor


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat