Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Festival Kolping Moldova 2009 și depunere de adeziuni

Comunitatea din Valea Seacă, județul Bacău, a găzduit, în perioada 10-12 iulie 2009, Festivalul Kolping Moldova 2009 cu tema "Petrecerea timpului liber în familia mea", la care au participat 70 de tineri și 20 de familii din comunitățile Kolping din Dieceza de Iași.

Dacă societatea de astăzi ne oferă puține bucurii, bucuria de a fi împreună este un dar de la Dumnezeu și nu are nimeni dreptul să ne-o răpească.

Fondatorul mișcării noastre, fericitul Adolf Kolping, a luptat și militat pentru păstrarea bucuriei creștinilor de a fi împreună.

Astăzi, ideea de a fi împreună pare la prima vedere ușor utopică și pentru mulți chiar ușor comunistă, mai ales când auzim și vedem atât de acut încurajarea eului: "Eu trebuie să reușesc". "Eu trebuie să mă simt bine". "Eu trebuie să am, indiferent ce se întâmplă în jurul meu". "Eu; și după mine potopul..."

La Festivalul Kolping Moldova 2009 am încercat să învățăm din nou cum să fim împreună: să ne rugăm împreună, să ne distrăm împreună, să discutăm împreună despre noi, să ne cunoaștem mai bine, să ne tolerăm, să legăm prietenii și să învățăm a crea împreună o amintire frumoasă de vară.

Nu știm dacă am și reușit asta, dar noi ne-am încăpățânat să încercăm.

Întâlnirea a avut loc pe dealul bisericii din Valea Seacă, un loc parcă special amenajat pentru astfel de evenimente.

Am participat la sfintele Liturghii, am avut momente de cateheză unde părintele Bogdan Catană, împreună cu părintele Cristian Ignat, ne-au vorbit și îndrumat ideile, am vizitat împreună câteva repere spirituale ale comunității din Valea Seacă (capela din cimitir), ne-am delectat cu programe artistice prezentate de fiecare comunitate și în final am participat împreună la sfânta Liturghie unde au depus adeziunea la Familia Kolping membrii din Valea Seacă.

Mulțumim comunității din Valea Seacă pentru că ne-au găzduit și au muncit pentru reușita acestui festival, mulțumim părintelui paroh Ieronim Enășoaie și părintelui vicar Bogdan Catană pentru sprijin și pentru încredere, familiilor din Valea Seacă pentru că au preparat cea mai bună mâncare din lume, comunităților prezente pentru că au răspuns invitației noastre și, în primul rând, mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne ajută să fim împreună întru slava lui.

* * *

Valea Seacă: Adeziuni la Familia Kolping

Duminică, 12 iulie, în cadrul sfintei Liturghii a comunității din Valea Seacă, 21 de persoane au devenit membre ale Familiei Kolping și au rostit împreună rugăciunea de responsabilizare față de comunitate, față de Mișcarea Kolping și față de Dumnezeu.

Părintele paroh, Ieronim Enășoaie, a îndemnat la curaj, la inițiativă, bucurie și responsabilitate în misiunea propusă în sprijinirea Bisericii lui Cristos.

Ne bucurăm mult pentru tinerii și adulții care au avut această deschidere spre Mișcarea Kolping, pentru nevoia lor de a fi împreună cu alte familii, de a dezvolta inițiative care să apere valorile familiei creștine în comunitate și în societate. Știm cu toții cât de greu poți dezvolta idei și activități cu familiile în dieceza noastră și cât de frumos este atunci când reușești.

Sperăm ca în comunitatea din Valea Seacă familiile să reușească acest lucru și să însemne un real sprijin pentru Biserică și valorile creștine, dar să anulăm și ideea că într-o comunitate catolică de la țară se pot face activități doar cu copii și cu tineri.

Trebuie să avem o atenție sporită, sinceră și pozitivă față de familiile din comunitățile rurale, ca o pavăză în calea unei societăți care pune accentul pe alte valori, străine de învățătura lui Cristos.

Corneliu Bulai


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat