Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea Mirului în Parohia "Fericitul Ieremia"

În biserica "Fericitul Ieremia", duminică, 12 iulie 2009, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, celebrată de PS Petru Gherghel, 162 de copii și tineri din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului. PS Petru a fost însoțit la altar de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Dumitru Gabor, parohul comunității "Fericitul Ieremia", pr. Venceslau Grosu, superiorul comunității saleziene din Bacău, și de alți 12 preoți. La sărbătoare au mai fost prezenți părinții, nașii, rudele candidaților la Mir, precum și numeroși alți credincioși.

După o pregătire catehetică îndelungată, pentru candidații la sacramentul maturității creștine a venit și ziua mult așteptată, cea a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului.

Duhul Sfânt și-a făcut simțită prezența deja de dimineață prin ploaia bogată, ploaie despre care va aminti și PS Petru în predică. Pentru că ploaia nu mai contenea, candidații la Mir, îmbrăcați de sărbătoare și însoțiți de părinți și nași, l-au întâmpinat pe Preasfințitul în biserica pregătită de sărbătoare.

La începutul Liturghiei animate de cântările pline de bucurie ale candidaților la Mir, părintele paroh, Dumitru Gabor, l-a salutat pe Preasfințitul Petru Gherghel, din partea tinerilor și copiilor candidați la mir, și a întregii comunități. Părintele paroh a amintit că "în ziua de 19 iulie 2005 a fost ultima celebrare a sfântului Mir cu 178 de candidați, iar în acest an avem doar 162, o cauză fiind mutațiile care au loc în societate, masivul exod resimțindu-se din plin și la noi în comunitate". Au fost amintite ultima vizită a Preasfințitului Petru, cu prilejul hramului și al pelerinajului moaștelor patronului bisericii noastre, Fericitul Ieremia, din zilele de 17-18 mai 2008, și realizările mai importante după acea vizită: cele patru primiții și lansarea sitului parohial, www.pfib.ro.

Cuvântul parohului s-a încheiat cu rugămintea către Preasfințitul, ca el să-l implore pe Duhul Sfânt "pentru a-i întări pe acești frați ai noștri oriunde ar fi, acasă sau pe meleaguri străine. Vă asigurăm, Preasfințite, la rândul nostru de rugăciunile noastre, mai ales la sfânta Liturghie!".

După cuvântul Preasfințitului, lecturile au fost proclamate de doi candidați la Mir, iar evanghelia de către pr. Isidor Dâscă.

La începutul omiliei, PS Petru, după ce a chemat alături de el șapte candidați (trei băieți și patru fete), a amintit de faptul că în discuțiile și scrierile de teologie, Duhul Sfânt a fost mult timp uitat, iar în ultimii ani, în sfârșit, "a venit și timpul Duhului Sfânt", amintind totodată și de contribuția teologului Yves Congar în acest sens. Preasfințitul a vorbit în continuare despre importanța pe care o are Duhul Sfânt în viața oamenilor, "Duhul Sfânt, fără de care nu există viață, nu există iubire. Astăzi, aici, avem bucuria să trăim acest adevăr: Duhul Sfânt este soarele nostru, Duhul Sfânt este hrana, ploaia noastră. Duhul Sfânt coboară asupra noastră cu infinitele sale daruri". Făcând o asemănare cu viața naturală, cu creșterea unei plante dintr-o sămânță, iar soarele, apa dându-le viață, acestea crescând, maturizându-se și aducând roade, Preasfințitul a spus că "și viața supranaturală începe firavă, începe, mică, la Botez, iar prin acțiunea Duhului Sfânt această viață supranaturală crește, se înfrumusețează, devine rodnică. Așa se întâmplă și astăzi cu cei care primesc Mirul: această viață primită la Botez, este întărită, confirmată. Cei miruiți devin maturi, membre vii ai Bisericii noastre".

Dialogând cu cei șapte tineri, PS Petru a vorbit în continuare despre semnificația Rusaliilor, despre rolul Duhului Sfânt. Accentuând importanța celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, episcopul a explicat simbolismul cifrei șapte, simbol al perfecțiunii, amintind de coloristica curcubeului, de zilele săptămânii etc. Continuând, PS Gherghel a vorbit și despre simbolul culorii roșii, imagine a Duhului Sfânt de la Rusalii și simbol al martiriului. La final, episcopul i-a îndemnat pe candidați să fie mărturisitori ai lui Cristos în toate locurile în care vor merge, întăriți fiind de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt.

După predică a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea Mirului de către PS Petru Gherghel. Momentul ungerii cu sfântul Mir a fost urmat de invocațiile rugăciunii universale și care au fost rostite de doi dintre tinerii miruiți.

La sfârșit, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului, corului, părinților, nașilor, cateheților și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul drumului de pregătire pe candidați pentru primirea sfântului Mir, mulțumind și tuturor celor care și-au adus aportul la reușita sărbătorii. Celebrarea a fost încheiată de binecuvântarea finală și fotografiile de grup din fața altarului.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 iulie: Administrarea Mirului în Parohia Bacău "Fericitul Ieremia"

Mai multe detalii: www.pfib.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat