Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Conferința "Benedict al XVI-lea sau Cum să faci din teologie sufletul creștinismului"

Episcopia Romano-Catolică de Iași și Editura "Sapientia" au organizat marți, 14 iulie 2009, începând cu ora 19.00, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, o conferință pe tema "Benedict al XVI-lea sau Cum să faci din teologie sufletul creștinismului". Au participat pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia", dr. Anton Carpinschi, profesor la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, dr. Tudor Soroceanu, preoți și credincioși din Bacău și din împrejurimi.

După cuvântul de salut adresat de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a luat cuvântul pr. Ștefan Lupu, moderatorul întâlnirii, care a prezentat mesajul trimis de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care nu a putut fi prezent la eveniment. Preasfințitul a făcut referire în mesajul său la motivele pentru care s-a organizat această conferință, celebrarea sfântului Benedict, patronul papei, la 11 iulie, precum și lansarea cărților Dumnezeu și lumea și Benedict al XVI-lea la Editura "Sapientia".

Prezentarea figurii papei Benedict a fost completată de pr. Wilhelm Dancă, care a vorbit despre calitățile papei, făcând comparație în special cu predecesorul său, papa Ioan Paul al II-lea, dar a subliniat și reacția negativă a societății față de păstorul care vorbește direct, la obiect, "ca un paroh de țară de la noi".

A luat cuvântul apoi dr. Tudor Soroceanu, traducătorul cărților Sarea pământului și Dumnezeu și lumea. Acesta a prezentat motivul pentru care a ales să ofere cititorilor aceste cărți în limba română: experiența sa personală din Germania, unde l-a cunoscut pe cardinalul Joseph Ratzinger, dar și imboldul soției sale. A amintit apoi că nu a tradus aceste cărți ca un teolog sau un traducător profesionist, ci doar impulsionat de trăirile sale în prezența cardinalului Ratzinger.

Despre valoarea și impactul filozofic și social pe care îl au aceste cărți a vorbit dr. Anton Carpinschi, prezentând impresiile în urma citirii cărții Dumnezeu și lumea, carte care a reușit să prezinte cu claritate răspunsuri la întrebările caracteristice unui laic.

Conferința s-a încheiat cu îndemnul de a citi aceste cărți pentru a prinde gust pentru literatura religioasă, respectul față de cuvântul lui Dumnezeu fiind o expresie a iubirii față de Dumnezeu.

Cei prezenți au avut posibilitatea să își procure cărțile apărute la Editura "Sapientia" scrise de Joseph Ratzinger sau care fac referire la el: Introducere în creștinism, Sarea pământului, Dumnezeu și lumea, Benedict al XVI-lea și Drumul pascal.

Florin Jitaru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat